Schotland is één grote openluchtstudio voor regisseurs van wereldberoemde filmlocaties in films en series. De woeste natuur van de Hooglanden spreekt tot ieders verbeelding en prehistorische stenencirkels, viaducten en middeleeuwse kastelen komen, begeleid door prachtige filmmuziek, helemaal tot leven op het witte doek.

Voor de Harry Potter fanaten

De Engelse schrijfster J.K. Rowling zag haar Harry Potter boeken verfilmd worden in Noord-Engeland en Schotland. Wie herkent niet de scène waarin de stoomtrein, de Hogwarts Express, vanaf platform 9 ¾ naar tovenaarsschool Zweinstein vertrekt? De
filmopnames hiervoor zijn gemaakt op de West Highland Railway tussen Fort William en Mallaig. De Jacobite Train rijdt nu nog steeds. De route gaat over het Glenfinnan Viaduct: een iconisch bouwwerk met maar liefst 21 bogen en een hoogte van 30 meter.

Ontdek de filmlocaties van James Bond

Ook James Bond is meerdere keren te gast geweest in Schotland. Wanneer je de A82 volgt door het berggebied van Glencoe, dan rijd je dezelfde epische route als de Aston Martin van 007 in de kaskraker Skyfall. Liefhebbers van ’s werelds beroemdste spion herkennen ook het iconische Eilean Donan Castle op een eiland in Loch Duich, waar het hoofdkantoor van MI6 gevestigd is in de film The World is Not Enough.

Voor de Disney-fans

Zelfs Disney ruilde de studio’s van Hollywood even in voor het magische Schotland. De Calanais Standing Stones op het eiland Lewis zijn te zien in de familiefilm Brave. Het rode haar van prinses Merida, de magische verhalen, clans en het boogschieten zijn ook allemaal een knipoog naar Schotland.

Laat je meeslepen door de mooiste en indrukwekkendste scènes van het witte doek. Ontdek tijdens een rondreis Schotland de meest beroemde filmlocaties. Je bezoekt de monumenten, adembenemende landschappen en decors uit de filmklassiekers. Doe auditie voor de rol van jonge tovenaar, Britse spion of Disneyprinses en geniet van dit Schotland met een vleugje Hollywood!