Eten, zonnen, shoppen en cultuur opsnuiven, dat doe je in sinaasappelstad Valencia! Hier drink je de beste zumo de naranja natural – sinaasappelsap – van Spanje. Bezoek de volkswijk Barrio el Carmen, ga naar de oude markt en zie hoe en waar de locals hun verse producten halen.  Bezoek de Stad van de Kunst en Wetenschappen en laat je verrassen door dit gigantische project, eet paella en tapas zoals dat alleen in Spanje kan. En niet te vergeten: ga naar het strand. In Valencia schijnt gemiddeld 300 dagen per jaar de zon!

Op de fiets

Moeilijk is het niet; er zijn voldoende fietspaden en het is er bijna net zo plat als in ons eigen landje. Maak een fietstour met gids en leer in zo’n 3 uur de ins & outs en iets van de cultuur van Valencia kennen! Fiets door de straatjes en over de pleintjes van het historische centrum en spot de Serrano torens: onderdeel van een poort die onderdeel was van de oude stadsmuur die de stad vroeger tegen gevaar moest beschermen. Er gaan geruchten dat hier tijdens de Spaanse Burgeroorlog schilderijen van het Prado museum uit Madrid werden bewaard. Zie daarnaast ook de Mercado Colon, een prachtig art-nouveau stijl gebouw, dat nu een gastronomisch centrum is. Ook Plaza del Ayuntamiento (gemeentehuis), Mercado Central (centrale markt) en Torres de Quart (oude stadspoort) zie je tijdens de tour.

En dan sta je opeens oog in oog met dé highlight van Valencia: de Stad van de Kunst en Wetenschappen. Een indrukwekkend gebouw dat voor het grote deel ontworpen is door architect Santiago Calatrava. Je vindt hier verschillende bijzondere gebouwen, waaronder de Hemisferic waar je de grootste, in deze vorm zijnde, bioscoop van Spanje vindt, met wel drie projectiesystemen en een scherm van 900 m². Spreek je geen Spaans? Geen probleem, de films zijn ook in het Engels te bekijken.

Ook vind je hier het Museo de las Cièncias Príncipe Felipe, dat als slagzin heeft: verboden NIET aan te raken, NIET te voelen en NIET te denken. In dit Wetenschapsmuseum experimenteren niet alleen kinderen, maar ook volwassenen met de technologie. Het Oceanografic Marine Park is daarnaast het grootste aquariumpark van Europa. En de subtropische tuin L’Umbracle bestaat uit een promenade met palmbomen en een prachtige overkapping van staal en glas. Maak mooie foto’s met het gevoel dat je niet in een drukke stad bent. Plan sowieso een middag of langer in om dit allemaal te bezoeken. Tot slot fiets je via het 9 kilometerlange Turia park, gebouwd op een oude rivierbedding, terug naar het startpunt. Tip! Huur de fiets nog wat langer om zelf op pad te gaan en meer van de cultuur van Valencia te ontdekken..

Valencia L'Umbracle
L’Umbracle

Paella, zijn oorsprong en heerlijke tips

Neem de bus of ga je sportief verder op de fiets – zo’n 20 kilometer enkele reis – om je te wanen in een andere wereld dan het drukbezochte Valencia. Het Albufera park is werkelijk prachtig: een zoetwatermeer, zandduinen en… rijstvelden! Ideaal voor een heerlijk boottochtje of een mooie wandeling. Hier wordt de beste rijst verbouwd voor de bekende Paella. Valencianen zijn over het algemeen geen vleeseters. Hun voorkeur gaat uit naar alles wat met vis, zeevruchten of schaaldieren te maken heeft, geserveerd met rijst, zoals de paella. Ze zijn apetrots op dit gerecht en je zal het dus op de meeste menukaarten terugvinden. Vooral voor de lunch is paella een populair gerecht. Proef letterlijk de cultuur van Valencia!

Restauranttips in Valencia zijn: Canela Restaurant (Carrer de Quart, 49) of restaurant La Pepica (Paseo Neptuno, 6), gelegen aan het strand. De Paella Valenciana is de traditionele paella met kip en konijn. Wil je voor gemak gaan, proef dan de Paella del señoret; traditionele rijst met zeevruchten die al zijn afgepeld. Dus het harde werk is al voor je gedaan; je hoeft alleen maar te genieten. Net als bij tapas zijn er verschillende theorieën over de geschiedenis van de paella. De meest romantische willen we delen maar of hij waar is, laten we liever in het midden! Ze zeggen dat paella komt van de woorden ‘para ella’, dat ‘voor haar’ betekent. De mannen zouden dit gerecht voor hun vrouwen maken!

In het dorp El Palmar, waar je dicht bij de bron van de rijst zit, vind je veel goede paellarestaurants. De meeste liggen op een prachtige locatie aan de waterkant. Je moet hier ook zeker de paella met paling proeven, hun specialiteit! Een restauranttip: El Sequer de Tonica (Calle Redolins 85, El Palmar). Zelf experimenteren met paella? Boek dan een workshop paella maken. Plezier gegarandeerd!

Valencian Paella

Vamos a la playa!

Geen wekker, het zonnetje schijnt al door de gordijnen en een strak blauwe lucht. Wat staat er vandaag op jouw planning? Strand! Ga je naar het dichtstbijzijnde strand Las Arenas, meestal drukbezocht door zijn goede voorzieningen, of kies je voor het daarop volgende strand Malvarrosa, waar ’s zomers een leuke markt is? Onze geheime tip is het verst gelegen strand Patacona. Een wat rustiger strand, waardoor je eerder locals tegen het lijf zult lopen. Hier beleef je de zomerse sferen en cultuur van Valencia. Deze tip dus niet aan iedereen doorvertellen! Naast een goed zandstrand vind je hier ook hippe restaurants en geniet je in de zomer van leuke strandtentjes.

In een sportieve mood? Volg een lesje surfen of ga lekker suppen op de Middellandse zee. Je moet zeker naar café La Más Bonita – in de zomer ook een locatie op het strand – voor een ontbijtje, een brunch of een overheerlijk stuk cake. Je krijgt er gratis een Caribisch gevoel bij door de prachtige turquoise en witte kleuren. Wandel over de boulevard en loop ook eens richting de jachthaven. Deze is in 2007 speciaal voor de America’s Cup gebouwd. Spot hier de mooiste jachten en plof neer in één van de hippe cafés of in de Marina Beach Club met zwembad en cocktails.

Valencia Las Arenas

Voel je als een local

Bezoek de Mercado Central tijdens een ochtendwandeling en krijg een echte Valenciaanse ervaring. De locals kopen hier al meer dan 100 jaar de lekkerste producten in. Proef zeker de empanadillas: gebakken deeg met verschillende vullingen, zoals spinazie, tomaat met tonijn en groente.

Na een dag cultuur snuiven in Valencia, op ontdekkingstocht met de fiets of bakken in het zonnetje aan het strand, is een heerlijke cocktail meer dan verdiend. Probeer de Agua de Valencia, een traditionele Valenciaanse cocktail. Ingrediënten? Cava, verse jus d’orange, gin en wodka. Staat garant voor een heerlijke avond.

Ga ook zeker een kijkje nemen in de oude volkswijk Barrio El Carmen met de populaire straat Calle Caballeros en het populaire plein Plaza de la Virgen. Barretjes, restaurants en voetjes van de vloer met salsa muziek bij Johnny Maracas (Carrer dels Cavallers, 39). Weten wat je moet doen tijdens 48 uur in Valencia? Lees het hier!

Mercado Central Spanje
Mercado Central