Unesco Werelderfgoed tijdens jouw stedentrip Barcelona: 7 x Gaudí

Uitzicht over Park Guëll, Stedentrip Barcelona

De absolute top op jouw stedentrip Barcelona

Als extra cadeau krijg je prachtig weer, heerlijk eten en een heleboel vertier op jouw stedentrip Barcelona. Maar jij kiest de Catalaanse hoofdstad om zijn unieke architectuur en wereldwonderen. Barcelona biedt jou de absolute top, dankzij de schitterende nalatenschap van  architect Antoni Gaudí.

Je bent niet de enige in Barcelona

Je bent niet de enige die naar Barcelona afreist. Integendeel, je treft er liefhebbers van over de hele wereld. Barcelona is dan ook misschien wel de meeste populaire bestemming voor een stedentrip. Dat maakt dat er voor de belangrijkste bezienswaardigheden flinke wachtrijen kunnen staan. Daarom alvast deze tip: bestel je tickets online, vaak met korting en vermijd de wachtrijen.

Let op: één pas voor alle werken van Gaudí bestaat niet

Je hebt de Barcelona Card, de Barcelona Pass, de Gaudí Pass,  de Barcelona-pas Modernista, het combinatieticket voor het Casa Milà – alias La Pedrera –, Casa Batlló en Palau Güell, noem maar op. Ga er even voor zitten en kies de pas die het meest in de buurt komt van je wensen. Wij helpen je met de reservering om jouw Stedentrip Barcelona perfect te maken!

Laten we kennismaken met onze held. Wie was Antoni Gaudí?

Ten eerste: een markante man. Maar het duurde natuurlijk even voor-ie zover was. De kleine Antonio Plácido Guillermo Gaudí i Cornet werd in 1852 geboren ten zuiden van Barcelona. Als jongste van vijf was hij in zijn korte broekje vaak te vinden in de kopersmederij van zijn vader. Nu had hij als kind al reuma en daarom de kleine Antoni meestal dicht rondom het huis. Hij observeerde daar – ‘opgevrolijkt door het gekakel van kippen’ – de vormen en figuren van planten en dieren in zijn buurt.

Postzegel Antoni Gaudi

Dwaas of genie

Hij was geen briljante leerling, maar doorliep evenwel het gymnasium en ging naar Barcelona om natuurwetenschappen en architectuur te studeren. Toen al ontwikkelde hij een bijzonder eigenzinnige stijl. Bij zijn afstuderen sprak de directeur de legendarische woorden dat hij niet wist of hij een dwaas of genie had laten slagen. Hoewel hij zich goed thuis voelde bij de intellectuelen, zette hij zich vooral in voor de arbeiders. Met zijn fabriekshal Nau Gaudí maakte hij als 26-jarige zijn debuut op de Wereldtentoonstelling Parijs in 1878.

De trots van Barcelona

Catalaan in hart en nieren en – geïnspireerd  door de natuur –grondlegger van de organische architectuur. Hoe meer zijn roem steeg, hoe eenvoudiger hij werd, onze Gaudí. Kleedde hij zich vroeger als een dandy, gaandeweg verwaarloosde hij zijn uiterlijk. Aan zijn grootste en laatste opdracht, de gigantische Sagrada Família, werkte Gaudí dag en nacht. Hij was bijna 74, toen hij, in gedachten verzonken over straat lopend, werd aangereden door een tram. Niemand had door dat het om de grote architect Gaudí ging. Hij werd aangezien voor zwerver. Wat een tragiek. De trots van Barcelona werd hevig bloedend naar het armenhospitaal gebracht, het Hospital de Sant Pau. Dit grootste complex uit het Catalaans modernisme was ontworpen door groot collega-architect Montaner. Korte tijd later stierf Antoni Gaudí. Hij ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familía. Hij was thuisgekomen…

En dan nu:
de hoogste tijd voor de magie van Gaudí

Op naar het bekendste bouwwerk van Barcelona: la Sagrada Família

Wat een wauw-gevoel overmeestert je, wanneer je oog in oog staat met deze gigantische basiliek. Betreed je de Sagrada Família, dan ervaar je de grootsheid, de schoonheid en het betoverende licht vast en zeker als iets héél bijzonders. Sinds 1882 wordt er gebouwd aan dit meesterwerk van Gaudí in Barcelona. In 2026 is de kerk – hopelijk – echt helemaal af, 100 jaar na zijn overlijden. In deze laatste fase wordt gebouwd aan de hoogste toren op het hart van de basiliek, straks 172 meter hoog. Gaudí werd op 31-jarige leeftijd aangesteld voor de bouw van de kerk voor de Heilige Familie: het gezin van Jezus, Maria en Jozef, oftewel de Sagrada Família. Gaudí’s complexe constructies zijn gebaseerd op vormen van leven in de natuur. Hij bouwde in modernismo stijl, de Catalaanse variant van de kunststroming art nouveau of jugendstil. Wát een visionair was hij! Gaudí woonde de laatste jaren van zijn leven als een kluizenaar op het bouwterrein, toegewijd aan zijn grote werk, zijn magnum opus. Hier, in zijn eigen basiliek, ligt hij begraven.

