Blog Stedentrip Londen: alles wat je moet doen en weten, Big Ben, Londen | de Jong Intra Vakanties

Stedentrip Londen: alles wat je moet doen en weten

Daar ga je! Reizen naar Londen

Omdat Londen zo dicht bij Nederland ligt, is de stad heel makkelijk te bereiken. Als je jouw stedentrip Londen boekt, heb je dan ook genoeg vervoerssoorten om uit te kiezen. Wil je snel en comfortabel reizen? Ga dan naar Londen met de trein. De hogesnelheidstrein Eurostar brengt je in korte tijd van Amsterdam, Rotterdam én Brussel naar de Engelse hoofdstad. Het voordeel: bij aankomst ben je direct in hartje centrum. De reistijd is ook een voordeel: in slechts 3,5 uur vanuit Rotterdam kan jouw stedentrip beginnen.

Ook is Londen met het vliegtuig heel makkelijk te bereiken. Er zijn meerdere grote vliegvelden in en rondom Londen gelegen, waarvan Heathrow en Gatwick de meest gebruikte zijn. Deze vliegvelden liggen buiten de stad, maar hebben een snelle treinverbinding waardoor je alsnog snel op de plek van bestemming bent.

Een leuke ervaring, maar wel wat tijdrovender, is Londen met de ferry. Met de superferry van Stena Line reis je over het algemeen ’s nachts naar de stad. Aan boord heb je een hut met douche en toilet, je vindt er een restaurant waar je kunt dineren en ontbijten, een winkel en zelfs een bioscoop. De aankomst van de ferry is in Harwich, vanwaar je een eenvoudige treinverbinding naar het centrum van Londen hebt.

Ook als jouw stedentrip Londen eenmaal begonnen is, hoef je je over het vervoer geen zorgen te maken. Londen beschikt over een uitstekend metronetwerk. En anders kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de bus, taxi óf lopen zodat je niks van de stad hoeft te missen.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Londen

De belangrijkste bezienswaardigheden in Londen, Big Ben, Londen | de Jong Intra Vakanties

In Londen hoef je je niet te vervelen. Of je de stad nu voor de eerste keer bezoekt of jaarlijks een bezoekje brengt, voor jong en oud is er genoeg te doen. We zetten de belangrijkste en leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Een tour langs de bekendste bezienswaardigheden

Er is natuurlijk een aantal bezienswaardigheden dat je, zeker bij een eerste stedentrip naar Londen, niet over mag slaan. De meeste bezienswaardigheden zijn gelegen in de wijken City of Londen en Westminster. Hier vind je de bekende Big Ben, St. Paul’s Cathedral, het reuzenrad Londen Eye, de Tower of London en de London Bridge. Natuurlijk mag je ook een bezoek aan Buckingham Palace niet overslaan, waar je de wissel van de wacht kunt aanschouwen. En in het immense Hyde Park kom je even helemaal bij van alle drukte van de stad.

Shop till you drop

Er zijn weinig Europese steden waar je zo goed kunt winkelen als in Londen. In beroemde winkelstraten als Oxford Street en Regent Street kun je je uren vermaken bij vooral de bekende winkelketens, maar sla ook de bekende warenhuizen als Harrods en Selfridges niet over. Zeker rond de feestdagen is het hier prachtig versierd en alleen daarom al zijn de warenhuizen een bezoekje waard.

Winkelen in Londen kun je ook doen bij één van de vele markten, waaromheen je vaak kleinere winkels van lokale designers vindt. Een echte aanrader is Carnaby Street, een bruisende straat met meer dan 140 winkels, restaurants en bars. In deze straat vind je voornamelijk sportieve en urban kledingwinkels en kleine boetiekjes van jonge ontwerpers.

Shop je in plaats van voor kleding liever voor bijvoorbeeld woonaccessoires en ben je dol op vintage? Dan moet je naar Portobello Road Market in de wijk Notting Hill. En bij winkel Hamleys, gelegen aan Regent Street, kijk je je ogen uit. Dit is de oudste én grootste speelgoedwinkel ter wereld.

Een rondvaart over de Thames

Met een rondvaartboot ontdek je Londen vanaf het water: een echte aanrader als je het ons vraagt! De meeste rondvaartboten vertrekken vanaf de Westminster pier en varen naar Greenwich, waar je uit kan stappen en tal van bezienswaardigheden kunt bezoeken. En het mooie is: ook onderweg kom je langs de bekende bezienswaardigheden van Londen. Een ideale manier dus om de stad te ontdekken zonder de blaren op je voeten te lopen.

