Het proeven van de lokale keuken is voor velen één van de leukste onderdelen van op reis gaan. Maar zit een vakantie er even niet in, of ben je simpelweg op zoek naar wat inspiratie voor in de keuken? Probeer dan thuis eens lekkere wereldse gerechten op tafel te zetten. Wij delen vandaag drie recepten voor heerlijke wereldse gerechten om thuis te maken.

Zweedse köttbullar

Zweedse Köttbullar

De Zweedse gehaktballetjes zijn in Nederland bekend geworden door IKEA en veel meubelshoppers sluiten een dagje Scandinavisch winkelen af met een bordje köttbullar. Maar wist je dat je ze ook zélf heel makkelijk kunt maken? De unieke smaak wordt verkregen door een speciale kruidenmix met o.a. piment. Traditioneel worden de Zweedse gehaktballetjes tijdens kerst (Julbord) opgediend met aardappels, saus, augurken en lingon – bessenjam. Tegenwoordig worden ze veel gegeten met pasta: lekker en snel op tafel in 30 minuten.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

• 3 eetlepels boter of olijfolie
• 1 ui
• 1 ei
• Half bosje of bakje (platte) peterselie
• 500 gram half-om-half gehakt
• Zout
• Peper
• 1 theelepel piment
• Paneermeel
• 1 theelepel nootmuskaat
• 2 eetlepels mosterd
• 250 ml vleesbouillon
• 250 ml slagroom
• 400 gram pasta

En zo maak je het:

  1. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Snipper de ui. Fruit in een braadpan met olie of boter en haal de ui vervolgens uit de pan. Meng de ui vervolgens met de helft van de fijngehakte peterselie.
  2. Meng het gehakt, ei, paneermeel, nootmuskaat, peper, zout en piment goed met elkaar en draai hier kleine gehaktballetjes van.
  3. Verhit boter of olie in de braadpan en bak de gehaktballetjes rondom aan. Kook ondertussen de pasta beetgaar.
  4. Voeg de mosterd, bouillon en room toe aan de gehaktballetjes en laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Zijn de balletjes gaar? Doe dan wat kookwater van de pasta in de pan om de saus iets in te dikken. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de pasta af en verdeel over vier borden. Schep de balletjes en de saus over de pasta en garneer met de rest van de peterselie. Smaklig måltid!
Britse scones

Britse scones met clotted cream

Het populaire kleine broodje de ‘Scone’ komt oorspronkelijk uit Schotland en wordt in het Verenigd Koninkrijk traditioneel geserveerd met clotted cream, een dikke ongezoete room, en jam. Tegenwoordig bestaan er vele variaties op het traditionele recept zoals scones met rozijnen, fruit, kaas of krenten.

Dit heb je nodig voor 16 scones:

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 40 gram ingezouten roomboter
  • 25 gram basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 125 ml melk
  • Clotted cream
  • Frambozenjam

En zo maak je het:

  1. Haal het rooster of de bakplaat uit de oven en bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel in een grote kom met het bakpoeder. Snijd de boter in plakjes en doe deze in de kom. Wrijf de boter met je vingers door het meel tot alle boter fijne korrels vormt met het meel. Voeg tenslotte de basterdsuiker toe en roer goed door het mengsel.
  3. Doe het ei in een maatbeker. Vul deze aan met de melk en klop goed door elkaar. Houd ongeveer twee eetlepels apart, die heb je straks nodig om de scones mee te bestrijken voor ze de oven in gaan. Giet het eimengsel al roerend door het meel tot er een zacht deeg ontstaat. Het deeg moet een beetje vochtig en plakkerig blijven, dus kneed het deeg niet.
  4. Strooi wat bloem over je werkblad en leg de deegbal erop. Strooi ook wat bloem over de deegroller en rol het deeg rustig uit tot een dikte van 1,5 tot 2 cm. Voor het uitsteken kun je een uitsteekring van 5 cm of een normaal drinkglas gebruiken. Leg de scones daarna op het rooster met bakpapier.
  5. Bestrijk de scones met het overgebleven eimengsel. Zet ze ongeveer 10 minuten in de oven maar houd goed in de gaten wanneer ze goudgekleurd zijn. Laat de scones na het bakken ongeveer 10 minuten afkoelen. Serveer met de clotted cream en jam. Enjoy!
Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Als je ooit in Oostenrijk bent geweest, heb je er vast van gehoord! In vrijwel elke berghut kun je het typisch Oostenrijkse gerecht Kaiserschmarrn vinden op de menukaart. Dit zoete gerecht is eeuwenoud en er bestaan verschillende verhalen over oorsprong ervan. Eén daarvan is het verhaal van een arme boerin die een mislukte pannenkoek aan keizer Frans Joseph geserveerd zou hebben in 1830, met de mededeling dat het ‘Schmarrn’ (rommel) was. De keizer vond het gerecht echter zeer smakelijk en maakte er uiteindelijk Kaisers-schmarrn van.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

• 125 g bloem
• 3 eieren
• 300 ml melk
• 30 g suiker
• 1 zakje vanillesuiker
• 30 gram rozijnen
• 40 gram boter
• 1 snufje zout

En zo maak je het:

  1. Split de eieren. Klopt de eidooiers met de mixer tot een dik en schuimig mengsel. Voeg tijdens het mixen de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe. Het mengsel heeft de juiste structuur wanneer het traag van de mixer afloopt. Voeg vervolgens om en om een beetje bloem en een scheutje melk toe. Klop dit goed door tot er een glad beslag ontstaat.
  2. Klop de eiwitten stijf en meng deze voorzichtig door het beslag. Voeg desgewenst gelijk de rozijnen toe.
  3. Zet een pan op een matig vuur en smelt daarin een klontje boter. Voeg vervolgens een kwart van het beslag toe. Bak de Kaiserschmarrn tot de onderkant goudbruin is. Til het baksel op, voeg een beetje boter toe en keer hem om. Laat ook de andere kant goudbruin worden.
  4. Breek de Kaiserschmarrn met twee vorken in stuken. Bak al omscheppend ongeveer 5 minuten door. Herhaal deze stappen met de rest van het beslag.
  5. Verdeel over vier borden en bestrooi rijkelijk met poedersuiker! Om het af te maken, kun je appelmoes, vruchtencompote en vers fruit gebruiken. Guten appetit!

Zelf aan de slag met wereldse gerechten?

Sta je zelf graag in de keuken? Of is er een gerecht dat je ooit in het buitenland hebt gegeten en graag eens in eigen keuken na zou willen maken? Laat het ons weten en wie weet nemen we jouw recept mee in één van onze volgende blogs met wereldse gerechten!