Sagrada Familia in Barcelona, Spanje

“Barcelona                                                                                                       
Such a beautiful horizon                                                                              Barcelona                                                                                                 
Like a jewel in the sun”

Je stedentrip Barcelona kan beginnen, want de stad Barcelona opent haar deuren

Laat maar schallen uit je speakers, dit duet in krachtige rock, met gevoel voor drama. Freddie Mercury en Montserrat Caballé zingen de sterren van de hemel in hun epische song Barcelona. En Barcelona doet wat in het lied gevraagd wordt: ‘Abre tus puertas al mundo’ –  open je deuren naar de wereld. Jij bent welkom!

Unieke ligging aan de kust

Eenmaal door de puertas van Barcelona kom je bij de schitterende bouwwerken van Antoni Gaudí, op de Ramblas en het fantastische Camp Nou stadion Barcelona. Daarbij is de stad uniek gelegen, direct aan de Middellandse Zee. Vanuit het historische centrum loop je zo door naar het strand. Vakantiegevoel ten top!

Wil jij genieten van zoveel mogelijk highlights, met talrijke architectonische pareltjes? Maar ook het lokale leven ontdekken en het authentieke Catalaanse gevoel beleven? Dan biedt Barcelona jou de perfecte stedentrip.

Vanaf het vliegveld naar het centrum

Je stedentrip Barcelona begint op vliegveld Barcelona-El Prat. Terminal  2 ligt op zo’n 15 kilometer ten zuidwesten van de stad, terminal 1 iets verder. Per trein, metro, taxi, bus of Aerobus reis je naar het centrum.

Tip

Oriënteer je van tevoren goed op de aanschaf van een toeristenpas. Er zijn er veel. Welke pas je het beste kiest hangt af van je wensen voor vervoer en de bezienswaardigheden die je in Barcelona wil bezoeken. 

Kijk uit voor nepbesparing

Er wordt geadverteerd voor tal van besparingspassen. Niet iedere stadspas is even voordelig voor jou. We noemen enkele bekende passen.

De Barcelona Card

Je ontdekt de musea van Barcelona met de Barcelona Card en hebt gratis onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer (inclusief van de luchthaven), met ook aanbiedingen en kortingen op uitjes, tours en in winkels. Maar… toegang tot bijvoorbeeld de Sagrada Familia en Park Güell zijn NIET inbegrepen.

Boek de Barcelona Card Gaudí Bundel erbij

Deze pas is los te verkrijgen van de Barcelona Card, maar kan ook gekocht worden als bundel, extra bij de Barcelona Card. Je hebt dan voorrangstickets voor deze twee bekendste werken van Gaudí en audiogidsen voor beide bezienswaardigheden.

Barcelona Pass

Voor Barcelona-bezoekers die de hoogtepunten van Barcelona willen bezoeken en 24 uur gebruik maken van de hop-on, hop-off bus, is de Barcelona Pass mogelijk een aanrader. Met skip-the-line tickets voor de Sagrada Família en het Park Güell.

Barcelona Family Card

Heel anders is de Barcelona Family Card. Deze kaart geeft toegang tot attracties die vooral op gezinnen met kinderen gericht zijn, zoals het aquarium en de dierentuin. Ook kun je gebruik maken van het openbaar vervoer.

Op jouw stedentrip alleen vervoer nodig? Dan is de Hola Barcelona Travel Card voor het OV een slimme aanschaf

Misschien wil je voor je bezienswaardigheden losse tickets boeken? Schaf dan een Hola Barcelona Travel Card aan en reis soepel door Barcelona met metro, bus, stadstrein, Montjuïc kabelbaan en tram.  Let op: de blauwe ‘Aerobús’ vanaf Barcelona Airport is niet inbegrepen in de Hola Barcelona card, stadsbussen en de metro van en naar de luchthaven wel.

En dan… sta je midden in prachtig Barcelona

Er zijn Barcelona citytrip-tips te over. Boek je een weekendtrip of stedentrip van korte duur, of bezoek je Barcelona als onderdeel van je vakantie in Spanje, dan maak je vast van tevoren een to-do lijstje van wat je wilt zien en doen in Barcelona. Zonder twijfel staan daar werken van Gaudí op. Want Barcelona en Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

GAUDÍ-TIP

Ga je vooral voor Gaudí naar Barcelona? Lees dan onze blog Jouw stedentrip Barcelona in de geest van Gaudí, met 7x Unesco Werelderfgoed van Gaudí.

Barcelona
Park Güell

Zeker zul je de Sagrada Família bezoeken

Zodra je de Sagrada Família zul je de grootsheid, de schoonheid en het betoverende licht vast en zeker als iets héél bijzonders ervaren. Sinds 1882 wordt er gebouwd aan dit meesterwerk van Gaudí in Barcelona. In 2026 is de kerk – hopelijk – echt helemaal af, 100 jaar na zijn overlijden. Gaudí baseerde zijn complexe constructies op vormen van leven in de natuur. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven als een kluizenaar op het bouwterrein, toegewijd aan zijn grote werk, zijn magnum opus. Nu ligt hij begraven in zijn eigen basiliek. Heb jij een ticket met toegang tot een toren? Pak de lift en je wordt beloond met spectaculaire uitzichten.

