Portugal staat bol van de cultuur, kent een rijke historie en heeft prachtige steden. Maar je vindt ook een indrukwekkende natuur in Portugal met uitgestrekte velden, hoge ruige bergen en natuurlijk een geweldige kustlijn. Waar kies jij voor? Een rondreis langs de culturele schatten van het land of een rondreis langs het natuurschoon dat Portugal te bieden heeft? Of wil je helemaal niet kiezen?

Kies voor cultuur in Portugal

Bij mooie Portugese steden denken we vaak aan Porto en Lissabon. Deze steden zijn schitterend, imposant en bij velen wel bekend. Maar verscholen in het Portugese landschap liggen meer plaatsen die zeker een bezoek waard zijn.

Evora

De plaats Evora is meer dan tweeduizend jaar oud en met zijn smalle straatjes, pleintjes, fonteinen uit de Renaissance tijd en Moorse invloeden is de stad werkelijk uniek. De stad wordt omringd door een kilometerslange stadsmuur, waarin de unieke bezienswaardigheden van de stad zich bevinden. Het oude centrum van de stad is zo prachtig dat het zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden is.  

Coimbra

De middeleeuwse stad Coimbra staat bekend als universiteitsstad, met de oudste universiteit van het land. Het gezellige centrum heeft veel restaurants en cafés. De talrijke historische gebouwen die de stad rijk is zijn een lust voor het oog. Daarnaast heeft de universiteit een prachtige oude bibliotheek. De eeuwenoude boeken die in de meest schitterende ruimtes staan zullen een magisch gevoel bij je achter laten.

Aveiro

Deze kleurrijke plaats ligt aan de oceaan ten zuiden van Porto. Door de vele kanalen die door het centrum van de stad lopen, wordt deze stad ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Vaar met één van de felgekleurde boten door de kanalen of geniet van heerlijke vis op de indrukwekkende vismarkt.  Een belangrijke bezienswaardigheid van de stad is het Museo de Aveiro. Vroeger was dit een klooster, maar tegenwoordig kun je hier schitterende schilderijen, beeldhouwwerk en zilverwerk bewonderen.

Kies voor natuur in Portugal

Portugal heeft een prachtige natuur. Bergen, vlaktes, rivieren en uitgestrekte velden wisselen elkaar af. In dit landschap bevinden zich dan ook veel mooie natuurparken waar heerlijk in gewandeld kan worden.

National Park Serra da Estrela

Het natuurpark Serra da Estrela biedt een schitterend landschap waar groene bergen bomen en imponerende rotsen elkaar afwisselen. Natuurliefhebbers mogen dit park echt niet missen. Het hoogste punt ligt op bijna 2000 meter en in het groene dal van de rivier Zêzere zijn authentieke berghutten te vinden. In het park kom je bizarre rotsformaties tegen. De bekendste is ‘Cabeça da Velha’ en lijkt op het hoofd van een oude vrouw. Deze rots vind je bij São Romão, of op één van de vele ansichtkaarten.

National Park Peneda Geres

In het noorden van Portugal ligt National Park Peneda Geres, het oudste natuurpark van het land. Dankzij het afwisselende landschap van snelstromende rivieren tot heidevelden met prachtige bloemen, is dit park een echte aanrader voor een heerlijke wandeling. In het Nationale Park leven ook veel wilde dieren zoals reeën, vossen en wilde katten. Wellicht kun je er eentje spotten! Een van de mooiste dorpen in National Park Peneda Geres is Vila do Gerês. In dit dorp liggen warmwaterbronnen en daarom is het een belangrijk kuuroord. Hier kom je na een dag wandelen heerlijk tot rust.

Of kies helemaal niet!

Kiezen hoeft natuurlijk helemaal niet! Ga voor een combinatie en geniet van cultuur in de mooiste Portugese steden en prachtige routes door de natuur in Portugal!