Olá!

Denk je aan Lissabon, dan krijg je al snel het beeld in je hoofd van de kenmerkende gele tram die zich door smalle straatjes omhoog manoeuvreert. Tram 28, onder de Portugezen bekend als Elétrico 28E, wordt gezien als één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Ook door de locals wordt de tram nog veelvuldig gebruikt. Stap in en ontdek waarom deze tramroute ideaal is voor jouw eerste kennismaking met Lissabon!

Lissabon tram 28

De stad van de zeven heuvelen

Lissabon is gebouwd op zeven heuvelen, waar de Portugese hoofdstad dan ook haar belangrijkste bijnaam aan te danken heeft. Die zeven heuvelen zorgen voor fenomenale uitzichten. De keerzijde? Veel steile straatjes die je moet beklimmen om wat van het stadscentrum te zien. Hiervoor is tram 28 een uitkomst. De tram voert je namelijk dwars door de leukste wijken van Lissabon. Daarnaast kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het oude stadscentrum. Wil je de hele route van tram 28 afleggen? Dan ben je zonder uit te stappen zo’n 50 minuten onderweg.

Het startpunt van de route: Praço do Martim

Tram 28 is niet voor niets de bekendste tram van Lissabon, dus het kan nog wel eens zo druk zijn dat je het gele gevaarte aan je voorbij moet laten gaan. Stap op bij het absolute beginpunt om dit probleem te voorkomen. Praço do Martim is een centraal plein dat makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet wilt missen in Lissabon, is het Castelo de Sao Jorge. Dit prachtige kasteel is gebouwd op één van de zeven heuvels van de stad, wandel hier over de middeleeuwse burchtmuur.

Lissabon Sé Kathedraal

Stoppen voor lunch bij Campo de Ourique

De bekende Time Out Market is Lissabons grootste foodmarket, maar met tram 28 rijd je langs het kleine, maar zeker niet minder leuke broertje: Campo de Ourique. Stap hier zeker even uit om Portugese delicatessen in te slaan of van een lekkere lunch te genieten. Je bestelt je maaltijd bij één van de eettentjes en eet deze vervolgens op aan de gemeenschappelijke zitgelegenheden. Lekker én gezellig!

Dwars door Lissabons oudste wijk: Alfama

De oudste wijk van Lissabon, en misschien ook wel de leukste, is Alfama. Kronkelige straatjes, steegjes om in te verdwalen en overal trappen en doorgangetjes. De beste manier om Alfama te ontdekken is lopend, al rijden er tegenwoordig ook veel tuktuks rond om toeristen de wijk te laten zien. De Sé Kathedraal, die de vele aardbevingen in de Portugese hoofdstad dapper doorstaan heeft, ligt in deze wijk.

Lissabon Torre Bélem

Sluit de dag af in het gezellige Bairro Alto

Reis je ’s avonds met tram 28, dan kan het nogal verleidelijk zijn om uit te stappen in de wijk Bairro Alto. In deze wijk speelt een groot deel van het uitgaansleven van Lissabon zich af. Maar ook als je niet zo’n uitgaanstype bent, is een bezoek aan Bairro Alto de moeite waard. Je kunt hier heerlijk een poosje rondslenteren, winkeltjes bekijken en een goedkoop hapje eten.

Heb je dan alles gezien?

Hoewel je met een ritje met tram 28 een hoop van het oude centrum van Lissabon ziet, zijn er meer bezienswaardigheden die je niet over mag slaan. De bekendste is misschien wel Torre Bélem. Deze verdedigingstoren ligt een stukje buiten het centrum, maar is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Vlakbij vind je het Jeronimos Klooster, een schitterend bouwwerk dat je in elk geval van de buitenkant moet bewonderen.

Een lekkernij die je niet mag missen bij een bezoek aan Portugal, of Lissabon in het bijzonder, zijn de pasteis de Belem. En waar kun je die nou beter eten dan bij Fabrica dos Pasteis de Belem? Hier worden de heerlijke zoete pasteitjes al ruim 150 jaar volgens geheim recept gemaakt en eerlijk is eerlijk: ze zijn hier nog nét iets lekkerder dan in de rest van Lissabon.

Kortom, een bezoek aan Lissabon is absoluut de moeite waard! Deze prachtige Portugese hoofdstad heeft voor iedereen iets te bieden. Vooral van plan om te shoppen in Lissabon? Lees onze tips! We bieden daarnaast de mooiste stedentrips aan, neem een kijkje op onze website.