Budapest panorama beeld

Jouw stedentrip Budapest, 
vol nostalgische grandeur en
hippe tentjes…

Dit wordt genieten, citytripper!

Kettingbrug

Heb jij zin om er even tussenuit te knijpen? De hoofdstad van Hongarije is echt een supergave stedentripbestemming. Kijk maar uit, want voor je het weet heb je je hart verpand aan Budapest. Allereerst maakt de sprookjesachtige aanblik van de verlichte Kettingbrug ’s avonds – met in de achtergrond de Burchtheuvel – alleen je reis al waard. Een eyecatcher van jewelste! En verder, wat Budapest extra leuk maakt, is het prijsniveau. Zo is eten en drinken in Budapest voor onze begrippen nog steeds niet duur (én heerlijk!).

Lovende bijnamen

Maar weinig steden hebben zo veel bijnamen als Budapest. Om te beginnen Parel aan de Donau en keizerin van de Karpaten. Daarnaast stad van de badhuizen en het Parijs van het Oosten. Superlatieven genoeg dus. In Budapest lopen de stedentrippers dan ook met hun hoofd in hun nek, aldoor oh en ah uitroepend, boordevol verwondering. Wij net zo goed.

Makkelijk naar het centrum

Jouw stedentrip Budapest begint makkelijk, met prima openbaar vervoer vanaf het Budapest Ferenc Liszt vliegveld. Je betaalt met de Hongaarse forint. Van Terminal 2 rij je met bus 100E voor – omgerekend – rond de € 3,- naar het centrum.

Budapest: stad uit 2 delen

Paleis Budapest

De Hongaarse hoofdstad Budapest wordt door de machtige rivier de Donau in tweeën gedeeld. Op de heuvelachtige rechteroever heb je Boeda, links Pest. Onvoorstelbaar mooi is het panorama dat de oevers bieden. Dit staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. In één oogopslag herken je in het heuvelachtige Boeda de Burchtwijk en het Koninklijk Paleis, zoals je die ziet op ansichtkaarten.  

‘Nog maar’ 150 jaar oud

Het voelt raar om te bedenken, dat Budapest 150 jaar geleden nog niet bestond. Niettemin kent Budapest een eeuwenoude, vaak welvarende geschiedenis, die maakt dat Budapest uitblinkt in bezienswaardigheden. Stel je voor: in 1873 waren er nog drie steden. Boeda en Óbuda aan de ene kant van de Donau en Pest aan de andere kant. In dat jaar werden ze samengevoegd tot één stad. Niettemin gaat de geschiedenis vele eeuwen terug. Mooi om daarover te leren via de talrijke historische ijkpunten die Budapest kent. Tegelijk kun je je stedentrip Budapest volstoppen met de evenzo talrijke bruisende hotspots anno nu.

Tips voor jouw stedentrip Budapest!

Haal alles uit je stedentrip Budapest en schaf een Budapest Card aan. Je koopt ‘m voor 24, 48 of 72 uur. Deze toeristenkaart geeft je toegang tot de belangrijkste musea van Boedapest, je maakt gratis gebruik van het openbaar vervoer en je krijgt één keer toegang tot het St. Lukács badhuis. Daarnaast kun je deelnemen aan een stadswandeling met een Engelstalige gids. Maak het je gemakkelijk en reserveer de Budapest Card vooraf via onze partner GetYourGuide.

Tram 2, een aanrader

De route die tram 2 maakt wordt ‘een van de mooiste ter wereld’ genoemd. Hij brengt je langs highlights als de Grote Markthal, de Kettingbrug, de bronzen schoenen op de Donaukade en het parlementsgebouw.

Boeda, met zijn Gellértheuvel

Hoe vullen we onze stedentrip Budapest in? Eérst het groene en heuvelachtige Boeda, daarna de gezellige drukte van Pest. De oversteek maken we via de Vrijheidsbrug, een van de negen bruggen over de Donau. Prachtig is-ie, met zijn vier roofvogels op de torens. In de grotkerk, uitgehouwen in de Gellértheuvel, gaan we naar binnen. Wat een geheimzinnige atmosfeer, we worden er stil van. Op de een of andere manier hebben we wél gelijk moed voor de klim, de heuvel op. Bovenaan, bij de Citadella, puffen we uit. Mooi, dat fort met die oude stadsmuren en kanonnen. Vanaf het Vrijheidsbeeld genieten we van een geweldig uitzicht over de stad. En… het is handig voor onze oriëntatie.

Citadella Budapest

De volgende heuvel is de Burchtwijk

Kabeltrein Budapest

Wat is zo’n stedentrip Budapest toch geweldig. Dat besef je bovenaan de Burchtwijk. Misschien wandel je graag, maar het is een fikse klim, dus hoe leuk is het om de authentieke kabeltram te nemen.

Bovenaan is het alsof je uit een teletijdmachine stapt, terug naar de middeleeuwen. Want voor je het weet loop je in een wirwar van kronkelstraatjes met hobbelige klinkertjes. De beroemde, statige Matthiaskerk – voltooid in 1269 – met werkelijk prachtig gebrandschilderde ramen en boordevol mystiek, staat aan het Trinity-plein. Even verderop vind je een magische verschijning, het Vissersbastion. Wat een sprookje, dit bastion met zijn sneeuwwitte muren, trappen, arcaden en dromerige torens. Het Disneylogo in optima forma! Maar nu eerst: koffie.

