Veel mensen denken bij een vakantie met kinderen al snel aan drukke vakantieparken, massale zwembaden of grote familiecampings. Dat kan hartstikke leuk zijn, maar wist je dat ook een stedentrip met kinderen een groot succes kan zijn? Met de juiste voorbereiding, keuzes én instelling kom je een heel eind. Wij delen graag onze tips voor een stedentrip met kinderen voor je.

De juiste timing

Voordat je je überhaupt bezig gaat houden met de bestemming van jouw stedentrip met kinderen, is het handig te bepalen wanneer je op reis gaat. Reis je bijvoorbeeld met kleine kinderen die nog niet leerplichtig zijn? Dan loont het uiteraard om de schoolvakanties te vermijden. Dat is niet alleen een goedkopere stedentrip, maar ook minder drukte op de plaats van bestemming. Houd ook rekening met het klimaat op de plek van bestemming. Ben je van plan veel te gaan doen, kies er dan niet voor om bijvoorbeeld in hartje zomer naar een Zuid-Europese stad te gaan. Doe je het liever wat rustiger aan en wil je jouw stedentrip combineren met ontspanning op het strand of aan het zwembad? Ga dan juist wel voor de wat warmere maanden.

Kies de juiste bestemming

Dan het lastigste: kies de juiste bestemming. In principe zijn weinig Europese steden ongeschikt voor een citytrip met kinderen. Jij kent je kind(eren) het beste en weet dus ongetwijfeld waar je hen wel en niet blij mee maakt. Is je kind dol op verhalen van vroeger, ridders, oudheden en opgravingen? Dan is Rome een voor de hand liggende keuze. Is je kind een echte voetballiefhebber? Combineer jouw stedentrip Barcelona dan met een bezoekje aan het FC Barcelona stadion van Camp Nou.

Een leuk voordeel van reizen met kinderen: toegang tot bekende bezienswaardigheden is vaak gratis. Bovendien zien kinderen overal avontuur in. Voel je dus zeker niet verplicht een hele dag in de speeltuin door te brengen. Sterker nog: een beklimming van de Eifeltoren, bezoek aan een groot stadspark of boottochtje over een rivier vinden ze vaak nog veel toffer!

Nog iets om rekening mee te houden: het vervoer. Vind je het prima om het vliegtuig te pakken of reis je liever met de zekerheid van je eigen auto? Een goed alternatief is de trein. Voor (kleine) kinderen vaak een stuk comfortabeler dan het vliegtuig, snel, milieuvriendelijker, schoon én er valt genoeg te doen aan boord.

Tip: we schreven al eerder een blog over de leukste stedentrips met kinderen.

Een goede balans

Eén van de belangrijkste tips als je met kinderen op stedentrip gaat: stel je verwachtingen bij. Je hoeft heus niet jouw hele stedentrip aan te passen aan de wensen en interesses van je kinderen, maar het is ook niet realistisch om te verwachten dat je peuter of kleuter hele dagen achter je aan hobbelt en het ook na twee dagen nog leuk vindt om musea, bouwwerken en uitzichten te bekijken. Maak vooraf een lijstje van de dingen die je écht wilt zien of doen, zorg ook daarin voor voldoende afwisseling, en neem vooral de tijd om dat lijstje af te werken. Bereid je goed voor door de kaart van je bestemming te bekijken en bezienswaardigheden die bij elkaar liggen te combineren. Plan daarnaast ook voldoende ‘vrije’ uurtjes in. Even een ijsje eten, spelen in het park (tip: zorg dat je altijd een plaid bij je hebt) of uitrusten bij je accommodatie.

Het belang van de juiste accommodatie

Ook niet geheel onbelangrijk om jouw stedentrip met kinderen succesvol te maken: de juiste accommodatie. Een kleinschalig boetiekhotel middenin die drukke winkelstraat is natuurlijk hartstikke leuk, maar misschien iets meer geschikt voor een reisje met je partner of vriend(inn)en. Gelukkig kan je bij het kiezen van jouw accommodatie zeker rekening houden met je kinderen.

Met stip op één: (natuurlijk!) een zwembad

Heel voor de hand liggend, maar te belangrijk om niet te benoemen: kies voor een accommodatie met zwembad. De meeste kinderen zijn echte waterratten en vinden een vakantie helemaal leuk als ze dagelijks een uurtje kunnen spetteren. En nee, dat hoeft echt geen uitgebreid zwemparadijs met glijbanen, stroomversnellingen en bubbelbaden te zijn.

Meer vrijheid in je eigen appartement

Een hotel is een prima verblijf voor een aantal nachten, maar als je kiest voor een appartement heb je nét wat meer ruimte en vrijheid. Kies bij voorkeur voor een accommodatie met twee aparte slaapkamers, zodat je de kinderen niet wakker maakt als je ’s avonds nog even wilt bijpraten met je partner. Bovendien biedt een appartement de mogelijkheid om rustig samen te ontbijten, tussendoor even een uurtje uit te rusten of ’s avonds je eigen avondmaaltijd te bereiden.

Locatie, locatie, locatie

De juiste locatie van jouw verblijf is altijd belangrijk – zeker bij een stedentrip – maar misschien liggen je wensen net iets anders wanneer je met kinderen reist. Kies voor een rustige ligging zonder teveel geluidsoverlast maar ga wel voor een centrale plek, waarvandaan je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer snel bij de belangrijke bezienswaardigheden bent.

En wat dan met (een) puber(s)?!

Op stedentrip met kleine kinderen is misschien een kleine – maar leuke! – uitdaging, maar hoe doe je dat als je op stedentrip met een puber gaat? Laten we even voorop stellen dat dat natuurlijk volledig afhankelijk is van de interesses en voorkeuren van jouw zoon(s) of dochter(s). Ook hier valt of staat het succes bij de keuze voor je bestemming. Londen spreekt bijvoorbeeld erg tot de verbeelding en zeker als je kind een Harry Potter liefhebber is, valt hier genoeg te ondernemen. Een stedentripbestemming aan het strand, zoals Barcelona of Valencia, doet het ook altijd goed.

Ben je na het lezen van deze blog helemaal overtuigd en wil je ook op stedentrip met kinderen? Bekijk hier het volledige aanbod van stedentripreizen bij de Jong Intra Vakanties.