Onheilspellende lochs met donker water, ruige berglandschappen waar de elementen van de natuur vrij spel hebben, het oorverdovende geluid van doedelzakken en sterke mannen die in geruite rokken met boomstammen gooien. Een reis door Schotland is een reis door ongerepte natuur én een kennismaking met bijzondere tradities en gewoonten.

Tijdens een typisch Schotse avond in de hoofdstad Edinburgh, ervaar je direct wat Schotland zo bijzonder maakt. Als het nationale gerecht, de haggis, onder begeleiding van doedelzakken wordt binnengebracht, weet je dat je in een bijzonder land bent waar traditie hoog in het vaandel staat.

Rokken en ruiten

De kilt, de Schotse rok voor mannen. Dat is nu echt typisch Schotland. Iedere Schotse clan heeft zijn eigen ruitpatroon, dus het motief van de kilt is niet vrij te kiezen. De ruit stond vroeger voor verzet en rebellie maar is tegenwoordig een internationaal fashion statement en onderdeel van een klederdracht waar iéder detail telt. Wist je bijvoorbeeld dat de zoom van de rok een inch van de grond moet hangen als er staand wordt geknield?

Haggis en whisky

Tijdens een rondreis door Schotland kom je dagelijks in aanraking met de Schotse keuken. Typisch Schotland is het nationale gerecht: haggis. Je houdt of gruwelt ervan. Haggis is een soort hartige pudding van orgaanvlees, bijeengehouden en gekookt in… schapenmaag. Favoriet bij iedere Schot, het liefst geserveerd met zijn andere hobby: whisky. Het Schotse levenswater wordt al eeuwenlang gestookt, in vaten opgeslagen en wereldwijd gedronken. Volg de Malt Whisky Trail in de Speyside, tussen Aberdeen en Inverness, en ontdek de geheimen van de beroemdste whiskydistilleerderijen.  

Pubs & Doedelzakken

Na een dagje in de ruige natuur, is een afzakkertje in de pub een mooie afsluiting. Zoek een pub met traditionele muziek. De doedelzak zorgt voor iconische klanken en nodigt iedereen uit voor een avondje zang en dans.

Slàinte!

Wil je ook het typische Schotland ervaren? Bekijk alle reizen naar Schotland hier.