Er zijn weinig Europese steden waar stad en strand zo goed te combineren valt als Barcelona. Maar een stedentrip Barcelona is nog veel meer dan dat: prachtige architectuur, veel historie en natuurlijk de lekkerste Spaanse gerechten. In deze stadgids vertellen we je alles wat je moet weten als je een stedentrip Barcelona op de planning hebt staan.

Daar ga je! Reizen naar Barcelona

Dankzij de ligging in Zuid-Europa is de beste manier om Barcelona te bereiken het vliegtuig. Ga je wat langer op reis en wil je jouw stedentrip Barcelona combineren met een rondreis door Spanje? Dan is de stad ook goed met eigen vervoer te bereiken.

Vliegen naar Barcelona is ideaal en snel. Je kunt vanuit verschillende vliegvelden in Nederland en België vertrekken. De aankomst zal altijd op de internationale luchthaven El Prat zijn, ruim 10 kilometer buiten het centrum van de stad.

Het openbaar vervoer in Barcelona is prima geregeld. Het makkelijkst en meest aan te raden, is het reizen met de metro, maar ook de bus is goed te doen. Je kunt een Barcelona Card aanschaffen voor jouw stedentrip Barcelona. Hiermee kun je onbeperkt gebruik maken van metro, bus en tram. Bovendien kun je met deze kaart ook de trein van en naar het centrum van de stad nemen, ideaal als je geen dure taxi wilt nemen vanaf het vliegveld.

Tip: wist je dat Barcelona ook een hele fijne stad is om met de fiets te ontdekken? Lees hier meer!

De belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona

Sommige steden doen direct een belletje rinkelen, bij andere kun je misschien niet zo’n goed beeld vormen. Dat Barcelona de stad is van die bekende basiliek en het grote voetbalstadion van FC Barcelona wist je waarschijnlijk wel, maar wat is er nog meer te doen? Nou, een heleboel!

Een tour langs de bekendste bezienswaardigheden

Een stedentrip Barcelona is niet compleet zonder een bezoek aan de bekendste basiliek van het land (of misschien wel van Europa): de Sagrada Familia. Het bouwwerk staat er inmiddels om bekend vrijwel altijd in de steigers te staan, maar is alsnog aardig indrukwekkend. Een andere bezienswaardigheid die je niet over mag slaan in Barcelona, en die op veel foto’s van de stad voorbijkomt, is Park Güell. Dit kleurrijke stadspark staat vol met kunstwerken van Gaudí én heeft een grote speeltuin waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken.

De bekendste straat van Barcelona is zonder twijfel de Ramblas. Deze lange promenade barst van de toeristische attracties, zoals straatartiesten, maar is haast onvermijdelijk bij een stedentrip Barcelona. En stiekem is het ook wel weer even leuk om je ogen zo uit te kijken.

Tenslotte mag je het Klooster van Montserrat niet overslaan. Het klooster ligt buiten Barcelona maar is goed te bereiken met een dagtrip per trein en kabelbaan. Omdat het klooster hoog in de bergen gelegen is, heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de stad. Dat levert mooie plaatjes op.

Winkelen in Barcelona

Om goed te shoppen, moet je in Barcelona zijn! Natuurlijk zijn alle bekende – Spaanse – modeketens hier te vinden, maar als je weet waar je moet zijn kun je hier ook bijzondere pareltjes op de kop tikken. In de wijk El Born bijvoorbeeld moet je zijn voor hippe boetiekjes en in wijk Gràcia zijn vooral lokale ontwerpers gevestigd. Ook zijn er in de stad verschillende grote winkelcentra en outletcentra gevestigd waar je je uren kunt vermaken. Zeker tijd voor inplannen tijdens jouw stedentrip dus!

Uitzicht vanaf de Telefèric de Montjuïc

Voor een spectaculair uitzicht over Barcelona, neem je de Montjuïc kabelbaan naar de top van de Montjuïc berg. Wel zo makkelijk: opstappen kan vanaf verschillende vertrekpunten door de stad. Eenmaal boven geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. Hier is een gigantisch stadspark te vinden waar je even helemaal bijkomt van de drukte beneden. Tip: koop wat lekkere verse artikelen in de stad en houd een picknick!

Bezoek voetbalstadion Camp Nou

Het is misschien wel het bekendste voetbalstadion ter wereld: Camp Nou. Het stadion van FC Barcelona is dan ook een attractie die je zeker niet over mag slaan als je reist met voetballiefhebbers in je gezelschap. Je kunt bij het voetbalstadion een rondleiding boeken waarbij je alle hoeken van het stadion – figuurlijk natuurlijk – te zien krijgt. Ook is er een grote fanshop waar je alles in FC Barcelona thema kunt kopen, met als klapstuk natuurlijk een voetbaltenue van jouw favoriete club.

Naar het strand!