Een dagje museumhoppen

Een stedentrip Londen is niet compleet zonder een bezoek aan een museum. En musea, daarvan heb je er een heleboel in Londen! Een aantal van ’s werelds bekendste musea zijn hier zelfs gevestigd. Londen biedt voor iedereen wat wils. Ben je een liefhebber van kunst? Dan zijn het Tate Modern, de National Portrait Gallery en de National Gallery aanraders. Wil je meer leren over de geschiedenis van Engeland? Dan is het British Museum een goede optie.

Ook met kinderen kun je perfect musea bezoeken in Londen. Het Science Museum bijvoorbeeld, volledig in het teken van wetenschap, biedt leuke interactieve attracties voor kleinere bezoekers. En het Natural History Museum vind je tal van opgezette dieren en levensgrote dinoskeletten. Ook zeer de moeite waard! We kennen het in Nederland ook, maar in wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds kun je op de foto met jouw idool of jeugdheld.

In de voetsporen van Harry Potter

Harry Potter fans in de familie? Dan is Londen helemaal de place to be! In de stad zelf kun je verschillende locaties bezoeken waar je in de voetsporen van Harry, Ron en Hermelien treedt. Op King’s Cross Station bijvoorbeeld, vind je perron 9 3/4, waar Harry met zijn bagagetrolley in de muur verdwijnt. Er zijn complete wandeltours te boeken in de Engelse hoofdstad die je precies langs alle locaties brengen die je voorbij ziet komen in de films en de boeken.

Maar de échte aanrader is de Harry Potter Studio, enkele tientallen kilometers buiten de stad. Hier krijg je een kijkje achter de schermen, zijn decorstukken van de films te bewonderen, kun je deelnemen aan echte toverlessen én het beroemde boterbier proeven.

De leukste wijken

De leukste wijken van Londen, The City, Londen | de Jong Intra Vakanties

Londen is een grote stad met grote verschillen tussen de verschillende wijken. Elke wijk heeft zo zijn charmes en bijna overal is wel wat te doen. We zetten de leukste wijken voor je op een rijtje.

Shoreditch

In het Oosten van Londen vind je het hippe Shoreditch, dat vooral de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Deze voormalige arbeiderswijk lijkt misschien niet op wat je in eerste instantie van Londen zou verwachten, maar neem de tijd om de wijk te leren kennen en laat je verrassen! Shoreditch is trendy en vernieuwend. Je vindt hier de hipste koffietentjes, innovatieve restaurants, pop-up stores en prachtige street art.

Tip: breng op zondag een bezoek aan de weekendmarkt op Brick Lane!

South Bank

Aan de overkant van de rivier de Thames vind je het industriële South Bank. Vergis je niet, ook hier vind je enkele van Londens bekendste bezienswaardigheden. Het enorme gebouw The Shard is hier bijvoorbeeld te vinden. Hier geniet je van een prachtig uitzicht over de stad, al kun je ook het nabijgelegen Tate Modern museum gebruiken. Steek de London Bridge over en je komt bij Borough Food Market, centraal in South Bank gelegen onder de spoorbruggen. Je ruikt en ziet hier overal lekker eten.

Soho

De wijk Soho doet het vooral goed onder jongeren en studenten. Je vindt er een bruisend nachtleven met gezellige pubs, clubs en theaters. Als je op zoek bent naar een restaurant om een lekker hapje te eten, slaag je hier sowieso. In het zuiden van de wijk, ligt Chinatown. Ook hier moet je zeker even een bezoekje brengen. Overal waar je kijkt, zie je lampjes, lampionnen en rode versieringen. En natuurlijk nuttig je hier ’s avonds ook een goede Chinese maaltijd.

Uit eten in Londen

  • Uit eten in Londen | de Jong Intra Vakanties

In een grote stad als Londen hoef je nooit ver te zoeken als je iets lekker wilt eten. Voor elk budget, elke dieetwens en voorkeur is er wel een geschikte eetgelegenheid te vinden. We hebben onze beste tips voor je verzameld.

Tip: lees hier meer tips voor een culinaire stedentrip naar Londen.

