sparen voor een vakantie

Ongeacht of jouw droomreis nou een maandenlange rondreis door de Verenigde Staten, backpackvakantie in Azië of een ontspannen week iets dichter bij huis is – je hebt er geld voor nodig. En misschien lijkt jouw droomreis wel oneindig ver weg. Wij geven je praktische tips om te sparen voor een vakantie of droomreis. Zo krijg je het spaardoel voor het maken van je droomreis hoe dan ook bij elkaar!

1. Bereken hoeveel geld je écht nodig hebt

Elk spaarplan valt of staat bij een uitgewerkt idee. En laat dat nou net één van de leukste onderdelen zijn van het voorbereiden van je reis. Bedenk welke plaatsen je allemaal wilt bezoeken, in wat voor accommodaties je wilt verblijven en hoe je je wilt verplaatsen. Ook niet onbelangrijk: hoe lang wil je op reis? En wat kost het om op de plaats van bestemming te komen? Hoeveel verwacht je op locatie ongeveer per dag uit te gaan geven? Zo kun je een concreet idee krijgen van het bedrag dat je nodig hebt om jouw droom werkelijkheid te maken.

2. Hoeveel kun je per maand missen?

Nu je weet hoeveel geld je ongeveer nodig gaat hebben, kun je berekenen hoe lang je erover doet om dat bij elkaar te sparen. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van welk bedrag je elke maand apart kunt zetten. Maak een realistische inschatting en kijk waar je eventueel op kunt, en wilt besparen. Zet het geld voor je reis ook daadwerkelijk opzij en probeer hier niet aan te zitten. Voor extra motivatie kun je de maanden afstrepen die jij nog nodig hebt om je reis bij elkaar te sparen.

3. Zet alles op alles om je doel te behalen

Zolang je bezig bent met het sparen voor jouw droomreis, zijn alle extra’s mooi meegenomen. Vier je je verjaardag of komen de feestdagen er aan? Zet je verlanglijstje dan vol met cadeautjes die je kunt gebruiken voor jouw reis. Dat scheelt weer kosten die vaak toch onverwacht tussendoor komen. Waar je zoal aan kunt denken? Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie reisgids, een reisdagboek, een koffer of rugtas, wereldstekker of kampeerspullen?

4. Houd vol en geniet van het proces

Uiteindelijk is het sparen voor een vakantie een kwestie van geduld hebben en volhouden. En onthoud: hoe langer je erover doet om jouw reis bij elkaar te sparen, hoe waardevoller de reis later is. Geniet van de voorbereidingen!

We zijn benieuwd of jij ook aan het sparen voor een vakantie bent. En zo ja, hoe pak je dat sparen dan precies aan? Laat het ons weten in de reacties!