Glorieuze gevels en… geen hoogtevrees? Dan de torens!

Sagrada Familia, Stedentrip Barcelona
Sagrada Familia

De Sagrada Família heeft drie façades. In de geboortegevel beeldt Gaudí prachtig de vreugde van het nieuwe leven uit. De passiegevel zal je flink doen slikken. Hier worden verlatenheid, lijden en sterven uitgedrukt. Aan de gloriegevel wordt nog gebouwd. Deze zal gewijd zijn aan de eerste stap naar de verlossing. Heb jij een ticket met toegang tot een toren? Pak de lift en je wordt beloond met spectaculaire uitzichten.

Rustig je indrukken verwerken, mét lekkere tapas

Eenmaal buiten tref je in een straat met leuke terrasjes, nagenoeg aan de voet van de Sagrada Família, een fijn restaurant, Casa Madre – Taverna Moderna. De gastvrije bediening schotelt je de lekkerste tapas voor, als je wilt. Canelones met butifarra, de Catalaanse worst, Albondigas, de kruidige gehaktballetjes en de steak tartaar, allemaal heerlijk en leuk opgediend.  

Je Catalaanse vakantiegevoel is natuurlijk al heerlijk op stoom, maar je bent nog maar net begonnen aan je Gaudí stedentrip in Barcelona. Dus chop-chop, op naar nog veel meer moois.

Majesteuze Sagrada vanuit een ander perspectief                                     

Grijp je liever de kans voor die ene unieke foto, die anderen niet hebben? Vanaf het dakterras van Ayre Hotel Rosellon geniet je ongestoord van een geweldig uitzicht  op de Sagrada Familía.

Méér Gaudí in jouw Barcelona stedentrip

Zeven werken in of nabij Barcelona zijn Unesco Werelderfgoed. De andere zes zijn Casa Batlló, Casa Milà, Casa Vicens, El Park Güell, Palau Güell en Cripta Güell in Colònia Güell, een arbeiderskolonie op ongeveer 20 kilometer van Barcelona. Elk uitzonderlijk creatief en eclectisch. Gaudí gaf veel van zijn gebouwen en sculpturen kleur in zijn kenmerkende mozaïekstijl.

Casa Batlló

Casa Batlló, Stedentrip Barcelona
Casa Batlló

Wat een fabuleus gebouw op de aristocratische Passeig de Gràcia in de wijk Eixample. De kleuren geven je een onderwaterwereldgevoel, alsof je snorkelt tussen het koraal. Kijk je goed naar de vormen, dan herken je waarop de bouw gebaseerd is, namelijk de legende Sint Joris en de draak. Met dit bouwwerk bracht Gaudí een ode aan deze beschermheilige van Catalonië.

Casa Milà ‘La Pedrera’

Verderop aan de Passeig de Gràcia lijkt het zeer gedurfde Casa Milà – met als bijnaam La Pedrera, de steengroeve – je in je nekvel te pakken. De gebogen lijnen symboliseren de natuurlijke bewegingen van water. Gaudí wilde een ‘zee van steen’. Ook binnen kijk je je ogen uit. Ga zeker naar het overweldigende dakterras. Je voelt je on the top of the world. Het verhaal gaat dat de schoorstenen een inspiratiebron geweest voor de makers van Star Wars. En zeg nou zelf…

Tijd voor koffie of een lunch?

El Cafè de la Pedrera is een juweeltje, waar je Gaudí’s architectuur bewondert onder het genot van canelones in Barcelona-stijl, patatas bravas Gaudí of een heerlijk taartje bij je koffie. Of probeer de warme chocolade, je weet niet wat je proeft! Voor de Pedrera-gevel is aangenaam terras ingericht.

Meer keus op diezelfde Passeig de Gràcia: El Nacional

Een ware hotspot voor foodies is dit stijvolle, iconische restaurant, dat in 1889 werd gebouwd, allerlei bestemmingen had en in 2015 omgetoverd is tot een weergaloze gastronomische sensatie. Maar liefst vier restaurantgebieden onder één dak met vlees en vis van de houtskoolgrill, tapas, rijstgerechten en Catalaanse fideuá. Ook zijn er  een bier-, wijn-, oester- en een cocktailbar. Het hoge gewelf, de grote ramen en metalen pilaren geven deze plek een unieke charme. Let op: de ingang van deze prachtige foodhal ligt een beetje verstopt in een steegje.

