Deze highlights mag je niet missen!

Onze local uit New York, Ingrid Schram, neemt je mee de stad in.

Eindelijk heb je jouw stedentrip naar New York geboekt. Tijdens 5 dagen in New York zul je worden ondergedompeld in de gekte van New York: the City that never sleeps. Maar waar begin je met het plannen van deze droomreis? Wij hebben voor jou een handig overzicht gemaakt voor je trip naar New York. Je bezoekt de meest bekende highlights, de leukste restaurants en wijken met een rijke geschiedenis. Alles uitgeschreven in een overzichtelijke planning van 5 dagen in New York.

De eerste dag in New York

Na een comfortabele vlucht ben je na zo’n acht uurtjes aangekomen in New York. Je zult er natuurlijk even aan moeten wennen dat het hier zes uur vroeger is en dat het hier nog middag is.

Na de check bij de douane zorg je voor vervoer naar je hotel. Dit kan gemakkelijk met een traditionele Yellow Cab, de gele taxi’s staan buiten in de rij op je te wachten. Of je pakt net als de locals de metro. Wat je ook kiest, het zal je ongeveer een uurtje kosten om op plaats van bestemming aan te komen, maar je 5 dagen in New York zijn hier al van start gegaan!

Times Square
Times Square

Hotel tip: Riu Plaza Manhattan Times Square 

De eerste uren zul je zeker vermoeid zijn van de reis en moeten wennen aan het tijdsverschil, maar de stad neemt je direct in zijn greep. Het verkeer door de straten, de hoge gebouwen en de enorme billboards, je kijkt je ogen uit!

Na het uitpakken van de koffers komt de grootste uitdaging: wakker blijven.

Juniors Bakery
Juniors

Probeer je zo snel mogelijk aan te passen aan de tijden in Amerika en ga niet te vroeg naar bed, dan ben je sneller van de jetlag af. Times Square is de ideale manier om je wakker te houden. De zon is net ondergegaan en de verlichte billboards verwelkomen je op je eerste avond in New York. Daar hoort natuurlijk een lekkere maaltijd bij. Loop binnen bij Juniors, waar je een traditionele en grote Amerikaanse menukaart in je handen krijgt. Genoeg keuze uit tal van burgers, salades en friet. Maar vergeet zeker de beroemde Juniors Cheesecake niet! Neem hem gerust mee in een doggy bag (of een “box” zoals het vaker wordt genoemd), dat is in New York heel normaal.

Dag 2

Je zult lekker vroeg wakker zijn, want ook dat hoort erbij. Met het tijdsverschil tussen Nederland en Amerika is het normaal dat je rond zeven uur in de ochtend al klaar bent voor de dag. Helemaal niet erg want New York is 24/7 open.

Vandaag gaan we lekker Midtown ontdekken en de iconische highlights van de stad bezoeken. Maar eerst een ontbijtje graag. Een citytrip naar New York is onlosmakelijk verbonden met het bezoeken van een klassieke diner.

Brooklyn Diner
Brooklyn Diner

Brooklyn Diner is al om 8.00 uur open, dus dat is een ideale start van deze dag. In deze klassieke diner eet je natuurlijk een stapel pancakes en drink je een kop koffie. Let op, want voor je het weet wordt je grote mok weer gratis bijgevuld door de serveerster. Hierna heb je een mooi bodempje gelegd om je onder te dompelen in het grote avontuur!

Je wilt natuurlijk graag een wolkenkrabber bezoeken om het uitzicht te bekijken, maar welke toren is nu het leukste? Er zijn twee klassiekers in de lijst van vijf observatie dekken:

Empire State Building en Top of the Rock. Ze zijn allebei fantastisch! Als je nu zou moeten kiezen, weet dan dat je vanaf Top of the Rock prachtig uitzicht hebt op Empire State Building, dat mis je natuurlijk als je op de toren zelf staat. Empire State Building is van de twee torens de oudste, deze werd geopend in 1931 na een bouw van slechts één jaar. Er zijn hier veel films opgenomen zoals Sleepless in Seattle en King Kong. Boek vast jouw ticket voor het Empire State Building.

Uitzicht op de stad

De ochtend is voorbij en je gaat op zoek naar een fijne plek om te lunchen.

Bezoek Bryant Park, bestel een lekkere wafel of broodje bij de vele eettentjes rondom het park en zoek een stoel op het openbare terras. In de zomer kun je hier relaxen op het grasveld en een boekje lezen in de openluchtbibliotheek. Tijdens de winter vind je hier vanaf eind oktober een wintermarkt en een ijsbaan.

In de middag staan de volgende bijzondere plekken nog op je lijstje: Een bezoek aan Grand Central. Hier komen elke dag 750.000 passagiers om hun reis voort te zetten door de stad. Bekijk de luxe terminal met zijn prachtig beschilderde plafond en de vele kleine winkeltjes in de zijvleugels van het gebouw.

Central Park

Hierna maak je nog een mooie wandeling door Central Park. Je kunt er ook gerust een fiets huren of je rond laten rijden in een van de vele pedicabs (fietstaxi). Zo weet je zeker dat je alle highlights meepakt van dit iconische park, zoals Bethesda Fountain, Strawberry Fields en the Mall. 

Na een volle en indrukwekkende dag zoek je een fijn restaurant uit en is er vast nog tijd voor een Broadway Show! Ticket boek je vooraf of je bezoekt in de middag de TKTS booth op Time Square voor last minute aanbiedingen.

