Kies je toppers en
maak je eigen stedentrip Londen
to-do list!

Beleef jouw citytrip Londen per trein

Zo’n stedentrip is een fijne ‘getaway’, want wat een machtige stad is Londen. En lekker dichtbij. Met de supersnelle, rechtstreekse treinverbinding van Eurostar stap je uit in hartje stad. 

Daar begint je avontuur. Londen staat bol van iconische bezienswaardigheden. Je wilt natuurlijk de bruisende wijken in en naar gezellige pubs. Kom alvast in de stemming met onze tips en belevenissen en doe inspiratie op voor jouw eigen gave stedentrip. Je zult ontdekken: Londen is the place to be.

Je stedentrip Londen begint met Eurostar

Wat is een stedentrip toch een fijne getaway. Zwervend door de stad beleef je de mooiste avonturen. Maak jouw stedentrip Londen per trein en je avontuur begint al op perron 15 in station Amsterdam Centraal of perron 2 in station Rotterdam Centraal. De hogesnelheidstrein van Eurostar brengt je in een paar uur rechtstreeks in Londen.                                                                 

Met gratis wifi en een wandelingetje naar barrijtuig Café Métropole verveel je je geen moment. Misschien luister je wel naar muziek van David Bowie, Adele, Amy Winehouse en Phil Collins, die in Londen geboren zijn. De Eurostar-oversteek door de Kanaaltunnel – de langste onderzeese tunnel ter wereld – voelt best spannend, als je bedenkt dat je zo’n 21 minuten op het diepste punt 75 meter onder zeeniveau bent!

Eurostar, lekker snel

Ideaal, die reis per Eurostar, de tijd vliegt. Voor je het weet sta je in hartje Londen op St. Pancras International, bekend als een van de mooiste stations ter wereld, waar de Eurostar aankomt. Een kroonjuweel van de Londense stadsvernieuwing! Naast St. Pancras International ligt Kings Cross, het treinstation daterend uit 1851. Hier vind je platform 9¾, waar Harry Potter vertrok voor zijn magische reis naar Hogwarts. In deze victoriaanse gebouwen kun je al uren spenderen, maar… Londen wacht op jou!

Je stedentrip Londen kan beginnen

Natuurlijk wil je het avontuur van verborgen steegjes, historische pubs en andere verrassingen beleven. Maar je bent niet in Londen geweest als je op je citytrip niet tenminste een aantal ultieme bezienswaardigheden hebt bezocht.

Londen aan je voeten

Je zult eerst willen  inchecken in je hotel en je bagage op je kamer zetten, om dan je citytrip Londen volop te gaan beleven. Een aanrader is het om in de London Eye te stappen, dat gigantische reuzenrad. Je zweeft tot 135 meter hoogte. De website belooft een van de indrukwekkendste 30 minuten uit je leven… nou, die zullen het zeker zijn! Sjonge, wat is dat gaaf. Heel Londen ligt aan je voeten.

Het beste van Londen

Een aanbeveling is het om online een London Pass te activeren. Zo zie je op een makkelijke en slimme manier het beste van Londen. Inbegrepen is ook 24 uur lang de hop-on, hop-off bus, leuk om te doen en handig om je te oriënteren in de big city.

Sightseeing vanuit dubbeldekker

Het klinkt als ‘toeristje spelen’, maar heus, die hop-on, hop-off bus biedt een prachtkans om gevoel te krijgen bij de ligging van de talrijke bezienswaardigheden. Soms is een live gids aan boord, die gave weetjes deelt. Al toerend herken je plekken die je net vanuit de hoogte zag: Trafalgar Square, Westminster Palace en de Big Ben, St. Paul’s Cathedral, de Tower of London en Buckingham Palace. Ondertussen rijden black cabs en rode dubbeldekkers aan je voorbij, een attractie op zich.

Eten in Rules, het oudste restaurant van Londen (1798)

Wil je authentiek Engels eten, dan prijkt Rules vast bovenaan je lijstje. Dit restaurant ademt de sfeer van weleer, op z’n allerbest. In de James Bondfilm Spectre hebben M, Q en Miss Moneypenny hier overleg en Lady Edith uit Downton Abbey komt hier met haar lovers, dus ja, op zo’n plek wil je geweest zijn, toch? Daarbij maakt Rules je eetverlangens meer dan waar. Steak and kidney pudding with oyster, ga het diepe in. Met voor de liefhebbers sterke cocktails!

London by night

Pak ’s avonds nog een avondtour mee, dan ontdek je dat London by night een waar sprookje is.

Te voet en per metro door Londen

De volgende dagen cross je vast en zeker te voet en met de metro van hot naar her, om ieder uur van je stedentrip Londen ten volle te benutten!

