Central Park

Onze local uit New York, Ingrid Schram, neemt je mee de stad in.

Manhattan, het bruisende centrum van New York, heeft ontzettend veel te bieden. Van de mooiste iconische highlights, de hoogste wolkenkrabbers tot unieke wijken en hidden gems. Het is heerlijk om je in Midtown te begeven, over de luxe 5th Avenue te lopen en een bezoekje te brengen aan Times Square.

Maar het is ook ontzettend tof om de wat minder toeristische wijken te bezoeken. Je komt hier de locals tegen, borrelend op een terras. Je kunt de echte verborgen parels van de stad ontdekken. Ingrid Schram, onze local in New York, laat je graag de leukste wijken zien in Manhattan, New York.

Hotel tip: Riu Plaza Manhattan Times Square

Wil jij een fijne planning voor jouw stedentrip? Lees dan onze blog 5 dagen stedentrip in New York met leuke tips.

Tribeca, film locaties en architectuur in Manhattan.

Tribeca

Tribeca, ofwel Triangle Below Canal Street. Deze wijk ligt een beetje verstopt tussen het zakelijke Financial District en het hippe Soho. Het is één van de meest authentieke wijken van Manhattan met prachtige architectuur. Het is ook de ideale locatie voor filmshoots. Niet gek ook dat in deze wijk elk jaar het Tribeca Film Festival wordt gehouden.

Eén van die bekende filmlocaties is Ladder 8. Een wel heel bijzondere brandweerkazerne. Deze locatie werd namelijk gebruikt voor het filmen van de legendarische film Ghostbusters. Als je geluk hebt is de kazerne open en kun je er even naar binnen kijken. Je kunt er wat leuke souvenirs kopen en wellicht een praatje maken met één van de brandweermannen.

Bean

Er staat in New York wel een heel opvallend gebouw. De locals noemen het gekscherend The Jenga Building. Het appartementencomplex lijkt op een ongelukkig gebouwde blokkentoren. Love it or hate it! Precies onder deze toren kun je sinds kort de Mini Bean bewonderen. Een kunstwerk van Anish Kapoor, bekend van zijn kunstwerk in Chicago, “Cloudgate”. The Mini Bean is voorlopig de onofficiële naam van deze hidden gem, verstopt onder het gebouw. Je kunt er hele leuke selfies maken!

In Tribeca loop je met gemak naar de Hudson rivier. Op de verschillende pieren aan het water kun je je vermaken met diverse sport en recreatie. Ga zeker even een potje minigolf spelen op Pier 25 want je zult er een prachtig uitzicht op de stad hebben. Loop vervolgens door langs de beachvolleybalvelden en zoek aan het einde van de pier een loungestoel met uitzicht over de Hudson. Heerlijk tijdens een zonsondergang! Reserveer een tafeltje bij City Vineyard op Pier 26, een fijne plek om gezellig te borrelen met een mooie uitkijk op het water en de pieren.

West Village en Soho, wandelen door de kronkelstraatjes van Manhattan.

In West Village en Soho kom je geen wolkenkrabbers tegen, enkel laagbouw, boetiekjes en gezellige kronkelstraatjes. Je kunt in deze wijk prachtige Brownstones bewonderen, authentieke herenhuizen met bruinkleurig zandsteen. 66 Perry Street is bekend als Carrie Bradshaws woning uit de serie Sex and the City en op 90 Bedford Street zie je het beroemde Friends Apartment.

Soho

Eindeloos shoppen doe je op Broadway tussen Houston Street en Canal Street. Je vindt hier de grote winkelketens, maar ook de luxere designermerken. Neem zeker af en toe een zijstraatje, want die zijn in Soho het mooist, zoals Greene Street en Spring Street. Bewonder de luxueuze Cast Iron gebouwen, een typische bouwstijl waar Soho met name om bekend staat.

Hotel tip: Arlo SoHo

Wil je lekker brunchen op een unieke locatie? La Duree, bekend van de zoete macarons, heeft een prachtige patio. Onder de bloesemende bomen zit je hier heerlijk en vergeet je bijna dat je in het drukke Manhattan bent.

Loop tijdens je wandeling zeker even door Washington Park. Dit historische park te midden van prachtige klassieke woningen biedt met name voor de jongeren in de stad een plek om elkaar te ontmoeten. Niet zo gek ook want de meest bekende Universiteit van New York, NYU, bevindt zich aan het park. Haal wat te eten bij een van de foodtrucks naast het park en zoek een bankje. In Washington Park is het zien en gezien worden, dus geniet van de sfeer.

Lower East Side, culturele immigrantenwijk met veel historie.

Lower East Side is de oudste immigrantenwijk van Manhattan, New York. Al sinds 1800 kwamen mensen uit diverse landen hier om hun geluk te beproeven. Er ontstonden typische wijkjes zoals Little Germany en Ukraine Village. Maar ook Little Italy en Chinatown behoren tot de Lower East Side.