Eén van de voordelen van een stedentrip Barcelona, is dat de stad aan het strand gelegen is. Je kunt dagen vol cultuur dus afwisselen met wat ontspanning in het water. In het voorjaar lopen de temperaturen in Barcelona al snel op en is het hier dus heerlijk vertoeven. In totaal kent Barcelona zo’n tien verschillende strandgebieden, elk met zijn eigen charme en doelgroep. Het populairst is Barceloneta: een lang, smal zandstrand dat vooral in trek is bij sportliefhebbers. Tafeltennis, volleybal en gymnastiek – je ziet het hier allemaal voorbijkomen. Zoek je het liever wat rustiger op? Dan is Bogatell een aanrader. Je vindt hier vooral locals en moet er iets verder voor reizen, maar dan heb je wel even het gevoel écht weg te zijn uit de stad.

De leukste wijken van Barcelona

Barcelona bestaat uit tien verschillende districten, die op hun beurt weer zijn opgebouwd uit verschillende wijken. Het centrum van de stad, rondom de bekende straat de Ramblas, vind je bij de Oude Stad (Ciutat Vella) tot aan Santi Marti aan de kust. Maar er zijn, wat ons betreft, wijken die veel meer de moeite waard zijn. We hebben de drie leukste voor je uitgelicht.

El Born

Gelegen in het oude centrum van Barcelona is de gezellige wijk El Born: dé plek voor wie houdt van gezellige cocktailbars, restaurants en uitgaansgelegenheden. Maar dat is niet het enige waarvoor je hier moet zijn. Onder meer het Picasso Museum is in El Born gevestigd.

Barri Gótic

De Gotische wijk – Barri Gótic – is een oude wijk die teruggaat tot de Romeinse tijd. Ook deze wijk is gevestigd in het oude centrum van Barcelona. Voor wie houdt van eindeloos rondslenteren en verdwalen in kleine, smalle straatjes is dit de place to be. Een voordeel: veel van deze straten zijn niet toegankelijk voor auto’s, waardoor je er als voetganger vrij spel hebt. Heerlijk om een middagje rond te struinen.

Gràcia

In de wijk Gràcia is het bekende Park Guëll gelegen. Afgezien daarvan is het er vrij rustig en is de wijk nog niet enorm populair onder toeristen. Onterecht als je het ons vraagt, want je vindt hier hippe koffietentjes, de beste restaurants en een stukje authentiek Barcelona.

Uit eten in Barcelona

Lekker eten in Barcelona is geen lastige opgave. Bekende experimentele chefs hebben een restaurant in de Spaanse stad gevestigd, maar je kunt er ook heerlijk traditioneel eten. Wist je dat in Barcelona de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is? Hier wordt vaak een grote maaltijd genuttigd. Je sluit de dag dan af met een paar heerlijke pintxos of tapas in een gezellige bar.

Pintxos eten bij een pinxtos bar

Ben jij al bekend met pinxtos? Het zijn kleine hapjes, te vergelijken met tapas, maar dan altijd in combinatie met een stukje brood. Pintxos zijn er zowel koud als warm en je moet het even een keer gedaan hebben, maar grote kans dat je dan niet anders meer wilt. Hoe het werkt? Vaak liggen de pintxos opgesteld in buffetvorm bij de bar van een restaurant of bar. Je pakt een bordje en kiest de pintxo(s) die jou het lekkerst lijkt. Als je klaar bent, telt de ober het aantal stokjes op jouw bordje om te bepalen hoeveel je moet betalen.

Hoe kan het ook anders: tapas!

Je kan het niet níet gegeten hebben als je in Spanje geweest bent: tapas! Door heel de stad zijn goede tapasrestaurants te vinden, maar één van de bekendste is Tapasbar Bormuth, middenin wijk El Born. En wie denkt dat hij duur uit is, heeft het mis. Tapas zijn vaak erg goedkoop of zelfs gratis wanneer je een alcoholisch drankje bestelt.

Haal eten bij de Mercat de la Boqueria

Direct aan de Ramblas vind je de bekendste markt van Barcelona: Mercat de la Boqueria. Hier halen de locals hun boodschappen maar het is ook zeker een aanrader om hier lunch of wat snacks in te slaan die je vervolgens op het strand, of op het nabijgelegen plein Plaça Reial, lekker op te eten.

Dingen om rekening mee te houden

Barcelona is een heerlijke stad die voor ieder wat wils biedt. Ga je een stedentrip Barcelona plannen, houd dan rekening met onderstaande punten.

  • De beste reistijd voor Barcelona is het voor- of juist het najaar. Dankzij het mediterrane klimaat is het er dan heerlijk weer en niet té warm om dingen te ondernemen.
  • Omdat Barcelona aan het strand gelegen is én in een mooie omgeving ligt, kun je hier gemakkelijk langere tijd verblijven. Om de belangrijkste hoogtepunten van de stad te zien, is een stedentrip van zo’n 3 dagen echter genoeg.

Ook een stedentrip Barcelona maken? Bekijk hier het volledige aanbod stedentrips Barcelona bij de Jong Intra Vakanties.