vakantievideo monteren

Steeds meer reizigers besluiten om tijdens hun reis filmpjes te maken en achteraf een vakantievideo te monteren. Eerder deelden we al een aantal tips voor het filmen tijdens je vakantie, maar wanneer je thuiskomt met deze video’s wil je hier natuurlijk meer mee doen dan enkel een paar keer bekijken. Wij hopen je dankzij deze tips te helpen een mooie vakantievideo monteren. De perfecte manier om je vakantie opnieuw te beleven. 

1. Gebruik een overzichtelijk programma

Er zijn verschillende programma’s die je kunt gebruiken bij het maken van je vakantievideo. Denk bijvoorbeeld aan iMovie, Adobe Premiere Clip, GoPro Studio of Windows Live Movie Maker. Ga je voor het eerst een vakantievideo monteren? Dan is het slim om met een eenvoudig programma te werken zodat je de basis kunt leren. Welk programma je ook kiest, zorg ervoor dat je, voordat je begint, het programma kent. Lees daarom de handleiding door, bekijk video’s of volg een cursus waarin het programma uitgelegd wordt. Je zult zien dat wanneer je kennis over het programma goed is, het maken van de video ook gemakkelijker gaat.

2. Pakkende intro

Om meteen het ultieme vakantiegevoel neer te zetten, is een pakkende introductie een belangrijk onderdeel. Een goede mogelijkheid is om te beginnen met korte sfeerbeelden met hierbij pakkende titels. Of begin met je mooiste opname, zo trek je meteen de aandacht van de kijker. Zorg ervoor dat de opnames goed bijgesneden zijn en plaats ze in je verhaal. Zoals we eerder op onze blog al aangaven is het belangrijk dat je dit verhaal al in gedachten hebt wanneer je de opnames maakt, zo voorkom je dat je er tijdens het monteren van je film achterkomt dat de opnames niet bij elkaar passen.

3. De 8 seconde regel

De 8 seconde regel zorgt ervoor dat de kijker van je film het niet saai gaat vinden. Deze regel houdt in dat één filmopname niet langer mag duren dan 8 seconden. Wanneer één opname langer dan 8 seconde duurt, zal de kijker zich snel gaan vervelen en dwalen zijn gedachten af naar andere dingen. Mocht je toch een opname hebben die 8 seconden of langer is, probeer deze dan in tweeën te delen. Voeg vervolgens tussen de twee delen een andere opname toe zodat je video voor de kijker interessant blijft. Helaas betekent deze regel ook dat je soms je beste opname moet bijknippen.

4. J-Cut en L-Cut

L en J Cuts zijn veelgebruikte montagetechnieken voor het maken van een video. Vaak heb je als kijker deze technieken niet eens door, maar voor het maken van een passende video zijn ze zeker handig.
De J-Cut zorgt ervoor dat de kijker de audio eerder hoort dan dat de clip te zien is. Doordat de audio eerder te horen is dan de beelden te zien zijn, is de kijker voorbereid op wat er komen gaat.
De L-Cut is het tegenovergestelde, de clip is eerder te zien dan dat de audio te horen is. Deze techniek zorgt voor een soepelere overgang naar het volgende beeld. De kijker van de video kan zo als het ware afscheid nemen van het shot.

5. Kies passende audio

Wellicht heb je tijdens je vakantie continu één liedje gehoord of in je hoofd gehad en brengt dit lied je helemaal terug in de vakantiestemming. Dan is het begrijpelijk dat je deze muziek graag in je video wilt gebruiken. Dit is alleen niet altijd mogelijk. Wanneer je muziek van anderen achter je eigen filmpje zet, moet je toestemming hebben om deze muziek te gebruiken. Een platenmaatschappij heeft natuurlijk de rechten van de muziek en daarom mag je deze niet zomaar gebruiken. Wanneer je de muziek van een ander toch gebruikt en de video op YouTube deelt, kunnen ze je video verwijderen. YouTube heeft wel een eigen media-bibliotheek met rechtenvrije muziek en je kunt natuurlijk ook je eigen muziek maken.

Ga jij ook een vakantievideo monteren? Hopelijk heb je wat aan onze tips. Natuurlijk zijn we erg nieuwsgierig naar het eindresultaat. Voel je vrij jouw vakantievideo met ons te delen door ons via onze social media kanalen te benoemen. Vermeld dan #dejongintravakanties