Casa Vicens, Stedentrip Barcelona
Casa Vicens

Casa Vicens, een beetje buitenbeentje

Gebouwd tussen 1883 en 1885, is Casa Vicens in de wijk Gràcia het eerste grote afgeronde werk van Gaudí. Een prachtig, wonderlijk huis, anders dan zijn latere werk. In Casa Vicens zie je nog niet kenmerkende mozaïek of golvende lijnen, maar geometrische hoeken en gekleurde tegels.

Nog steeds in de ban van Gaudí? Nog drie te gaan!

Veel bouwwerken werden in opdracht gemaakt van Eusebi Güell. Deze rijke, briljante ondernemer en industrieel ontpopte zich als mecenas van Gaudí.

El Park Güell

Eerst de berg op, om dan te ontspannen in dit betoverende park, vol  geurende planten en bomen.  Gelegen op de hellingen van El Carmel in de wijk Gràcia, is Park Güell meer dan 17 hectare groot en bestaat het uit verschillende hoogteniveaus. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Overal zitten architectonische parels verstopt. Gaudí creëerde hier een reeks van dierlijke sculpturen. Een van zijn beroemdste is de Park Güell hagedis, beter bekend als El Drac, de draak. De kleurrijke mozaïeken, de Sala Hipóstila, de zaal met 86 indrukwekkende zuilen, het Casa del Guarda, het Plaça de la Natura met de beroemde bank; er is ontzettend veel te zien in dit sprookjesachtige park. Het Casa Museu Gaudí is ook te vinden in het park. Het was Gaudí´s huis van 1906 tot 1926.  Het is vol kunstvoorwerpen, meubels die hij ontwierp en persoonlijke bezittingen van Gaudí.

Park Guëll, Stedentrip Barcelona
Park Güell

Palau Güell

Midden in de wijk Raval, naast de Ramblas in het historische centrum van Barcelona, vind je Palau Güell. De rijke industrieel Eusebi Güell gaf Gaudí in 1885 opdracht voor de bouw van dit herenhuis-paleis, met zijn ingetogen uitstraling. Binnen vind je schitterende zalen en het dak is spectaculair.

Cripta Güell

Zakenman Guëll wilde aan het einde van de negentiende eeuw een nieuwe textielfabriek bouwen, buiten Barcelona, met daarbij Colònia Güell, een nieuwe woonwijk vol voorzieningen voor de fabrieksarbeiders. Een fijne omgeving draagt bij aan de werkkwaliteit, redeneerde hij. Het dorpje verrees en Gaudí kreeg de artistieke vrijheid er een kapel te bouwen, mét crypte. Gedraaide kolommen, glas in lood in felle kleuren, een crypte die overvloeit in glooiend landschap, het is wederom magnifiek. Voor velen is deze plek Gaudí in topvorm.

Het moge duidelijk zijn. Een citytrip Barcelona zou niet hetzelfde zijn zonder het onvoorstelbaar mooie werk van Antoni Gaudí. Zoek ook eens wat minder bekend werk op, zoals het Casa Calvet aan de Carrer de Casp 48 in de wijk Eixample. Een vroeg werk, maar zeker een juweeltje.

’s Avonds genieten van je stedentrip keuze op het mooiste plein van Barcelona

Placa Reial
Placa Reial

Overdag is het Plaça Reial, naast Plaça Catalunya, met z’n torenhoge palmbomen al een feestje om te vertoeven, maar ’s avonds wordt de magie nog groter. Het plein is omgeven door arcadebogen en passages vol eetgelegenheden en bars. De fontein Font de les Tres Gràcies (in het Catalaans) klatert er vrolijk op los. De twee fenomenale lantaarnpalen zijn het resultaat van Antoni Gaudí’s eerste officiële opdracht in 1879.

En dan nog een toegift: de Gaudí Experiència

Een toegift voor je Gaudí-beleving is de vlakbij Park Güell gelegen Gaudí Experiència, vol aandacht voor het genie van het modernisme, met exposities vol innovatieve technologie en een interactieve 4D-film. In je bewegende stoel met speciale effecten ontdek je hoe de natuur de inspiratie was voor de creaties van Antoni Gaudí. Een bos verandert in torenhoge kolommen, schoorstenen verbergen een leger van krijgers, een dak onthult een drakenhuid… Je beleeft een korte, maar zeer krachtige virtuele reis, waarin je de mysteries en raadsels ontdekt van de virtuoze bouwstijl van Gaudí.   

Gehypnotiseerd door Gaudí

De fantastische wereld van Antoni Gaudí ontdekken op je stedentrip Barcelona, het is een unieke belevenis. Eentje die nog lang nasuddert, ook als je na je reis thuisgekomen weer je gewone ritme oppakt. Heeft Gaudí je bijna honderd jaar na zijn dood misschien gehypnotiseerd? Hoe dan ook, je kijkt terug op een onvergetelijke Barcelona stedentrip! Benieuwd hoe jij dit avontuur kunt beleven? Hier vind je al onze hotels in Barcelona.