Krakau plein

Krakau heeft zijn plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO niet voor niets gekregen, het historische centrum van deze stad is namelijk net één groot openluchtmuseum. Op elke straathoek is wel iets te zien of te beleven. Bekijk hier onze reizen naar Krakau.

Drink een biertje op het Rynek Glówny

Het is één van de grootste marktpleinen van Europa: het Rynek Glówny. Op het plein vindt je tal van gezellige terrassen waar je voor een paar zloty’s een heerlijk biertje drinkt. Je zult zien dat het hier altijd druk is. Dankzij de verwarmde terrassen hoeft de zon niet altijd te schijnen. Vanaf de terrassen heb je een goed uitzicht op de bezienswaardigheden van Krakau. Rondom het plein vindt je namelijk de Lakenhal, de Mariakerk, de Raadhuistoren en andere rijkversierde gebouwen.

Het hippe Kazimierz

Kazimierz is de oude Joodse wijk van Krakau. Hier zijn veel kerken, synagogen en musea over de Joodse geschiedenis te vinden. Kazimierz heeft daarnaast ook een hip karakter. Er worden veel culturele evenementen in deze wijk gehouden. Ook kom je hier veel streetart, foodtrucks en bars tegen. Fans van vintage en antiek mogen de straat Józefa niet overslaan. In deze straat zitten meerdere winkels waar je prachtige kleding, schoenen en accessoires kunt kopen uit de vorige eeuw. Winkelen in Krakau is verrassend betaalbaar. Aan de rand van Kazimierz ligt ook Galeria Kazimierz. Dit winkelcentrum heeft meer dan 160 winkels. Hier zitten bekende winkels zoals Zara, Sephora en Guess.

Berg Wawel in Krakau

De draak van Krakau

Bovenop de heuvel Wawel staan diverse historische gebouwen. De belangrijkste gebouwen zijn onder andere het Koninklijk Paleis en de kathedraal. Het slot, oftwel het kasteel van Wawel, was de Koninklijke residentie tot de 17e eeuw. Het heeft een belangrijk historisch verleden. Een ander belangrijke bezienswaardigheid hier is de Drakengrot die zich onder heuvel bevindt. Volgens de mythe leefde hier ooit een draak. De koning wilde de draak zo graag doden, dat hij de hand van zijn dochter beloofde aan degene die de draak zou verslaan. De legende gaat dat schoenmakersleering Skuba de draak uiteindelijk versloeg door slimheid. Tegenwoordig staat er een koperen beeld voor de grot die geopend is voor bezoekers.

Indrukwekkend Auschwitz

Tijdens een stedentrip naar Krakau mag een bezoek aan Auschwitz niet ontbreken. Dit concentratie- en vernietigingskamp ligt 60 kilometer buiten Krakau. Inmiddels is het een belangrijke herdenkingsplek en museum geworden en is het toegankelijk voor publiek.  Een bezoek aan Auschwitz is een aangrijpende excursie waarbij de omvang van de gruwelijkheden pijnlijk duidelijk wordt. Boek je tickets of excursie vooraf, zeker in het hoogseizoen, om teleurstelling te voorkomen. Het is natuurlijk jammer als er geen kaarten meer zijn voor de dag dat jij wilt.

Krakau is gezellig en veelzijdig, daarom raden wij aan de fiets te pakken. Lees er hier meer over!