Park Güell

Het volgende hoogtepunt in Barcelona beleef je opnieuw met Gaudí. Het betoverende Park Güell, vol geurende planten en bomen, biedt ontspanning en sensatie tegelijk. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad – zeker vanaf het stenen kruis op de top – en overal zitten architectonische parels verstopt. Een beroemde sculptuur van Gaudí is de Park Güell hagedis, beter bekend als El Drac, de draak. De poorthuizen, de trappen, de slangenbank, alles vol kleurrijk mozaïek, je komt ogen tekort.  

Je vindt in Barcelona zeven werken van Gaudí die bestempeld zijn als  Unesco Werelderfgoed. Maar er is nog veel meer unieke architectuur, niet in de laatste plaats dankzij de schitterende nalatenschap van architect Lluís Domènech i Montaner.  

3 x Montaner

Palau de la Música Catalana

Barcelona’s muziekpaleis Palau de la Música is een beauty: uitbundig, sierlijk en elegant. Het is echt een episch bouwwerk, vol schitterend glas-in-lood en mozaïek. Kijken is heerlijk, maar voor wie zich laat onderdompelen in de verbluffende architectuur van het Palau de la Música Catalana in Barcelona tijdens een concert, zal klassieke muziek nooit meer hetzelfde zijn.

Hospital de Sant Pau

Het Hospital de Sant Pau is een spectaculair architectonisch juweel in Barcelona, ooit in gebruik als ziekenhuis voor de armen. Hier werd de zwaar gewonde Gaudí gebracht, nadat hij was aangereden door een tram.

Casa Fuster

Helemaal aan het einde van de Passeig de Gràcia ligt Casa Fuster, ontworpen als stedelijk herenhuis. Het is nu een hotel. Naast de smaak van koffie die je drinkt in de lounge, proef hier je nog de glorie en grandeur van weleer.

Tijd voor lekkere tapas bij El Drac De Sant Jordi

Ben je in de oude binnenstad, dan is het pleintje Plaça de Sant Josep Oriol een knusse oase. Het terras van het El Drac De Sant Jordi restaurantje geeft je een fijne blik op de authentieke straatjes. Binnen vind je een lange toog met allerlei verschillende tapas en pincho’s.  Biertje erbij, crème Catalana toe. Heerlijk!

En… door!! Je bent op stedentrip gegaan om veel van Barcelona te zien, dus op naar je volgende must see.

Het Picasso museum

Zestig jaar na de opening van Museu Picasso trekt het werk van de bekendste kunstenaar van Spanje iedere dag opnieuw massa’s bezoekers. Schilder Pablo Picasso woonde en studeerde in Barcelona. Het museum ter ere van hem is gevestigd in vijf aangrenzende middeleeuwse paleizen in de wijk El Born. Twee van zijn eerste grote werken vormen hoogtepunten in de museumcollectie.  ‘De Eerste Communie’ schilderde hij in 1896, toen hij vijftien jaar oud was (!) en een jaar later ‘Wetenschap en Liefdadigheid’. Heel anders dan dat je hem kent van de schilderijen die hem wereldberoemd maakten, zoals het fameuze Guernica.

Even genoeg van cultuur? Barcelona biedt je nog veel en veel meer!

Vakantiegevoel op het strand van La Barceloneta

Jouw citytrip Barcelona krijgt een extra dimensie, want er zijn maar weinig steden waar je vanuit de historische binnenstad zó op het strand staat. La Barceloneta is gezellig druk, vol terrasjes voor een lekker glas sangria en chiringuitos – de hippe strandbars – en heeft een 5 kilometer lange wandelpromenade. Zonnehoed op en flaneren maar.

Toppertje om te gaan eten? Restaurant 7 Portes

Er zijn veel mooie restaurants in Barcelona, maar dit is een van de mooiste. 7 Portes opende haar deuren in 1836 als luxe café. De grandeur is gebleven. Beroemde namen als Pelé en Miró gingen je voor met een bezoek aan dit fameuze restaurant, en natuurlijk ook Picasso, die in hetzelfde gebouw woonde. Je eet hier authentieke paella en heerlijke andere visgerechten. Helemaal in je element bedenk je je hoe je je stedentrip Barcelona nog verdere invulling wilt geven.

De oude stad, Ciutat Vella, is zó charmant!

Een must is het om de historische, charmante binnenstad, grotendeels autovrij, bezoeken. De Ciutat Vella bestaat uit de wijken El Born, El Raval en El Barri Gòtic. Hier voel je Barcelona’s verleden ademen. Barri Gòtic vormt het oudste deel van de stad, met een wirwar van straatjes. Op de resten uit de Romeinse tijd werd de middeleeuwse stad gebouwd.

Fontijn in Parc de la Ciutadella

Een bescheiden, gezellig plein is de Plaça del Pi, waar vaak in het weekend een gastronomische markt met Catalaanse specialiteiten. Verder gewandeld en trek gekregen? Bij Tucco Real Food op de Carrer del Consolat de Mar krijg je een grote portie kersverse pasta voor niet te veel geld.

