New York: the city that never sleeps. De grootste stad van de Verenigde Staten bestaat uit verschillende stadsdelen, waarvan Manhattan ongetwijfeld het bekendst en populairst is. Zo gek is dat niet, je vindt er de kenmerkende bezienswaardigheden als Central Park, het Vrijheidsbeeld en het Empire State Building. Hoewel New York beschikt over een uitstekend metronetwerk, is het veel leuker om Manhatten te voet te ontdekken. Toegegeven: je moet er wel een béétje conditie voor hebben maar dan heb je ook wat.

Rustig beginnen in Central Park

Waar jouw wandeling door Manhattan begint, is natuurlijk afhankelijk van waar je hotel ligt. Begin de dag met een lekker ontbijt buiten de deur. Op vrijwel elke straathoek in Manhattan kun je een goed, gezond of ongezond ontbijt scoren met onbeperkt koffie. Heel fijn om de dag zo te beginnen. We raden je aan de dag te beginnen bij Central Park. Je zou wel een hee dag in dit immense park kunnen doorbrengen, maar binnen twee uur zie je ook al een hele hoop. Verlaat Central Park aan de oostkant en je komt direct uit op misschien wel de bekendste winkelstraat van Manhattan: Fifth Avenue. Grote kans dat je budget niet genoeg is voor de dure winkelketens die je hier vindt, maar ach, windowshoppen is ook leuk.

Uitzicht op Manhattan vanaf Rockefeller centre

Filmliefhebbers opgelet!

Als je op Fifth Avenue richting het zuiden loopt, stuit je vanzelf op Rockefeller Centre. Je kunt deze toren beklimmen voo een goed uitzicht op het Empire State Building, maar er valt ook genoeg te zien als je niet de hoogte opzoekt. Onder andere de Today Show en Saturday Night Live worden hier opgenomen. Vanaf Rockefeller Centre is het slechts tien minuten lopen naar de Public Library, die gelegen is aan het gezellige Bryant Park. Het is zeker de moeite waard om deze openbare bibliotheek ook van binnen te bekijken. Filmliefhebbers herkennen de grote leeszaal misschien uit films als Ghostbusters en Sex and the City.

Het aangrenzende Bryant Park is de ideale plek voor een korte tussenstop. Hier kun je meteen genieten van een late lunch. De hotdog- en pretzelkraampjes vliegen je om de oren dus dat moet vast goedkomen. Vanuit Bryant Park is het een korte wandeling naar het Empire State Building. Als je bij Rockefeller Centre niet van het uitzicht hebt genoten, raden we je zeker aan dat hier te doen. Op de 86e en 102e verdieping van het gebouw heb je observatieplatformen vanwaar je prachtig uitzicht hebt over Manhattan. Druk kan het er wel zijn, dus houd hier rekening mee.

Voor even in Azië

Weer verder richting het Zuiden passeer je Flatiron Building. Altijd leuk om deze smalle wolkenkrabber op de foto te zetten. Onderweg kom je de mooiste streetart tegen. Je doorkruist wijk Little Italy als je doorloopt naar Chinatown: één van de leukste wijken van Manhattan. Hier waan je je even in Azië. Overal om je heen worden etenswaren verkocht, het is er druk en je wordt overspoeld door verschillende geuren en kleuren. Dit is dan ook de perfecte plek om een -lichte- avondmaaltijd te scoren voordat je je wandeling verder vervolgt richting de Brooklyn Bridge. Héél eventjes verlaat je Manhattan als je over de brug wandelt. Van de mooie uitzichten krijg je echt geen genoeg. Waarschijnlijk begin je inmiddels aardig moe te worden, maar de dag zit er bijna op.

Beeld Brooklyn Birdge Manhattan

Een waardige afsluiter

Als je vanaf de voet van de Brooklyn Bridge richting het westen wandelt, stuit je op Ground Zero: de plek die ons herinnert aan de vreselijke aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001. Een indrukwekkend herdenkingsmonument. We raden je ook zeker aan om hier nog eens terug te keren om het bijbehorende museum, de 9/11 Memorial, te bezoeken. Nog een halfuurtje is het wandelen naar het eindpunt van vandaag, in het uiterste puntje van Lower Manhattan. Onderweg passeer je zakendistrict Wall Street en kun je even kort een kijkje nemen bij de gouden Trump Building.

In het donker loop je het laatste stukje richting Battery Park. We kozen dit eindpunt niet zomaar. Vanaf hier vertrekt namelijk de Staten Island Ferry. Met deze veerboot wordt je naar stadsdeel Staten Island – en weer terug – gebracht. Onderweg passeer je misschien wel Amerika’s bekendste boegbeeld: het Vrijheidsbeeld. Vanaf de veerpont heb je een spectaculair uitzicht op de verlicht skyline van Manhattan. Een waardige afsluiter van je dag.

Natuurlijk is New York meer dan alleen Manhattan. Lees hier meer over de andere stadsdelen. Kan je niet wachten om naar New York te gaan? Bekijk hier de mogelijkheden!