Praag trekt jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld vanwege zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur, cultuur, bier en uitgaansleven. Dankzij de nachttrein is dat alles binnen handbereik. Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor de nachttrein naar Praag. We vertellen je graag wat je kunt verwachten en nemen je mee met de nachttrein naar Praag.

Uitgerust op stedentrip

Zodra je instapt op Amsterdam, Amersfoort of Deventer is jouw vakantie begonnen. Jij hoeft je geen zorgen te maken over welke route je het beste kan rijden en welke files je moet omzeilen. Je stapt in en laat je meevoeren naar het prachtige Praag. Reizen met de trein kan comfortabel zijn, met ruime stoelen en genoeg beenruimte. Even opstaan en rondlopen om de benen te strekken behoort ook tot de mogelijkheden. Overdag heb je een zitplaats die ’s nachts omgetoverd wordt in een ligplaats. Je kunt het overigens zo comfortabel maken als je zelf wilt. Er is namelijk keuze uit diverse type coupés, uiteenlopend van standaard tot privé coupé.

Met de nachttrein naar Praag reizen is perfect voor degene die alles uit zijn vakantie wilt halen. Reizen met een nachttrein kan je tijd besparen, omdat je ’s nachts in je slaapcabine kunt uitrusten en de volgende ochtend op je bestemming aankomt. Dit betekent dat je meer tijd hebt om te verkennen en te genieten van Praag. 

Goed dat je uitgerust bent, want het centrale treinstation van Praag, ook wel bekend als Praha hlavní nádraží, is namelijk het grootste en drukste treinstation in Praag. Het station ligt in het stadscentrum en is goed verbonden met het openbaar vervoer, waardoor je gemakkelijk de reis naar je hotel kunt vervolgen. Het station heeft een lange geschiedenis en dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het station heeft een indrukwekkende gevel met torentjes en beelden. Ook heeft het station een aantal historische elementen, zoals de oude wachtkamers die nog steeds in gebruik zijn.

Must do in de Gouden Stad

De bijnaam van Praag is de “Gouden Stad” of “Zlatá Praha” in het Tsjechisch. Deze bijnaam is afkomstig van de gouden torens en koepels van de vele historische gebouwen in de stad, waardoor het lijkt alsof de stad letterlijk van goud is gemaakt. Echt een plaatje!

Nu je met de nachttrein naar Praag bent gereisd, hebben wij een aantal aanbevelingen:

  • Bezoek de Praagse Burcht. De Praagse Burcht is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag. Het is een groot kasteelcomplex met kerken, paleizen en tuinen. Je kunt ook de beroemde St. Vitus-kathedraal bekijken.
  • Wandel over de Karelsbrug. De Karelsbrug is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Praag en een geweldige plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op de rivier de Vltava en de stad.
  • Verken de oude stad. De oude stad van Praag is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een prachtig gebied om te verkennen. Je vindt er middeleeuwse straatjes, pleinen en gebouwen zoals het Oude Stadsplein, de astronomische klok en de Tynkerk.
  • Bezoek de Joodse wijk. De Joodse wijk van Praag, ook wel bekend als Josefov, heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van synagogen, een begraafplaats en het Joods Museum.
  • Ga naar de Petrin-heuvel. De Petrin-heuvel biedt een prachtig uitzicht over de stad en heeft ook een aantal bezienswaardigheden, zoals de Petrin-toren en de Rozenheuvel-tuinen. Dé perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen.
  • Probeer de lokale keuken. Probeer zeker de lokale Tsjechische gerechten, zoals knoedels, goulash, bier en de beroemde Tsjechische trdelnik (zoete deegrol). Er zijn tal van restaurants en bierhallen om uit te kiezen.
  • Geniet van het nachtleven. Praag heeft een bruisend nachtleven met tal van bars, clubs en pubs om uit te kiezen. Het is ook bekend om zijn biercultuur en er zijn veel brouwerijen en biertuinen om te bezoeken.

Dit zijn slechts enkele suggesties – Praag heeft nog veel meer te bieden en er is voor elk wat wils! Meer over Praag lees je in het blog: “Het hele jaar Praag“.

In verbinding met de stad

Goed dat je met de nachttrein naar Praag reist, autovriendelijk is deze stad niet. Praag is een compacte stad en veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, vooral in de historische binnenstad. Het is daarom ideaal om de stad lopend te verkennen en te genieten van de sfeer en architectuur. Praag heeft daarnaast een uitgebreid openbaar vervoersysteem, met bussen, trams en metro’s. Het openbaar vervoer is relatief goedkoop en efficiënt en biedt een goede manier om door de stad te reizen, vooral als je wat verder weg wilt gaan.

Het nemen van een taxi wordt afgeraden, omdat niet alle taxichauffeurs eerlijke tarieven aanbieden. Mocht je wel een taxi willen nemen, kies dan voor een gerenommeerd bedrijf. Of neem de fiets! Fietsen ligt wel in het straatje van “ons Hollanders” en gelukkig zijn er verschillende fietsverhuurbedrijven in Praag. Fietsen is een leuke manier om de stad te verkennen. Er zijn ook verschillende fietspaden en fietsvriendelijke straten in de stad. Reserveer hier alvast jouw fietstour door Praag.

Terug in de trein

Het einde van een vakantie is een kans om terug te kijken op alle leuke momenten die je hebt gedeeld en om je te verheugen op je volgende reis. Tijdens jouw nachttreinreis terug naar Nederland heb jij uitgebreid de tijd om je hiermee bezig te houden. Of je sluit weer lekker je ogen, zodat jij ook na je stedentrip in Praag weer uitgerust thuis komt.

De nachttrein naar Praag vertrekt vrijwel altijd op donderdag en keert weer terug in Nederland op maandag. Deze 5-daagse stedentrip is ideaal voor wanneer je nog maar een paar vrije dagen te besteden hebt, maar er toch tussenuit wilt. Bekijk onze stedentrips naar Praag met de trein hier en wie weet fiets jij binnenkort door het oude centrum van de Gouden Stad.