Italië staat om veel dingen bekend, maar één van de belangrijkste is toch wel de heerlijke Italiaanse keuken. Goed eten is in Italië niet heel moeilijk, maar hoe pik je nou echt de beste restaurants eruit? Wij selecteerden onze favoriete restaurants in Toscane voor je waar je zeker een hapje moet gaan eten voor de echte Italiaanse cuisine.

Il Leccio in Sant’Angelo in Colle

Sant’Angelo in Colle is een piepklein dorpje vlak onder Montalcino. Dit dorpje is zo klein dat je er slechts twee restaurants vindt, maar we hebben goed nieuws: beide zijn een echte aanrader! Bij beide restaurants serveren ze typisch Toscaanse gerechten zoals vers gemaakte pici met ragu Toscano en bistecca alla Fiorentina. De doorslag geeft voor ons dat Il Leccio echt aan het pleintje is gevestigd waardoor er een klein verkoelend briesje te voelen is.

SandwiChic Florence

Dit kleine eethuisje beschikt over een topkwaliteit aan broodjes. Bij SandwiChic wordt gebruik gemaakt van verse streekproducten. Geniet van een overheerlijke ‘custom made’ panini, bij voorkeur in combinatie met een wijntje. Voor je een keuze maakt, krijg je uitgebreide uitleg over de kazen, worsten en brood waar je uit kunt kiezen. Vervolgens stel je je eigen broodje samen. Vraag ook eens aan het vriendelijke personeel naar de geschiedenis van het pand waarin SandwiChic gevestigd is, ze zullen het met veel passie aan je vertellen.

Restaurants Toscane - Spaghetti

Ristorante Il Gallo Nero in Greve in Chianti

In Greve in Chianti zijn vrij veel restaurants te vinden. Maar Ristorante Il Gallo Nero springt er wel uit. Buiten dat je hier heerlijk kunt eten, heeft dit restaurant ook een zogenaamde ‘Enoteca’, oftewel een wijnhandel. Als je hier gaat eten, kun je dus kiezen uit de beste wijnen die het Chianti gebied heeft te bieden. Wat dit restaurant zo speciaal maakt, is de route ernaartoe. Via een steile bergweg rijd je hierheen. Dit is vooral leuk om in het donker te doen. Als je veilig bent aangekomen, heb je wel een lekkere limocello of wijntje verdiend.

Le Vecchie Mura San Gimignano

Dit restaurant bestaat uit een prachtige welving waar je gezellig en knus binnen kunt dineren. Bij goed weer kun je plaatsnemen op een waanzinnig panoramisch terras waar je kunt dineren met uitzicht over de glooiende heuvels, heel bijzonder! Op de kaart vind je echte streekgerechten en het typische Italiaanse eten, smaakvol en puur. De geuren van de kruiden in de tuin, het uitzicht over de glooiende heuvels, de prachtig opgemaakte gerechten en de sprankelende wijnen, alles klopt hier. Mocht je zeker willen zijn van een tafeltje kun je het beste even reserveren vooraf.

Ristorante al Vecchio Teatro Pisa

Veel mensen brengen in Pisa slechts een bezoek aan de scheve toren, waarna ze terugkeren naar hun camping of vakantiehuis of een middag doorbrengen aan het strand. Zonde, want het centrum van Pisa heeft zoveel moois te bieden! Ga na je bezoek aan de Torre Pendente lekker lunchen of dineren bij Ristorante al Vecchio Teatro. Je bestelt er heerlijke antipasti of traditionele Italiaanse gerechten.

Osteria baralla Lucca

De charme van Lucca zit hem niet alleen in het fijne, kleinschalige centrum waar je veel te voet of per fiets kunt bekijken, maar ook de in culinaire hoogstandjes die in de keukens van de stad worden klaargemaakt. Meer dan de moeite van het proeven waard! Osteria Baralla is gevestigd in het vijftiende-eeuwse Palazzo Buonvisi in Lucca. Sinds 1860 serveren de gastheren verschillende lokale specialiteiten, waaronder pappa al pomodoro, bollito misto, trippa en bistecca di manzo Chianina. Houd wel nog een gaatje over voor de huisgemaakte desserts.

Il Pulcino Siena

In Siena vind je op elke straathoek wel een barretje waar je een broodje of een stuk pizza kunt kopen voor de lunch. Wie echter iets bijzonders wil (zonder overigens veel geld uit te geven), kiest echter voor een van onze favorieten, allemaal vlak bij het Piazza del Campo. Bij Fiaschetteria Il Pulcino (het kuikentje) kun je de hele dag door terecht voor een drankje met iets lekkers. Je kunt er ’s middags ook eten; er is een steeds wisselend dagmenu met o.a. pasta’s en salades. De pici, de traditionele dikke spaghetti uit Siena, staat altijd op het menu. ’s Zomers met bijvoorbeeld een lichte tomatensaus of groente, maar probeer bij iets koeler weer ook eens de versie met cinghiale, wild zwijn.

Bar dell’Orso Monterriggioni

Deze bar die langs de weg naar Monterriggioni ligt, is een begrip in de omgeving. Hier vinden alle lagen van de bevolking elkaar voor een espresso, een broodje of een snelle hap, en zelfs voor lunch en diner. Het terras ligt erg dicht bij de weg en is niet echt romantisch, maar toch is het een mooie halte onderweg naar Montrriggioni. Het is er vaak zeer druk en men serveert er de typische Toscaanse keuken. Geniet er met de locals van de cucina simplice!

La Loggia Spaghetteria in Altopascio

La Loggia Spaghetteria wordt aanbevolen door vele die hier gegeten heeft. Het is een familierestaurant met zeer vriendelijke bediening. Uitstekende pasta’s, voorgerechten en bijpassende wijn die door de eigenaars zelf geproduceerd wordt. De ontvangst is uitstekend en de prijzen zijn zeer scherp om met de familie te gaan eten.

Heb jij zin gekregen om bij één van deze heerlijke restaurants in Toscane te gaan eten? Boek hier jouw reis naar Toscane.