Buckingham Palace

Een mooie start maak je met Buckingham Palace, de residentie van de koninklijke familie, zeker als je ’s morgens de ceremoniële wisseling van de wacht wilt zien. Neus tussen de spijlen van het hek en genieten maar. Misschien laat je je verleiden tot een ‘once-in-a-lifetime tour of 19 magnificent State Rooms’? Leuk weetje: koning aanwezig? Dan is boven Buckingham Palace de koninklijke vlag in top gehesen. Is hij er niet, dan wappert de Union Jack.

Hyde Park, Kensington Gardens en The Vicoria

Het monumentale Hyde Park, ooit jachtgebied van de beruchte king Henry VIII, ligt vlak bij Buckingham. Heel Londen lijkt hier te joggen. Denk jij inmiddels meer aan lekker eten? Loop met een boog door Kensington Gardens, langs het Albert Memorial dat koningin Victoria liet bouwen voor haar grote liefde, en steek het park over voor een stevige lunch in The Victoria, twee keer uitgeroepen tot pub van het jaar, met typische Engelse gerechten op de kaart. Heerlijk!

Sherlock Holmes

Ben jij Sherlockfan? Met alle series en films – met Robert Downey jr. schijnt nr. 3 in de maak – staat ‘zijn’ residence van 1881 tot 1904 dan vast op je wensenlijstje. Dus óp naar Baker Street, met op nummer 221b het Sherlock Holmes Museum. Het museum is als de Rivella-reclame: ‘een beetje vreemd, maar wel lekker’.

Notting Hill met Portobello Road

Prachtig gekleurde huizen in de wijk Notting Hill, Londen, VK.

Een absolute must visit is Notting Hill, de cosmopolitische wijk barstensvol kleurrijke huisjes, leuke vintage winkeltjes en gezellige cafés. Het kan zomaar gebeuren dat je een scène uit de film Notting Hill aanhaalt. Bijvoorbeeld die met Spike: ‘There’s something wrong with this yogurt.’ Als William antwoordt: ‘Ah, that’s not yogurt, that’s mayonnaise’, lepelt Spike lepelt onverstoorbaar door… Of je hebt je eigen ‘persmomentje’ voor die blauwe deur van ‘Williams huis’ op 280 Westbourne Park Road. En ken je deze nog? ‘Don’t forget… I’m just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.’ Slik.

Van Portobello Road loop je zo naar St Luke’s Mews, met de victoriaanse straatlantaarns en ijzerwerk balkonnetjes,  ooit een steeg vol paardenstallen en koetshuizen. Alweer een gave filmlocatie: vanuit nummer 27 gaat Juliet op een drafje naar Mark in Love Actually.

The Sherlock Holmes pub

Zoek je ’s avonds een supergezellige pub, duik dan The Sherlock Holmes in, ingericht in het thema van Conan Doyle’s detective. Zo leuk, opeens lijkt ‘Whats’on’ op hun website een woordgrap. Alles brengt je terug naar vroeger tijden, inclusief de biertjes van de tap.

Als tussendoortje, zie je op verschillende plekken die iconische Britse rode telefooncellen. En ja, ook die rode brievenbussen zijn nostalgisch en top!

St. Pauls Cathedral

Per metro zoef je zo naar St. Pauls Cathedral, de barokke kathedraal uit de 17e eeuw, op de hoogste plek van de stad. In september 2022 klonk daar voor de eerste keer sinds 70 jaar ‘God save the King’. In de crypte zien je tomben en gedenktekens van wereldberoemde Britten. Verzamel moed en beklim dan de Dome, tot in het puntje, de Golden Gallery. Wat een onvoorstelbaar mooie belevenis, letterlijk en figuurlijk TOP! Trouwens, de draaitrap van St. Pauls’ Cathedral is gebruikt in de film ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. En in ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ is de kathedraal te zien wanneer de Death Eaters op hun weg door Londen de Millennium Bridge vernielen.

Stedentrip Londen is vol verrassingen, en… mét Shakespeare

Puf aan de overkant van de Theems lekker uit met een kop koffie in restaurant Swan, naast Shakespeare’s Globe Theatre. In dit schitterende nagebouwde theater waan je je in de tijd van Elizabeth I. In de met 7 Oscars bekroonde film ‘Shakespeare in Love’ onderbreekt William Shakespeare de toneelrepetitie. Hij snelt weg om ‘Shall I compare thee to a summer’s day?’ – ‘Zal ik je vergelijken met een zomerdag?’ – zijn beroemd geworden sonnet 18 als liefdesbrief te schrijven. Ja, in Londen hangt de liefde in de lucht ☺

De fascinerende Tower Bridge

En dan, op naar de volgende verrassing: de Tower Bridge, de majesteitelijke brug met zijn Victoriaanse ‘kasteel’torens. Alleen kijken naar de brug is al een feestje, maar ga er als het even kan ook ín! Zo gaaf, die glazen vloer op 45 meter hoogte. Een kijkje in de sfeervolle Engine Rooms met de originele victoriaanse stoommachines maakt je bezoek compleet.

