Het Sauerland is één van de meest geliefde vakantieregio’s in Duitsland. Bekend bij vele Nederlanders door de wintersportgebieden en de mooiste wandel- en fietsroutes bij Winterberg en Willingen. Bovendien ligt het op slechts 3 uur rijden van Utrecht.

De uitgestrekte bossen in het glooiende landschap en de gezellige dorpen maken deze regio ook in andere seizoenen tot een populaire vakantiebestemming. Fietsen en wandelen zijn dan een belangrijke en geliefde tijdsbesteding. We hebben speciaal voor jou de vijf mooiste wandel- en fietsroutes op een rijtje gezet.

1. Drei Tälerweg – Wandelen

De naam van deze bekende wandelroute bij Willingen is wat misleidend, want eigenlijk zijn het slechts 2 echte dalen waardoor de route voert. De route is ongeveer 12 kilometer lang en is ook voor beginnende wandelaars goed te doen. Kies wel voor goed schoeisel en ga goed voorbereid op pad.

Hangbrug | De mooiste wandel- en fietsroutes

De meeste wandelaars kiezen bij de Drei Tälerweg voor een vertrek vanuit Willingen, omdat zich daar de meeste hotels en goede parkeergelegenheden bevinden. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over het Sauerland en volg je een deel van de route van de Rothaarsteig en de Uplandsteig, nog 2 bekende lange-afstandsroutes in het Sauerland. Het landschap wordt achtereenvolgens gekenmerkt door het mooie Ruhrtal, de ruige Willinger Hochheide met mooie uitzichten en het brongebied van de Hoppecke, waar je langs de beek en over vele bruggetjes weer afdaalt naar Willingen.  

2. Sauerland Radring – Fietsen

Het Sauerland kent steeds meer goed aangegeven fietsroutes. Het aantal kilometers fietspaden is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Voor de aanleg van nieuwe fietspaden wordt in het Sauerland vaak gebruik gemaakt van oude spoortrajecten: De fietspaden worden langs de oude spoorrails gelegd of de rails wordt verwijderd, waardoor er ruimte ontstaat voor een mooi geasfalteerd fietspad. Ook een deel van de Sauerland Radring maakt gebruik van zo’n oud spoortraject.

Aerial view from top of a hill | De mooiste wandel- en fietsroutes

De lengte van de Sauerland Radring is ongeveer 80 kilometer en leidt onder andere door de bijna 700 meter lange ‘vleermuistunnel’, waar je in het zomerseizoen gebruik van kunt maken. Doordat de oude spoorlijnen gevolgd worden zijn de hoogteverschillen beperkt (al zitten er een paar lange hellingen in). Het is mogelijk de route met nog eens 40 km uit te breiden door een noordelijke lus langs de Hennesee en Meschede toe te voegen. Deze beide routes op één dag? Het is goed mogelijk voor de getrainde fietser!

3. Olsberger bergtop-kruisen-route – Wandelen

Deze relatief korte wandelroute start en eindigt in Olsberg, een leuk toeristisch dorp in het hart van het Sauerland. Ondanks de ‘slechts’ 6 km afstand is dit een pittige tocht met flink wat hoogte meters. Toch zullen goede wandelaars geen problemen ondervinden. De route is onderdeel van het langer Olsberger Kneipp-wandelpad, die zijn naam kreeg naar aanleiding van de diverse bronnen met geneeskrachtige werkingen.

Tijdens de route volg je het Klippenpad vanuit het dorp naar de top van de gelijknamige Olsberg. Hier geniet je van het uitzicht over dit mooi gelegen Kurort en vind je tevens de Luisenbron, een bekken met natuurlijk bronwater. Gun hier je vermoeide voeten wat rust en ga lekker watertrappelen.

4. Möhnetal Radweg –  Fietsen

Deze prachtige route door het noordwesten van het Sauerland volgt het riviertje de Möhne. De route is ongeveer 65 kilometer lang over een fietspad dat de afgelopen jaren is aangelegd. Doordat de route stroomafwaarts loopt, kent het geen grote beklimmingen. Ook het afdalen verloopt rustig, zodat de route voor iedereen zeer goed te doen is.

Móhne dam | De mooiste wandel- en fietsroutes

De route start in Brilon en loopt via Warstein naar de Möhnesee. Dit mooie stuwmeer dat water levert aan de steden en industrie van het Ruhrgebied is nu vooral een recreatiegebied. Het kent echter een droevige historie. In 1943 werd de dam gebombardeerd door een aanval van Britten, waarmee een groot gat in de dam veroorzaakt werd. Bij de vloedgolf die het lager gelegen dal overstroomde kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven. In het dorp fiets je langs diverse gedenkstenen voor deze ramp.

Niet ver van het eindpunt, waar de Möhne in de Ruhr uitmondt, bevindt zich het station, waar je de trein pakt voor de terugreis naar Brilon. Dat op dit traject het meenemen van een fiets geen probleem is, zal geen verrassing zijn.

5. Bödefelder Hollenpfad – Wandelen met het gezin

Het Bödefelder Hollenpfad is dé wandelroute in het Sauerland die kinderen op een leuke manier kennis laat maken met wandelen. Deze route maakt het wandelen namelijk ook spannend en interessant voor hen vanwege de activiteiten.

De route start en eindigt in het kleine dorp Bödefeld, wat tot het bekende Schmallenberg in het hart van het Sauerland behoort. De route is 9 kilometer lang en er zitten ook wel wat hoogtemeters in.

Gedurende deze wandeling zie je de parochiekerk, het schotste hooglanderverblijf, het blote voetenpad, de Walkenmühle speelplaats, het kinderhuttendorp, weides met wilde bloemen en nog heel veel meer. Aan het einde kan je zelfs de wandel dag afsluiten met een potje midgetgolf. Dit is leuk voor het hele gezin.

Het thema rond de ‘Hollen’, sprookjeswezens uit een lokale legende, zal veel kinderen aanspreken. Onderweg kom je langs een ‘echt Hollenhuis’,  de Hollenbron en diverse speelplaatsen. Ook het blote-voeten-pad is een leuke attractie voor de kids, terwijl de ouders hier hun vermoeide voeten kunnen koelen.  Een huttendorp en een verblijf voor Schotse Hooglanders maken de belevenis compleet.

Nieuwsgierig geworden naar een vakantie of wilt je zelf de mooiste wandel- en fietsroutes beleven in het Sauerland? Bekijk alle reizen naar het Sauerland van de Jong Intra Vakanties.