Reuzenkat in El Raval

De authentieke, volkse wijk El Raval is hard op weg om de hipste wijk van Barcelona te worden. Ga er kris-kras doorheen en je komt prachtige bouwwerken van de beroemde architecten tegen. Op de boulevard Rambla Del Raval staat een gigantische, dikke bronzen kat. Deze ‘El Gato’ van Botero is een enorme eyecatcher. Echt purrrrfect!

En dan… zigzaggend over Las Ramblas!

Plaça Reial

Van Plaça de Catalunya, het centrale plein in Barcelona, tot aan de haven Port Vell bij het prachtige standbeeld van Columbus loopt de wereldberoemde promenade de Ramblas. Zelfs als je geen dorst hebt neem je een slok bij het fonteintje van Canaletes. Naar verluidt kom je dan zeker een keer terug in Barcelona. En heeft FC Barcelona een grote overwinning te vieren, dan komen horden fans hier bijeen. Versmarkt La Boquería is een lust voor het oog en de smaakpapillen. Je eet er aan authentieke barretjes. Het Plaça Reial, het ‘koninklijk plein’, is het bekendste plein van Barcelona, met prachtige arcadebogen, hoge palmbomen en een grote fontein. 

Voor de liefhebbers: shoppen maar!

Barcelona is een waar winkelparadijs. Shopaholics halen hun hart op in Passeig de Gràcia, de luxueuze winkelstraat met de flagshipstores van dure merken als Chanel, Dior en Louis Vuitton, maar ook de grootste H&M van Spanje. De gezellige Rambla de Catalunya loopt parallel aan deze straat. In de wijk El Raval vind je enorm veel vintage boetiekjes. Voor winkeltjes, verscholen in smalle middeleeuwse straatjes, ga je naar de hippe wijk El Born. Portal de l’Àngel herbergt veel bekende Spaanse winkelketens.

Iemand nog puf? Het nachtleven van Barcelona bruist!

Barcelona is een levendige stad met een bruisend nachtleven. En jij bruist lekker mee! The city that never sleeps in Catalonië biedt van alles: om te beginnen kun je er dansen tot in de vroege uurtjes, bijvoorbeeld bij Opium en Shôko,  bekende nachtclubs aan het strand, openluchtdiscotheek La Terrazzza, Marula Café met salsa, soul en funk en bij megaclub Razzmatazz. Een terrasje pakken, naar de film of theater gaan of een concert bijwonen kan natuurlijk ook.

Fris opgestaan? Dan tot besluit iets heel anders: op naar Camp Nou!

Natuurlijk, voor velen is een bezoek aan Camp Nou magie. ‘Barça’, klinkt het vol genegenheid uit de monden van de FC Barcelona-supporters. En wat een karakteristiek stadion is het, die immense voetbaltempel! Met de Camp Nou Experience bezoek je het indrukwekkende stadion Camp Nou, met dugout, prijzenkast en het museum. Zelfs als je geen groot voetbalfan bent, is dit een ervaring om niet te willen missen. De slogan van FC Barcelona ‘Mes que un club’ klopt helemaal. Het is zoveel meer dan een club! Het is een combinatie van verbondenheid, artistiek voetbal en het uitdragen van de Catalaanse identiteit. Met je tas vol granaatrood met blauw uit de Barça Store loop je fluitend het stadion uit.

Een drankje of lekkere hap heb je nu wel verdiend.

Misschien drink je iets verderop bij Futballarium Barcelona een koel biertje tussen de overweldigende hoeveelheid voetbalmemorabilia of loop je een stukje door naar de Carrer Pintor Tapiró nº 10  om bij restaurant La Nueva Marquesa gegrilde garnalen of Iberische rib te eten. Met natuurlijk toe de Catalaanse slagroomtaart of zo’n heerlijk toetje met pistache. Het wisselende dagmenu is ook een aanrader.

Ons idee voor een geweldige afsluiter van je stedentrip Barcelona:
een rondje kabelbaan naar de top van de Montjuïc

De tocht per Telefèric alleen al is een heerlijke sensatie en de top van de berg biedt een spectaculair uitzicht. Hier vind je het kasteel van Montjuïc, dat dienst deed als kustverdedigingsfort en gevangenis. Maar ook Fundacio Joan Miró, het museum van de wereldberoemde surrealistische schilder en beeldhouwer Miró. Het ‘Spaanse dorp’ El Poble Espanyol geeft een mooi beeld van de vormen van architectuur in Spanje. Ben je ’s avonds op de Montjuïc? Bijna het hele jaar (maar dus niet altijd) is het van donderdag tot en met zaterdag showtime bij de magische fontein van Montjuïc. Dan geniet je van een spectaculaire fonteinshow van het waterorgel Font Màgica Montjuïc. Een betoverende ervaring!

Jouw stedentrip Barcelona zit erop! Wat zul je moe maar voldaan op de terugreis gaan. We begonnen ermee en willen ermee eindigen, want je bent het vast met ons eens:

Viva! Barcelona!

Bekijk hier al onze accomodaties in Barcelona.