Tower of London

De brug dankt zijn naam aan de naastgelegen Tower of London, de eeuwenoude staatsgevangenis, die al bijna duizend jaar lang bij de Theems waakt. Een heuse Beefeater maakt je wegwijs in de turbulente geschiedenis en vertelt meeslepende verhalen, vol tragedie. De Bloody Tower, de White Tower – het oudste deel –  en de beroemde kroonjuwelen, highlights genoeg.  Hopelijk zie je zwarte raven in de Tower, want zolang die er wonen, blijft Engeland gevrijwaard van aanvallen of indringers, vertelt de legende.

Leadenhall Market

Leadenhall Market

Vast en zeker wil je even lekker struinen door deze chique markthal, stammend uit de veertiende eeuw. In de Harry Potterfilms wordt Leadenhall Market als toegang tot Diagon Alley gebruikt. Neem koffie metwat heel erg lekkers bij Aux Merveilleux de Fred en prijs je gelukkig met je keuze voor je stedentrip Londen.

Shoppen in Londen bij Selfridges…

Ben je gelijk overgeschakeld in de shopstand? In de wijk Soho vind je geweldige winkelstraten als Oxford Street. Natuurlijk bezoek je het  beroemde warenhuis Selfridges. Hier maakt Harry – Alan Rickman – in de film Love Actually de fout om tegen verkoper Rowan Atkinson ‘ja’ te zeggen op zijn vraag ‘Would you like it gift-wrapped? Lovely. Prontissimo. Ready in the flashiest of flashes.’

… en bij Liberty, Hamleys en Harrods

Ga ook zeker naar het luxe warenhuis Liberty, in het bijzondere Tudorgebouw. In Arthur’s Restaurant kun je in stijl je afternoon tea gebruiken, met verrukkelijke traditionele English cakes en scones. Daarna wip je misschien wel binnen bij Hamleys, het oudste en grootste speelgoedparadijs ter wereld, opgericht in 1760. Je ziet op de stijlvolle Regent Street de rode uitvalschermen al van verre. Van Paddington tot Harry Potter en van Teletubbies tot Star Wars, je vindt hier echt alles. En natuurlijk ga je naarwarenhuis Harrods in de wijk Knightsbridge. Wat een luxe, wat een grandeur. De roltrap in de Egyptische hal alleen al… Een gastronomische hamburger bij Gordon Ramsay Burger op de 4e verdieping maakt je feest compleet, waarna je jezelf wellicht de luxe gunt om met je gevulde tassen in zo’n iconische black cab te stappen.

Aanrader: Sky Garden

’s Avonds naar Sky Garden gaan, bezorgt je ook al zo’n wauw-gevoel. In de enorme glazen koepel, bovenop de wolkenkrabber met een exotische tuin vol planten en bloemen, geniet je al etende van de mooiste vergezichten over verlicht Londen.

The British Museum in Londen

Nog meer toppers in Londen, waaronder het British Museum

Je citytrip Londen is nog niet voorbij, gelukkig maar. Het British Museum, met een ongeëvenaard aantal oudheidkundige schatten en wonderbaarlijke voorwerpen, wil je beslist bezoeken. The history of the world! Alleen al tussen de Egyptische collectie kun je uren dwalen. En… Londen is het walhalla van gratis musea. Deze schitterende plek bezoeken kost je niks, mocht je geen London Pass hebben.

Churchill Museum en de Cabinet War Rooms

Het goed  verstopte, ondergrondse commandocentrum van de Britse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog in hartje Londen is ook een must see. Lopend door de geheime gangen bekruipt je iets van die zenuwslopende spanning van destijds. ‘I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat’, woorden uit de eerste toespraak van Winston Churchill weergalmen. Heel indrukwekkend.

10 Downing Street

Je bent vlak bij 10 Downing Street, het adres van de ambtswoning van de Britse premier. Wie weet, glipt kat Larry, al vijf prime ministers lang Chief Mouser to the Cabinet Office, net naar buiten. Zo niet, dan kijk je op je telefoon vast even naar de swingende scène uit Love Actually, met Hugh Grant dansend op ‘Jump’ van The Pointer Sisters. Wie weet zal Rishi Sunak ook…? 

Palace of Westminster met Big Ben en Westminster Abbey

Wandelend langs Palace of Westminster – ofwel de Houses of Parliament, de zetel van het Britse parlement – vind je de aanblik vast fenomenaal. Vooral van de Big Ben, de beroemde klok in de iconische klokkentoren, die officieel de Elizabeth Tower heet. Kun je  verliefd worden op een toren?

