Parthenon tempel Acropolis

Maak van jouw stedentrip Athene een topreis!

Eén groot avontuur in Athene

Hoe maak je van je stedentrip Athene een succes? Door wat goede voorbereiding. Lees je van tevoren wat in, beslis of je wellicht alvast een auto huurt en een stadspas voor bezienswaardigheden boekt en laat de rest als één groot avontuur over je heen komen. Je zult merken: Athene omhelst je als een ‘oude’ vriend.

Καλωσόρισες !     

Kalos orises

welkom 🙂

Ingewikkeld hoor, het Griekse schrift. Maar oh, hoe eenvoudig warm is het welkom door de Grieken. Je voelt in no time thuis.

Ben jij ook een beetje verliefd op de Griekse eilanden? Dan is het de hoogste tijd voor het ándere Griekenland: een stedentrip Athene. De mediterrane sfeer is er volop voelbaar. Dus maak een stedentrip naar Athene, stad van de goden, van de zon en de marathon, en van het Parthenon op de Akropolis.

Snel wegwijs op het vliegveld van Athene

Op 34 kilometer ten oosten van Athene ligt Athene International Airport (ATH), vernoemd naar de bekende Griekse staatsman Eleftherios Venizelos. Een ‘snel’ en prettig vliegveld, volgens onze ervaring.

In je gehuurde auto ben je voor je het weet op weg naar de hoofdstad. Maar ook met de metro gaat het vlot naar het centrum, in ongeveer 40 minuten. Of je pakt de bus bij uitgang 4 en 5. Zo brengt Express-bus X95 je naar het centrum van Athene. Daarnaast is er uiteraard de mogelijkheid een taxi te nemen. Met het welkomstlied Kalos Orises van de bekende Griekse artiest Yiannis Parios in je oortjes is geen enkel ritje naar het centrum van Athene een straf.

Archeologie met zon, zee, strand tijdens een stedentrip Athene

Eenmaal ingecheckt in je accommodatie begint jouw Griekse citytrip-avontuur. Een stedentrip Athene vervult al je verlangens: allereerst genieten van de rijke historie, verder proeven van de Griekse eetcultuur en ten slotte een duik in het strandleven.

Magistrale Akropolis domineert

Hoe je stedentrip Athene er ook uitziet, bovenal zul je bemerken dat de magistrale Akropolis niet alleen de stad Athene domineert, maar ook je hart. Niet zo gek dus om je citytrip te beginnen bij deze belangrijkste monumentale plek uit de Griekse Oudheid. Iedereen die Athene bezoekt, voelt ontzag voor de heilige tempelburcht, die strak blinkend boven de stad uitrijst. Om deze 2500 jaar oude ruïneplaats te bezoeken, moet je geduld hebben. De rijen zijn lang. Dus voor je je in dit avontuur stort, éérst een belangrijke tip.

Hotel tip: Acropolis Ami Boutique Hotel

Aanrader voor jouw stedentrip Athene: Athens Pass

De Athens City Pass is een tamelijk complete pas voor een stedentrip Athene. Je krijgt alle tickets online, wat super is, want sommige ticketverkopers laten je de halve stad rondlopen om naar hun kantoortje te komen. Wil je een aantal archeologische gebieden bezoeken, dan heb je de kosten er gauw uit. Losse tickets zijn nu eenmaal prijzig. Je hebt (skip the line)-toegang tot de Akropolis, het Akropolismuseum, de Oude Agora en Agoramuseum, de Romeinse Agora, de Bibliotheek van Hadrianus, de Tempel van de Olympische Zeus (het Olympieion), Kerameikos en het Lyceum van Aristoteles. Ook krijg je de Athene City Audio Guide App, superhandig tijdens jouw citytrip.                                              

Hoe komt Athene aan haar naam?

