De Pueblos Blancos (witte dorpen) zijn een bekend fenomeen in Andalusië. Met name in de provincies Málaga en Cádiz vind je deze schilderachtige dorpen met hun witgepleisterde huizen. Doordat het zonlicht wordt weerkaatst op de spierwitte muren van de huizen zijn de dorpen van verre te zien in het glooiende heuvellandschap van Andalusië. Vaak zijn de dorpen prachtig gelegen tegen de hellingen en prijken meer dan eens een trotse burcht of de torens van een kathedraal boven de daken van de huizen.

Tijdens mijn reizen door Andalusië bezocht ik al vele van deze prachtige Pueblos Blancos, maar een paar blijven altijd favoriet. Ik zet er 5 op een rijtje voor jou.

1. Grazalema

Alles in Grazalema ademt rust uit. En dat is ook precies waarom dit dorp bij mij tot de favorieten behoort. Het is geen dorp voor een lang verblijf, tenzij je een wandelaar bent en wilt genieten van de kilometers lange wandelroutes in het nabij gelegen natuurpark la Sierra de Grazalema. Wel is het de perfecte tussenstop voor een kop koffie of een goede lunch op het traject van Ronda of de Costa del Sol naar Sevilla of de Costa de la Luz. Het kleine centrale plein is altijd gezellig en biedt een aantal eenvoudige eetgelegenheden.

In de omgeving van Grazalema vind je een aantal prachtige Cortigo’s. Deze kleinschalige accommodaties zijn vaak omgebouwde landhuizen of boerderijen en bieden authenticiteit en sfeer. Wij verblijven al meer dan eens in Cortigo de las Piletas, waar de eigenaar enkele avonden per week uit eigen moestuin een diner voor zijn gasten bereid.

2. Vejer de la Frontera

Het prachtige Vejer de la Frontera ligt voor veel rondreizen door Andalusië iets buiten de normale route. Maar bezoek u Andalusië voor een 2e of 3e keer, dan is een rit naar dit mooie dorp zeker de moeite waard. Vejer de la Frontera kreeg al enkele keren de benaming ‘mooiste dorp van Spanje’ en dat is niet voor niets. De prachtige ligging, mooie gebouwen en de geweldige sfeer in de smalle, steile straatjes en op de pleinen: Vejer geeft je het ultieme Andalusië-gevoel!

Niet ver van Vejer vind je nog een aantal leuke dorpen. Bezoek bijvoorbeeld het hoger gelegen Medina Sidonia met een prachtig uitzicht over de Costa de la Luz of het aan de kust gelegen Conil de la Frontera. Kies voor een verblijf bijvoorbeeld Cadiz (een behoorlijk historische havenstad) of Conil (een gezellige badplaats met goede hotels en een prachtig strand) en bezoek van hieruit de regio. Ook Jerez de la Frontera, met zijn sherrybodegas, is van hieruit goed te doen.

3. Sentenil de las Bodegas

Het witte dorp Sentenil de las Bodegas ligt enigszins geïsoleerd in het prachtige Andalusische landschap ten noorden van Ronda. Hier is een overnachting een aanrader omdat na het vertrek van de dagjesmensen er een heerlijke ontspannen sfeer over het dorp neerdaalt. De grootste attractie van het dorp is de Cuevas de la Sombra (grotten van de schaduw). Dit smalle straatje is onder overhangende rotsten aangelegd en de huizen lijken onderdeel van het landschap. Lopend door het nauwe straatje voelt het alsof de rotsen de huizen willen verpletteren onder hun gewicht. Je voelt je heel klein!

4. Zahara de la Sierra

Eigenlijk is Zahara gewoon een van de vele mooie pueblos blancos met gezellige straatjes, mooie pleintjes en vele goede restaurantjes en barretjes voor een goed local gerecht of een kop koffie. Ook hier troont een oude burcht boven het dorp en vind je een mooie katheraal. Maar wat Zahara echt bijzonder maakt zijn de vele uitzichtpunten over het diepblauwe stuwmeer Zahara-El Castor en de omliggende heuvels. In het noorden ligt het witte dorp Algodonales te schitteren in het zonlicht.

Routetip: pak vanaf Grazalema de smalle bergweg (CA-9104) naar Zahara de la Sierra. Rijd voorzichtig want de weg is niet overal even goed. Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Stop op de aangegeven uitzichtpunten zodat je rustig kunt genieten van het adembenemend mooie landschap.

5. Arcos de la Frontera

Zin in een echte kuitenbijter? Parkeer dan de auto onderaan de heuvel aan de rand van het oude dorp en neem de hoofdstraat naar het Castillo de los Duques de Arcos. De moeite (en het zweet van een warme dag) worden beloond op het naastgelegen plein Plaza del Cabildo met zijn spectaculaire uitzichtpunt. Arcos de la Frontera is gelegen op een stijl klif met een schitterend uitzicht over de omgeving in de provincie Cádiz. Heb je nog energie over, loop dan door langs de Inglesia de San Pedro naar de Mirador de Abades. Geniet van de prachtige eeuwenoude huisje en smalle straatjes, met continu het prachtige uitzicht over de omgeving van Arcos de la Frontera. Daarna heb je zeker een goede lunch of een koud drankje verdiend!

Bij het maken van een top 5 vallen er altijd een aantal dorpen af die je eigenlijk ook wilt benoemen. Mocht het lukken, neem dan ook dorpen als Ubrique, Villaluenga del Rosario, Olvera, Montefrío en El Castor op in je route. Ook Ronda behoort tot de 5 mooiste pueblos blancos en mag eigenlijk niet ontbreken in een reis door Andalusië.  

Maak zeker bij een eerste bezoek aan Andalusië bewuste keuzes en vermijdt lange afstanden. Zo liggen de dorpen Grazalema, Zahara en Ronda niet ver van elkaar en zijn goed op te nemen in de routes door Andalusië. Dorpen als Vejer bezoek je het beste indien ook Cádiz in de route is opgenomen.

Wil je advies over de ultieme route langs de witte dorpen van Andalusië en de Pueblos Blancos met eigen ogen zien? Neem dan contact op met de reisspecialisten van de Jong Intra Vakanties en bespreek jouw wensen voor een prachtige vakantie.