Maak een lange autorit relaxt

Met de auto op vakantie gaan geeft je veel vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Zeker wanneer je naar een vakantiepark of camping gaat is het hebben van een auto fijn. Zo ben je niet afhankelijk van de supermarkt op het park, waar ze altijd net niet hebben wat je zoekt. Er zitten voordelen en nadelen aan het op vakantie gaan met je eigen auto. Maar het grootste nadeel is toch wel die lange autorit. Zeker wanneer je uren lang op de snelweg in de file staat kun je wel wat tips gebruiken om de rit wat dragelijker te maken.

Tip 1. Lang rit? Vertrek ’s nachts

Mocht er een lange rit richting Zuid-Frankrijk, Spanje of Kroatië op de planning staan, brengt ’s nachts rijden veel voordelen met zich mee. Mocht je op reis gaan met kinderen, kunnen zij mooi nog een paar uur slapen. Ook zonder kinderen is ’s nachts rijden verstandig. Je kunt namelijk lekker doorrijden. Zeker wanneer je richting Zuid-Europa gaat, kan je ervoor zorgen dat je ’s ochtends vroeg al voorbij Parijs zit. Dan heb je een van de grootste file ophoping al mooi gehad!
Mocht je door ’s nachts te vertrekken te vroeg op je bestemming aankomen en je verblijf nog niet in kunnen, kan je mooi alvast wat boodschappen doen of de buurt verkennen.

Neem een kaart mee voor tijdens de lange autorit

Tip 2. Wees voorbereid

Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ is zeker van toepassing wanneer je met de auto op vakantie gaat. Lees je daarom vooraf in over de bestemming en de route. In sommige Europese landen is het namelijk verplicht om bijvoorbeeld een brandblusser of verbanddoos in je auto te hebben.
Check ook altijd even of je navigatiesysteem nog up-to-date is. Vaak wordt het navigatiesysteem maar een keer per jaar gebruikt, de kans dat er in de tussentijd dus een update is uitgebracht is groot. Zorg er ook voor dat je tijdens je reis een wegenkaart hebt. Mocht er iets met je navigatiesysteem gebeuren, kan deze handig van pas komen.
Laat de garage ook voor vertrek nog even je auto checken. Zeker rond schoolvakanties hebben veel garages vakantiecheck aanbiedingen. Zo heb je minder kans op pech onderweg en kom je niet tijdens je reis voor onaangename verassingen te staan.

Tip 3. Vermaak voor de kinderen

Je wilt natuurlijk niet om het uur de vraag krijgen “Zijn we er al?”. Daarom kan je maar beter voorbereid zijn en wat vermaak voor ze meenemen. Zorg voor voldoende spelletjes met voldoende afwisseling. Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen wel een telefoon met spelletjes, tablet of draagbare dvd speler. Ideaal voor in de auto! Ook hebben veel bordspellen tegenwoordig een reisvariant. Deze zijn vaak compacter en hierdoor makkelijk mee te nemen.
Ook kan je prima een spelletje doen waar weinig of geen spullen voor nodig zijn. Wat dacht je van ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of laat ze raden uit welk land het nummerbord komt.

Kinderen op de achterbank van een lange autorit

Tip 4. Maak tussenstops

Het vervelendste van een lange autorit is toch wel het lang stilzitten en je energie niet kwijt kunnen. Zorg daarom dat je op tijd een tussenstop maakt. Herken de signalen van vermoeidheid; aan je neus krabben, met je haar spelen, in je gezicht wrijven of zware oogleden. Mocht je doorhebben dat jij of jouw reisgenoot hier last van krijgt, las dan een pauze in. Het is verstandig om iedere 2 uur minimaal een kwartiertje te stoppen.
Een goede tip wanneer je met kinderen reist is om een bal binnen handbereik te hebben zodat ze tijdens iedere stop even kunnen voetballen of overgooien.
Plan je tussenstops ook van te voren. Er zijn namelijk een flink aantal kindvriendelijke parkeerplaatsen te vinden in Europa. Zo heb je tussen Münster en Düsseldorf Raststätte Lichtendorf Nord. Hier vind je een restaurant met leuke speelhoek En net onder Parijs zit Aire de Service de Tours la Longue Vue. Deze stop heeft een springkussen en miniauto’s. Zo weet je zeker dat de kids hun energie kwijt kunnen en wellicht de volgende kilometers rustig liggen te slapen in de auto.

Tip 5. Neem voldoende lekkers mee

Het is natuurlijk vervelend als je na een uur moet stoppen om wat drinken of eten te halen en daarnaast erg prijzig! Zorg er daarom voor dat je voldoende eten en drinken vanuit huis meeneemt. Wanneer je richting het zonnige zuiden gaat, is het verstandig een koeltas of koelbox mee te nemen zodat je geen plakkerige broodjes of warme drankjes hebt. Een extra tip: neem de broodjes en het beleg apart mee. Zo blijft alles net wat verser!
Let op met drankjes en snoepjes die veel suikers bevatten; hier wordt iedereen meer energie van. Kijk ook uit met snacks die erg kruimelen. Je wilt natuurlijk niet over een half jaar nog steeds de chips kruimels van afgelopen vakantie tegenkomen. Ga in plaats daarvan voor een verfrissende snack zoals komkommer of mini-paprika’s. Mocht je toch zin in wat chips of nootjes hebben, eet deze dan tijdens een stop. Zo blijft je auto schoon!

Mocht je nog geen plannen hebben voor deze zomer, bekijk dan eens onze autovakanties en wellicht kan jij deze tips nog gebruiken voor komende zomer! Wij zijn ook erg benieuwd naar jouw tips voor een lange autovakantie, voel je vrij deze met ons te delen. Geen liefhebber van lang in de auto? Bekijk de favoriete plekken in Nederland van onze collega Robert!