Omdat mensen veelal op zoek waren naar betaalbare woningen ontstonden de zogenaamde Tenements. Gebouwen waar op een paar vierkante meter meerdere families een kleine ruimte huurden. Deze typische gebouwen met hun herkenbare brandtrappen zie je overal terug in deze wijk.

In het Tenement Museum kun je alles te weten komen over de diverse immigranten in deze wijk en een kijkje nemen in deze originele tenements. Zoals die van familie Baldizzi en hun kinderen die hier woonden in 1930.

McSolrey

Lower East Side en met name East Village kenmerkt zich tegenwoordig door de vele eettentjes en gezellige bars. McSorleys is de oudste pub in Manhattan, die opende in 1854. Het van oorsprong Ierse personeel ontvangt je zeer gastvrij en zal je de vraag stellen “light or dark?“ Bij McSorleys worden slechts 2 soorten Ale verkocht. En bestel je een biertje voor $7 dan krijg je altijd twee pullen.

Chelsea, wandelen op een verlaten spoorlijn.

Chelsea staat bekend als Manhattans kunstdistrict. Je zult er vele expositieruimtes vinden. Met name het iconische Chelsea Hotel is het middelpunt van deze bohemian wijk en staat bekend om het huisvesten van beroemde kunstenaars en artiesten zoals Bob Dylan, Leonard Cohen, Jimi Hendrix en Bob Marley.

Chelsea Market

Bezoek Chelsea Market, deze oude fabriekshal was ooit bekend als Nabisco Factory, de maker van de bekende Oreo koekjes. Nu is het gebouw eigendom van Google en is getransformeerd tot een overdekte markt, met diverse leuke boetiekjes en eettentjes. Maar nog steeds zal je veel terug kunnen zien van de geschiedenis van het gebouw.

De fabriek kreeg zijn goederen geleverd via de verhoogde spoorlijn achter het gebouw, de Ninth Avenue Elevated Line. In de jaren zeventig werd de spoorlijn niet meer gebruikt. Het terrein raakte in verval, maar gelukkig kwam men jaren later met het originele idee om er een park van te maken, de Highline. Via de Highline kun je een mooie wandeling maken van Meat Packing District tot aan Hudson Yards, je zult verzekerd zijn van prachtig uitzicht over de stad en de Hudson.

Little Island

Ben je in de buurt van Chelsea Market, bezoek dan zeker even Little Island. Eén van de nieuwste aangelegde parken die je direct zult herkennen aan de bijzondere pilaren waarop het eiland rust. Sommigen denken dat het tulpen zijn, anderen vinden het meer op broccoli lijken. Bezoek hier in de zomer een evenement in het openluchttheater en je bent verzekerd van een onvergetelijke avond inclusief zonsondergang.

Pier 57

Iets lekkers eten kan bij het naastgelegen Pier 57. Bestel een wijnproeverij bij City Winery of bezoek de food market. Loop zeker even door naar de bovenste verdieping voor een bijzondere rooftop garden.

Upper West Side, brownstones en boetiekjes. 

Het sjieke Upper West Side is zeer de moeite waard om te bezoeken tijdens je stedentrip naar New York. Deze wijk ligt ten westen van Central Park en is dus ook heel goed te combineren. Je zult er authentieke brownstones vinden, leuke boetiekjes en koffietentjes.

Upper West Side is de perfecte plek voor een uitgebreide zondagse brunch bijvoorbeeld bij Nice Matin, de favoriet van de locals. Hier kun je ook nog eens heerlijk op het terras zitten, lekker mensen kijken.

Hotel tip: Park Central New York

Bewonder Lincoln Center, het culturele hart van New York waar je heen gaat voor een klassiek ballet voorstelling of een bezoek aan het beroemde New York Philharmonic. In de zomer zal je hier veel gratis evenementen kunnen bijwonen op het plein.

Dakota

Wil je een mooie wandeling maken door Central Park, start deze dan bij de Dakota Building, een historisch luxe appartementencomplex. Het bouwwerk uit 1884 werd speciaal ontwikkeld voor de rijkste bewoners van de stad. Vaak waren dit celebrities en de bekendste hiervan waren John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono. Op 8 december 1980 werd John Lennon neergeschoten door een verwarde fan, voor de entree van het gebouw.

Tegenover het gebouw kun je Central Park inlopen en zul je vrijwel direct terechtkomen bij Strawberry Fields. Yoko, die nog steeds in Dakota Building woont, heeft hier een monument voor John Lennon laten aanleggen. Een prachtig stukje park met een pleintje waar fans kunnen samenkomen rondom het mozaïek kunstwerk “Imagine”.

Vanaf hier loop je makkelijk naar andere mooie parels van het park, zoals Cherry Hill met haar prachtige bloesems en het iconische Bethesda Fountain. Zo proef je van alles wat Manhattan, New York te bieden heeft.