Westminster Abbey biedt toneel aan koninklijke gebeurtenissen. Koningen en koninginnen worden er gekroond en begraven en huwelijken vinden er plaats, zoals van koningin Elizabeth en prins Philip en van prins William en Kate Middleton. Je ziet ook de laatste rustplaats van belangrijke filosofen, wetenschappers en schrijvers als Charles Dickens, Isaac Newton en Charles Darwin.

Traditionele Britse pubgerechten

Misschien eet je ‘s avonds wel in The Clarence, ‘famous since 1862’. Hier serveren ze traditionele Britse pubgerechten als vis in bierbeslag en black angus steak. Echt super!

Heb je geen strakke planning en benut je je citytrip Londen graag tot het uiterste? Er is nog zoveel meer!

Camden Market

Wie nog niet uitgewinkeld is, kan naar Camden High Street, met een bonte verzameling aan eetkraampjes, kleurrijke winkeltjes en straatartiesten. Aan de, op z’n zachtst gezegd, kunstzinnige gevels herken je wat er in het pand aangeboden wordt. Camden Market zelf is een overloop van zes verschillende markten, als een doolhof vol eettentjes, vintage kleding en kraampjes met kunst, sieraden en boeken.

Madame Tussauds London

Een magische belevenis is een bezoek aan het wassenbeeldenmuseum  Madame Tussauds aan de rand van het Regent’s Park. In de interactieve zones vind je sporthelden, historische figuren, filmlegendes, leden van de koninklijke familie en andere grootheden. In de Star Wars-zone kun je op de foto met Chewbacca in de Millennium Falcon en zie je Yoda op Dagobah en Luke Skywalker in gevecht met Darth Vader. Met de Spirit of London Ride stap je in een black cab en maak je een reis door de geschiedenis van Londen. Ook is er de Marvel Super Heroes 4D-bioscoop, de Sherlock Holmes Experience en Skull Island met de metershoge, levensecht bewegende kop van King Kong.

Nababbelen in de pub

Louter toppers in Londen, dat is helder als glas. Nog een tip voor je galgenmaal? Misschien ligt deze pub, die alleen al leuk is om z’n uiterlijk én naam: Fox & Anchor, op je route terug naar je hotel? Zo hoort een pub te zijn, toch? Een schitterende gevel, heerlijk oud, met een houten interieur met allemaal hoekjes, leer en glas-in-lood. Een traditioneel afscheid van een werkelijk geweldige stedentrip Londen.

De traditionele “Classic Beer Battered Fish and Chips”

Restaurants

 • Fox & Anchor
 • 115 Charterhouse Street, Farringdon
 • Gordon Ramsay Burger
 • 87-135 Brompton Rd (in Harrods)
 • Rules
 • 34-35 Maiden Lane in Covent Garden
 • The Victoria
 • 10A Strathearn Place, Paddington
 • The Clarence
 • 53 Whitehall, Westminster
 • The Sherlock Holmes        
 • 10 Northumberland Street, St. James
 • Sky Garden 
 • 1 Sky Garden Walk                                                                             

Stedentrip Londen Tip:

DE BLAUWE PLAQUETTES VAN LONDEN

De meer dan 900 beroemde London Blue Plaques verbinden mensen van het verleden met gebouwen van het heden. Achter elke plaquette zit een bijzonder verhaal.

Stedentrip Londen Tip:

PIN JE PONDEN

Niet overal kun je met pin of creditkaart betalen, bijvoorbeeld bij kraampjes op de markt heb je contant geld nodig. Je pint je ponden bij de cashpoints en ATM’s.

Stedentrip Londen tip:

LONDON PASS

Lees je van tevoren goed in en kies de pas die bij jou past, met topattracties (gratis of met korting, dat hangt af van jouw keuze), rondleidingen en al dan niet met Oyster Card, de OV-chipkaart.

En dan, terug in de Eurostar-trein, ben je bekaf, maar intens voldaan! Het kan niet anders: jouw stedentrip Londen is geslaagd.

Je verwachtingen zijn vast uitgekomen. Wát een stedentrip. Al die verschillende stijlen en sferen. Londen fascineert!

Zo’n stedentrip Londen smaakt naar meer

Gelukkig, dit hoeft niet je laatste citytrip Londen te zijn. Dankzij de snelheid en het gemak van Eurostar-verbinding zul je vast en zeker terugkeren. Goodbye London, I’ll be back.

Bekijk hier ons aanbod citytrips Londen

Eurostar biedt ook een directe trein van Rotterdam naar Londen. De vertrekhal van Eurostar vind je op spoor 2, halverwege het perron.