Gezellig én low budget: food markets

Food markets, in vrijwel elke Londense wijk is er wel één te vinden. Wij zijn fan: het is een ideale plek om van verschillende gerechten van over de hele wereld te genieten én je bent niet enorm veel geld kwijt. Borough Market is misschien wel de bekendste. In de wijk Shoreditch vind je Brick Lane, waar in het weekend een grote markt wordt georganiseerd met eetstalletjes, straatmuzikanten en kraampjes met kunstwerken. Ook Camden Market is erg populair onder toeristen. Deze markt is deels overdekt, ideaal dus om te bezoeken bij slecht weer.

Ga eten in een traditionele pub

Eten zonder poespas, het liefst vergezeld door een koud biertje. Dat doe je in een traditionele Londense pub. Wat je daar dan zoal eet? Fish ’n chips bijvoorbeeld, of een stuk heerlijke pie. Of geniet van een traditioneel Engels ontbijt met toast, ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, blackpudding (bloedworst) en hash browns (gefrituurde aardappelkoekjes).

Dit typisch Britse ritueel mag je eigenlijk niet overslaan bij een bezoek aan Londen: de afternoon tea, beter bekend als high tea. Genieten van onbeperkt thee met de lekkerste hapjes: scones, sandwiches, koekjes, taart en cake. Zoals de naam al verklapt, is het beste moment van de dag om van een afternoon tea te genieten aan het eind van de middag, zo tussen 15:00 uur en 17:00 uur. Je begrijpt wel dat je daarna geen flinke avondmaaltijd meer nodig hebt!

Je kunt in bijna elke straat in Londen wel genieten van een afternoon tea, van hotels en lunchrooms tot eetgelegenheden die volledig zijn ingericht op dit eetmoment. Wist je dat er zelfs een rode dubbeldekker bus is waarin je van een high tea kunt genieten? Britser wordt het niet! Terwijl je langs de bekende bezienswaardigheden van Londen rijdt, geniet je van de lekkerste hapjes.

Romantisch dineren in de stad

Ga je een romantisch weekend naar Londen met je geliefde? Aan geschikte restaurants geen gebrek. Ben je op zoek naar een originele plek? Ga dan dineren in een glazen iglo in het populaire Coppa Club, met uitzicht op de Tower Bridge. Voor ongeveer € 40,- per persoon geniet je hier van een driegangendiner.

Vink Londens bekendste restaurants af

Je moet misschien iets dieper in de portemonnee tasten, maar dan heb je ook wat: enkele van de bekendste (én beste) restaurants ter wereld zijn in de Engelse hoofdstad gevestigd. Let er wel op dat je hier niet zomaar aan kunt kloppen, voor de meeste restaurants moet je maanden van tevoren al reserveren. Voor wie een kijkje wilt nemen: The Clove Club, Ikoyi, River Café, Lyle’s of één van de restaurants van bekendste chefs als Gordon Ramsay of Jamie Oliver zijn enorme aanraders.

Dingen om rekening mee te houden

Ondanks dat Londen een enorme wereldstad is, is reizen naar en door de stad niet moeilijk. Het openbaar vervoer is goed geregeld en je kunt er natuurlijk Engels spreken. We hebben nog een aantal tips voor jouw bezoek op een rijtje gezet:

  • Vergeet geen reisstekker mee te nemen! De stopcontacten in Londen zijn over het algemeen niet hetzelfde als in Nederland dus als je je telefoon of fotocamera wilt opladen, kun je het best een wereldstekker meenemen.

  • In Londen kun je niet met de euro betalen. Toch is het niet meer nodig om net als jaren geleden geld te wisselen voor je bezoek. Je kunt overal pinnen of met je creditcard betalen.

  • Voor het openbaar vervoer in Londen kun je losse tickets kopen, maar er zijn ook andere opties. Met een Travelcard bijvoorbeeld of een Oyster Card, kun je onbeperkt reizen voor een lagere prijs.

Wil jij ook een stedentrip Londen maken? Bekijk hier het complete aanbod van de Jong Intra Vakanties.

Onze aanbevelingen voor een stedentrip Londen

  • H10 Hotel London Waterloo

    1. Groot-Brittannië
    2. Stedentrips Groot-Brittannië
    3. Londen
    H10 London Waterloo Hotel, Londen
    v.a. 335 p.p.

    Inclusief alle verplichte kosten.

  • Hotel The Royal National

    1. Groot-Brittannië
    2. Stedentrips Groot-Brittannië
    3. Londen
    Royal National Hotel, Londen
    v.a. 225 p.p.

    Inclusief alle verplichte kosten.