Voor je de trappen van de Akropolis beklimt, nog even een stukje Griekse mythologie. De oude Grieken hadden talrijke goden. Toen de mensen een stad wilden stichten in de regio Attica, gingen de goden twisten. In ruil voor hun bescherming zouden ze immers een grote tempel krijgen. De god van de zee, Poseidon, en zijn nicht Athena, de godin van wijsheid, handwerk en oorlog, streden het hardst om de heerschappij. Oppergod Zeus bood uitsluitsel en gaf hun de opdracht om een cadeau aan de stad te schenken. Een cadeau, dat de mens het meest tot nut zou zijn. Daar ging Poseidon de mist in. Hij schonk een bron met zout water, onbruikbaar voor de mensen. Athena schonk de – nuttige – olijfboom. Uit dankbaarheid bouwden de mensen tempels voor Athena en noemden ze de plaats Athene.

Het Parthenon

Daar sta je dan, bovenop de Akropolis, voor de beroemde tempel voor de godin Athena. Het Parthenon is niet voor niets een enorme publiekstrekker. Ingewijd in 438 v.Chr. werd het Parthenon – samen met andere monumenten – gesticht om de macht van de stad Athene uit te dragen. 25 eeuwen lang lag het Parthenon regelmatig onder vuur. Hoewel ontheiligd, veroverd, geplunderd en opgeblazen werd het gelukkig ook telkens gerenoveerd. Behalve als tempel deed het magnifieke gebouw dienst als paleis, kerk en moskee. Maar in de eerste plaats is het Parthenon een icoon van de klassieke cultuur, van de Griekse vrijheidsstrijd en van het ontstaan van de westerse democratie.

Loop je langs de zuilen, dan voel je de grootsheid. Je ervaart licht en ruimte, maar ooit stonden hier massieve muren. De sculpturen in de geveldriehoeken aan weerszijden verdienen zeker je aandacht. Voor de ooit kenmerkende voorstellingen moet je echter in de westerse musea zijn, want daar zijn ze naartoe verhuisd. Zo zijn de Elgin Marbles zo’n 200 jaar geleden verkocht aan het British Museum in Londen (en keren misschien binnenkort terug naar Griekenland).

Het Erechtheion

Links van het Parthenon vind je nog een architectonisch hoogstandje: het Erechtheion. Genoemd naar Erechtheus, een van de mythische koningen van Athene. Hij was het resultaat van de avances van Hephaestus, god van de smeedkunst, aan het adres van godin Athena. Hephaestus was het zwarte schaap van het Griekse pantheon. Toen Athena aan de opdringerige god wilde ontsnappen, ejaculeerde hij in een staat van opwinding op haar dij. De maagdelijke godin verwijderde het zaad en smeet het op de grond. Daarop ontsproot Erechtheus uit de aarde (Gaia). De vrouwenbeeldpilaren, de kariatiden, aan het Erechtheion zijn kopieën. Vijf originele beelden staan in het prachtige Akropolis Museum, een zesde bevindt zich in het British Museum.

Wijkje vol charme: Anafiotika

In plaats van je in de stadse drukte te storten, wandel je na je bezoek aan de Akropolis zo het charmante wijkje Anafiotika in. Je waant je eerder op de Griekse eilanden dan in een bruisende stad. De inwoners van het Cycladische eiland Anafi (vlakbij Santorini) stichtten het als een dorpje. Het is er vol liefelijke witte huisjes met trappetjes erlangs, kronkelige steegjes en heerlijk geurende bloemen. En steeds weer heb je de mooiste vergezichten over Athene.

Pláka, de wijk van de goden

Onder de Akropolis is de wijk Pláka niet te missen. Geen stedentrip Athene zonder de Pláka! In de smalle straatjes met kleurrijke huisjes, souvenirwinkels en taverna’s eet je in de ouzeri lekkere authentieke Griekse hapjes, de mezedes. Met her en der levende muziek – met  bouzouki en mandoline – bieden de straatjes zowel overdag als ’s avonds een berg gezelligheid.

Hotel tip: Boutique hotel Hermes

Anafiotika Cafe Athene

Een van de leuke plekken om neer te strijken is Anafiotika Cafe. Het is gelegen op een kruising van de smalle straatjes, bovenaan de Mnisikleous trappen en biedt je een prachtig uitzicht.