Oudste koffiehuis van Budapest: Ruszwurm

Voor een Hongaarse beleving met de lekkerste gebakjes van de stad ga je naar Konditorei Ruszwurm, lazen we. En inderdaad: die gebakjes zijn top. Net als de sfeer. Die brengt je in het 19e eeuwse Budapest, toen de clientèle vooral uit rijke adel bestond. Keizerin Sissi kwam er speciaal voor de tompouce. Gelaafd dalen we af en gaan we via de Kettingburg met zijn antieke triomfbogen en stenen leeuwen naar de overkant van de Donau. ’s Avonds strijken we neer op het terras van Szegedi Halaszcsarda. Genieten van het geweldige uitzicht en dito vissoep, wat willen we nog meer?

Pest, met zijn boulevards en het culturele en uitgaansleven

Parlementsgebouw

Fris gestart ontdekken we de brede straten en statige gebouwen die Pest kenmerken. Pest – je zegt Pesjht – heeft een mooie 19e eeuwse binnenstad. Het kolossale, iconische parlementsgebouw aan de Donau is blikvanger nummer 1. Buiten, maar zeker ook binnen. Wauw! Die Grote Trappenhal alleen al. Met bovendien de Koepelzaal en het hogerhuis van de Hongaarse Rijksdag. En we zijn nog maar net gestart in Pest!

Markthal van Budapest

In de Sint Stefanusbasiliek kijken we ademloos de bijna 100 meter hoge koepel in. Op het Heldenplein aan het einde van de Andrássyboulevard valt het schitterende Millenniummonument niet te missen. We hebben een tafel kunnen reserveren in het chique restaurant Gundel. Waar anders dan op die plek eet je de wereldberoemde crêpes Gundel Palacsinta met rum, rozijnen, citroenschil, walnoten en chocoladesaus, toch? Ze maakten furore op de wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Van weer een andere categorie is de Grote Markthal, volgens CNN Travel de mooiste markt ter wereld. Gelukkig aten we de flensjes vroeg, zodat er weer plek is voor lángos met zure room, knoflook en kaas. Volvet, maar o zo lekker!

Hippe Ruin Bars in Budapest

Behoorlijk voldaan van zoveel moois lopen we daarna door de Joodse wijk. We kunnen het niet laten om koffie met Jerusalem cheesecake bij Mazel Tov te nemen, daar hebben we zoveel goeds over gehoord. Geen stedentrip Budapest zonder Mazel Tov. En terecht, ervaren wij. Lijnen doen we thuis wel. Wandelend door wat tot voor WO II de bloeiende thuisbasis van een Joodse gemeenschap was, komen we bij de grootste synagoge van Europa. We hebben online onze tickets besteld. Flink onder de indruk van ons bezoek besluiten we erna een drankje te doen in een van de kleurrijke, creatieve ruïne bars, waar Budapest óók bekend om staat. We kiezen voor Szimpla Kert,  de moeder van alle Ruin Bars, gevestigd in de oude Szimpla kachelfabriek. Een belevenis op zich!

Hotel Tip: Continental Hotel Budapest

Groene diamant in de Donau

Het is een beetje laat geworden in de diverse ruïnebars (of was het toch een druppie te veel Pálinka?), dus we doen het de volgende ochtend rustig aan. In het hart van Budapest, midden in de rivier de Donau, ligt Margaretha Eiland, een oase in de stad. Precies wat we nodig hebben. Met bezienswaardigheden als de ruïnes en de markante watertoren, live muziekoptredens, het Palatinus zwemparadijs en de waterfontein met muziek is het er heerlijk om even te relaxen. Maar niet te lang, natuurlijk.

Margaretha Eiland

Shoptijd!

Geen stedentrip zonder winkelen, maar dan wel in winkels zoals je ze thuis niet ziet. In Budapest kun je alle kanten op. Wil je op chic gaan? Dan is de sfeervolle winkelstraat Váci utca een waar feest. Hij begint bij het schilderachtige Vörösmarty Plein, gezellig, met al die muzikanten en portretschilders. Deák Ferenc utca staat bekend als Fashion Street vanwege de modewinkels. De Grote Markthal heeft alles, zeker voor foodies. Niemand mag Hongarije natuurlijk verlaten zonder wat mooie cadeauverpakkingen paprikapoeder, het Hongaarse keukenwonder met die superlekkere smaak en die prachtig felrode kleur. Een klein cadeautje voor onszelf is nog het bezoek aan Vintage Shop Práter, waar ze te gekke vintagemode verkopen.

Na het shoppen stijlvol baden in de badhuizen

Een kroon op je stedentrip Budapest is een plons in de thermale baden. Dankzij de natuurlijke warmwaterbronnen kreeg Budapest de reputatie van kuuroord. De hotsprings worden druk bezocht vanwege de toegeschreven wonderbaarlijke geneeskracht van het water, maar ook om te ontspannen. Een aantal ervan zijn echt architecturale parels.

Szechenyi baden

Met je Budapest Card bezoek je gratis het historische St. Lukács badhuis. Genieten kun je ook in het Széchenyibad dat eruitziet als een neobarok paleis of in het in art-nouveaustijl gebouwde Gellért-badhuis, met zijn glas-in-lood ramen en de karakteristieke Zsolnay mozaïektegels. Of geniet op grote hoogte in het Ottomaanse badhuis Rudas. Vanuit het bubbelbad op het dak heb je een prachtig uitzicht over de Donau en op de mooiste bruggen van Budapest. We willen als laatste een zo authentiek mogelijke Hongaarse culinaire ervaring en belanden in Hungarikum Bisztró. Bord goulash op het geblokte tafelkleed, livemuziek erbij. Wat een afsluiting van onze citytrip. Heerlijk!

Budapest, stad van aristocratie en inspiratie, dynamiek en romantiek.

Kortom: Budapest is booming!