1. Is Lissabon wel de hoofdstad?

Technisch gezien niet! Er bestaan namelijk geen officiële documenten die dit bevestigen. Kennelijk is het bij toeval zo gegaan toen de toenmalige koning Alfonso III zich met zijn hofhouding in Lissabon vestigde. Of nou ja, toeval? Ook toen was Lissabon veruit de belangrijkste stad van Portugal.

Portugal

2. Japan

Wil je wat Portugese woorden leren? Dan is de kans groot dat je ook wat Japans leert. Het Portugees kent wel honderden Japanse woorden, dit komt omdat Portugese kooplieden in de 16e eeuw als eerste Europeanen Japan ontdekten.

3. Sexy schoenen

Eén van de belangrijkste exportproducten én vakmanschappen van Portugal zijn schoenen. Misschien dacht je dat alleen Italianen grote meesters zijn in handgemaakte schoenen, maar de Portugezen kunnen er ook wat van! Ze zijn wereldwijd enorm populair en worden o.a. door vele grote celebrities erg graag gedragen.

4. Prachtige boekwinkels

Wist je dat… je in Lissabon de oudste boekhandel ter wereld kunt vinden? The Bertrand Chiado bestaat al sinds 1732, verhuisde sindsdien vier keer en veranderde elf keer van naam. Je vindt deze boekhandel aan de Rua Garrett in de wijk Chiado. In Porto is je bezoek niet compleet zonder een kijkje te nemen in de Livrairia Lello e Irmão, één van de mooiste boekwinkels ter wereld. De rode wenteltrap in dit gebouw was voor de schrijfster van Harry Potter een enorme inspiratiebron; Zweinstein heeft dezelfde trap!

Portugal weetjes

5. Guinness

Dat Portugezen van wijn houden is wel bekend, maar dat zij ook de eerste importeur waren van het Ierse biermerk Guinness, dat is minder bekend. 

6. Stokvis & sardientjes

De Portugezen zijn de tweede viseters ter wereld, de Japanners eten net iets meer. Gezouten en gedroogde kabeljauw, ook wel bacalhau genoemd, en sardientjes zijn hun lievelingssoorten. Gemiddeld wordt er per persoon jaarlijks 8 kg kabeljauw gegeten.

Portugal weetjes

7. Tegeltjes

In Portugal hebben heel veel mensen tegeltjes, zogenaamde azulejos, op de huizen bevestigd. Op muren, vloeren en plafonds en op de gevels aan de buitenkant van een huis. Bijna elk plaatje heeft een eigen betekenis of is gewoon voor de lol gemaakt. Wereldwijd zie je veel van de Portugese tegels terugkomen in interieurs, zoals in keukens, toiletten of bijvoorbeeld op trappen. Zo sfeervol!

8. Overheerlijke Pastéis de Belém

Zorg dat je ze proeft als je in Portugal bent, deze zoete lekkernijen. Het zijn kleine taartjes gevuld met pudding. Traditioneel drink je er een koffie verkeerd bij. Men noemt ze ook wel Pastéis de nata (nata betekent room). Een bakkerij in de wijk Belém in Lissabon maakte deze custardtaartjes zo beroemd, dat er altijd lange rijen staan bij de winkel. Absoluut het wachten waard…mmm…

Portugal eten

9. Street art

Maak kennis met de grote hoeveelheid street art in Lissabon. Deze vrolijke en positieve vorm van kunstuiting vind je onder andere terug in de wijk Alfama. De wijk die bekend is van de smalle straatjes, tramlijn 28 en het kasteel en juist híer kom je de meest fantastische street art tegen.

Meteen shoppen tijdens een bezoek aan Lissabon? Lees hier waar je moet zijn!

Lissabon Street Art

10. Voetbal

Jong, oud, man, vrouw, kind… iedere Portugees is dol op voetbal. De stadions van de populairste clubs Benfica, Sporting Lissabon en FC Porto zitten altijd tot de nok toe gevuld. Verbaas je niet dat er in elk restaurant of bar minimaal één tv aanstaat, want het volgen van de wedstrijden is erg belangrijk.

Heb jij zin gekregen om Portugal zélf te gaan ontdekken? Bekijk hier al onze vakanties.