Hotel tip: Park Central New York 

Dag 3

Ben je voor het eerst in New York, dan wil je waarschijnlijk het 9/11 Memorial bekijken. De plek van de vreselijke aanslagen op de Twin Towers in 2001. Het heeft de stad heel wat jaren gekost om de locatie te maken tot wat het nu is, een indrukwekkende gedenkplaats met twee watervallen ter nagedachtenis aan de twee identieke torens. Rondom vind je de namen van de slachtoffers eervol beschreven met hier en daar een roos als het iemand zijn geboortedag is. Koop alvast jouw 9/11 Memorial & Museum Timed-Entry Ticket.

Je kunt het plein hier gratis bezoeken of een kaartje kopen voor het museum. Sinds 2014 kun je hier het One World Trade Center bezoeken, ook wel Freedom Tower genoemd. In dit prachtige observatiedek heb je wijds uitzicht over de stad. Dit is de enige uitzichttoren in het zuiden van Manhattan en biedt dus van alle vijf de uitzichttorens een geheel unieke kijk op de stad.

Je bent nu vlak bij Wall Street en het is ideaal om daar even doorheen te lopen op weg naar de volgende bestemming. Bekijk hier de Stock Exchange, de grootste aandelenbeurs ter wereld. De beurs werd in 1903 geopend en elke ochtend om 10 uur luidt de bekende gong om er de beursvloer te openen. Tegenover de Stock Exchange zie je het bronzen beeld van een stoer meisje staan: Fearless Girl. Het meisje staat symbool voor de gelijke posities van vrouwen in de financiële wereld.

Neem hier ook een kijkje bij het Federal Hall National Memorial, de plek waar in 1789 George Washington werd ingezworen als eerste president van Amerika.

Uitzicht vanaf de Ferry

Tijd om even uit te waaien?

Vanaf hier kun je makkelijk de gratis Staten Island Ferry pakken. Het leuke aan deze boot is dat je een prachtig uitzicht hebt over Manhattan en Statue of Liberty. Zoek na vertrek een plekje op het buitendek en geniet ervan!

Je hebt tijdens jouw 5 dagen in New York nog genoeg tijd over om een bezoekje te brengen aan Dumbo in Brooklyn. Je kunt vanaf Financial District makkelijk de NYC Ferry pakken richting Dumbo. Een kort ritje van 2 minuten brengt je naar de overkant. Bekijk de industriële panden in deze wijk en neem wat foto’s van het prachtige uitzicht. Loop even binnen bij Empire Stores en neem de lift naar de gratis Rooftop.

Brooklyn Bridge

Vanaf hier kun je terug lopen via de Brooklyn Bridge naar Manhattan. Brooklyn Bridge werd in 1883 geopend en was in die tijd de langste verbindingsbrug ter wereld. Via het wandelpad heb je een prachtig uitzicht op Manhattan. Tip: neem wat cash mee voor goedkope souvenirs op de brug!

Eenmaal terug in Manhattan is het tijd om even wat te eten. Op Pier 17 vind je diverse restaurants en food market The Tin Building. Met alweer een prachtig uitzicht op het water en de Brooklyn Bridge zit je hier heerlijk.

Dag 4

Je start de dag met een lekker ontbijtje in het hippe Nolita (North of Little Italy). Bij Butcher’s Daughter zul je veel locals vinden die hier in het weekend ontbijten. De kaart is vegetarisch en er staan heerlijk gezonde gerechten en sapjes op.

Fortune Cookies in Chinatown

Vanuit hier kun je heerlijk rondwandelen in de naastgelegen wijken Chinatown en Little Italy. Deze twee kleurrijke wijken lopen ongemerkt in elkaar over en je vindt er heerlijke specialiteiten zoals de Italiaanse Cannoli koekjes gevuld met Ricotta, of de Chinese Dumplings.

Tijd om te shoppen! En dat kan prima in Soho!

Bewandel de straten rondom Broadway voor de leukste winkelketens en exclusieve boetiekjes. Bewonder hier de prachtige gebouwen met gietijzeren gevels. Het wordt hier daarom ook “Cast Iron District” genoemd. De mooiste straat hier is Greene Street. Vergeet dus tijdens het shoppen zeker niet om even omhoog te kijken.

Aan het einde van de middag bewandel je de Highline. Dit park is aangelegd op een verlaten spoorlijn. Je loopt er langs de oude pakhuizen en de mooiste luxe appartementen.

In de avond is het tijd voor een sportwedstrijd! New Yorkers gaan maar al te graag naar een basketbalwedstrijd of een ijshockeywedstrijd. Van tevoren eten is niet nodig, je koopt gewoon een hotdog in het stadion en gaat op zoek naar je zitplaats. Het zal een erg vermakelijke avond worden met het zingen van het volkslied, dansende cheerleaders en een uitzinnige menigte van toeschouwers.

De laatste dag in New York

Helaas, het einde van jouw 5 dagen in New York is in zicht en vanmiddag zul je alweer vertrekken naar het vliegveld. Op deze dag kun je in de ochtend nog even wat afstrepen waar je nog niet eerder aan toe bent gekomen.

Bezoek bijvoorbeeld het Metropolitan Museum of Art (MET) of het MoMa (Museum of Modern Art). Beide musea zijn zeer de moeite waard met een indrukwekkende collectie van kunstwerken.

Ga nog even shoppen voor de laatste souvenirs, of bezoek een leuke markt. Chelsea Flea is een leuke vlooienmarkt die elke zaterdag en zondag is geopend. Of loop even door naar Chelsea Market, waar er naast schattige eettentjes ook veel kleine winkels zijn waar lokale ondernemers hun producten verkopen.

Het waren een onvergetelijke 5 dagen in New York. Rond een uurtje of twee is het dan toch echt tijd om je koffers op te halen uit het hotel en een taxi te bestellen. Maar niet voordat je de stad hebt beloofd dat je snel weer terug zult keren!

Bekijk hier alle stedentrips New York.

Lees hier de blog: “Ontdek méér dan Manhattan in New York”.