Porto

Als tweede stad van Portugal is Porto een absolute aanrader voor een stedentrip. Verwacht geen drukke metropool, maar knusse wijken, een gemoedelijke sfeer en authentieke eet- en drinktentjes. Porto is de ideale bestemming om eens goed tot rust te komen en tegelijkertijd het echte Portugal te leren kennen.

Porto

De bekendste brug: Ponte Dom Luis I

Kenmerkend voor Porto zijn de zes bruggen die vanuit de stad de rivier de Douro oversteken. Elk van de zes bruggen kent zijn eigen charmes, maar de bekendste is zonder twijfel de  Ponte Dom Luis I.  Dit metalen bouwwerk heeft meerdere verdiepingen. Vanaf de bovenste verdieping heb je een schitterend uitzicht over de rivier, de wijk Ribeira én het dorp aan de overkant van de brug: Vila Nova de Gaia. Een wandeling naar dit dorpje is zeker de moeite waard.

De minder populaire bruggen

De vijf overige bruggen van Porto zijn een stuk minder populair onder toeristen. In de meeste gevallen is dat niet heel opmerkelijk: de meeste bruggen hebben voornamelijk nog een praktische functie. Toch is een boottochtje altijd een goed idee. Laat je rondvaren over de rivier de Douro en je leert gelijk al Porto’s bruggen kennen. Omdat het hier bijna het hele jaar door lekker weer is, is het goed vertoeven op het water.

Laat je rondvaren over de rivier de Douro

Porto

Ook hier een bekende tram

Lissabon heeft de befaamde tram 28, Porto heeft Tram 1. Al sinds 1895 brengt dit oubollige trammetje langs de bekendste hoogtepunten van de stad. Hoewel Porto weinig échte bezienswaardigheden heeft, is het heerlijk om je rond te laten rijden en van de uitzichten te genieten. Toch zijn er best wat trekpleisters die de moeite waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld Livraria Lello. Deze boekenwinkel is uitgeroepen tot één van de mooiste ter wereld.

Een ritje met kabelbaan Finicular dos Guindas mag ook niet ontbreken. Laat je niet afschrikken door de leeftijd van de kabelbaan – hij bestaat al sinds 1891! – maar geniet tijdens het drie minuten durende ritje vooral van het mooie uitzicht over de stad.

Het ontdekken van de Portugese keuken hoort ook bij een bezoek aan Porto. Natuurlijk proef je de lekkerste wijnen in de verschillende bars. Maar stiekem barst het er overal van de fantastische restaurants en gezellige terrassen. Aan de oevers van de rivier koop je trouwens ook lekkernijen om direct op te eten. Ideaal om even uit te rusten tijdens een wandeling

Stiekem barst het er overal van de fantastische restaurants en gezellige terrassen

Ontdek de Dourovallei vanuit Porto

Heb je wat extra tijd of wil je Porto gebruiken als uitvalsbasis voor een roadtrip door Portugal? Verken dan de Dourovallei over de N-222. Dit wordt niet voor niets gezien als één van de mooiste autoroutes van Portugal. Onderweg geniet je van schitterende landschappen, proef je natuurlijk de lekkerste port en heb je prachtige uitzichten over de wijnvelden. Een absolute aanrader!

Vejo você no Porto!

Tot ziens in Porto!

Benieuwd naar alle stedentrips naar Porto? Klik dan hier.