Ook gezellig: Scholarhio

Eigenlijk is álles supergezellig in de pittoreske en historische wijk Pláka. Een bekende ouzeri is Scholarhio aan de Tripodon, gehuisvest in een traditioneel gebouw met twee verdiepingen en een mooi terras bedekt met wijnranken.

Oudste wijnbar van Athene: Brettos

Brettos wijnbar is de oudste bar van Athene. Wat een gaaf interieur! Al die kleuren rond de flessen en de oude houten wand vol vaten met talrijke wijnen uit Griekenland geven je een gevoel van knusse intimiteit en hippe gezelligheid tegelijk.

Groet de Grieken tijdens jouw stedentrip Athene

Je scoort punten bij de Grieken als je ze begroet in hun taal. Een beetje uitbundig mag best, dat doen ze zelf ook.

Kaliméra – goedemorgen   als begroeting

Kalí sas méra – fijne dag   bij vertrek

Yássas – hallo

Chérete – hallo

Kalispéra – goedemiddag   zo vanaf 17.00 uur

Kaló vrádi – fijne avond verder   bij vertrek

Kaliníchta, óniera gliká – goedenacht, slaap lekker ’s avonds laat

Het Syntagma-plein met het parlementsgebouw

Ieder heel uur is er de wisseling van de wacht voor het monument van de onbekende soldaat. Zeer de moeite waard! De Evzones – het Griekse keurkorps – in hun traditionele uniform, doorlopen een hele choreografie. Houd je camera maar in de aanslag!

Monastiráki, éxtra speciaal

In de schaduw van de Akropolis vind je Monastiráki, de levendigste wijk van Athene. Hip en historie zijn hier verenigd. Je wandelt er langs de Griekse en Romeinse overblijfselen, maar kunt er ook uitgebreid shoppen en heerlijk eten. Loop over het plein met de prachtige basiliek en moskee (nu museum) en bezoek antiekwinkels, terwijl je je een weg baant in een doolhof van straatverkopers. Rechts van de Pantánassakerk vind je Mitropoleos, het bekendste souvlakistraatje van Athene. Heerlijk, zo’n spies van de houtskoolgrill met een verse Griekse salade!                

Hotel tip: Hotel Selina Athens Theatrou                                                  

Odos Ermou – Hermes Straat is dé winkelstraat van Athene. Aiolou, Kalamiotou en Kolokotróni zijn heerlijke straten, met ook winkeltjes met ambachtelijke producten, antiek en tweedehands spullen.

A for Athens cocktailbar

’s Avonds, lekker onderuit met je drankje, heb je vanaf het terras van deze rooftopbar een schitterend uitzicht op de Akropolis. Hier of vanaf een andere hoge plek, het is absoluut betoverend om op ongeveer ooghoogte de Akropolis by night te zien. Alleen al door deze ervaring is je stedentrip Athene geslaagd.

Uitgaan doe je in Psyri

Naast Monastiráki ligt de wijk Psiri, die overdag lijkt te slapen, maar ’s avonds ontwaakt. En hoe! Overal zijn restaurants, trendy bars en traditionele tavernes met live muziek. Het pleintje in de straat Miaouli ziet er in de nacht sprookjesachtig uit.

Een stad met strand: de Atheense Rivièra

Even uitrusten van je bezoeken aan de archeologische plaatsen die de stad rijk is? Met de auto of taxi sta je in 20 minuten op het strand van het bruisende Glyfada. Of, als je het wat rustiger wenst, ga je iets verder naar Vouliagmeni of Anavysos. Zo wordt jouw stedentrip een heerlijke vakantie!

Majestueuze zonsondergang bij de tempel van Poseidon

Nu je toch Athene uit bent, kun je ook nog wat verder zuidwaarts gaan. Het schiereiland Sounion ligt op 68 kilometer van Athene en biedt een absoluut majestueuze zonsondergang. Op Kaap Sounion,  op een bijna 70 meter hoge rots die steil uit de Egeïsche zee oprijst, staat de wit marmeren Poseidontempel uit de 5de eeuw v. Chr. De verlichte tempel maakt van de zonsondergang een fascinerend schouwspel.

 Met de nachtelijke hemel boven je keer je terug naar de stad en geniet je van de sterren boven Athene!