De Italiaanse eilanden hebben een magische aantrekkingskracht op Nederlandse toeristen. Sicilië en Sardinië behoren dan ook tot onze populairste vakantiebestemmingen. Toch zijn de eilanden heel verschillend. Sicilië of Sardinië, wat wordt het voor jou?

Cultuur op het schitterende Sicilië

Glooiende heuvels en kleurrijke sinaasappelplantages, pistachebomen, historische tempels, charmante barokstadjes en witte stranden. Het grootste eiland van de Middellandse Zee heeft het allemaal. Niet voor niets heeft deze prachtige plek de bijnaam L’Isola Bella. Laat je verleiden door de ambachtelijke gelato, de beroemde wijn uit Marsala en de overheerlijke Siciliaanse keuken die bekend staat als gezonder, lichter en hartiger dan die van het Italiaanse vasteland.

Geniet van de rijke cultuur die het eiland te bieden heeft. In hoofdstad Palermo, de culturele schatkist van Sicilië, of in het openluchtmuseum van Noto.  Dé blikvanger van Sicilië is natuurlijk de Etna. Het is de hoogste en meest actieve vulkaan van Europa. Vooral de zuidkant van de Etna is een bezoek waard. Hier wandel je door een uniek maanlandschap, terwijl er aan de noordkant van de berg vooral bossen zijn. Durf jij het aan tot de kraterrand? Maak dan gebruik van de kabelbaan voor een ongekend mooi uitzicht op de vulkaan.

Natuur en strand op Sardinië

Voor spectaculaire stranden is het eiland Sardinië de plek bij uitstek. Het eiland herbergt een schat aan paradijselijk stranden met een azuurblauwe zee en wit- en goudkleurig zand. Bezoek bijvoorbeeld Capo Coda Cavallo, ook wel bekend als ‘Kaap Paardenstaart’. De turkooizen zee, het witte korrelstrand, het uitzicht op het Tavolaragebergte maken het hier tot een waar paradijs. Hier kun je prachtig snorkelen of een zwemtochtje maken naar vlak bijgelegen onbewoonde eilanden.

Benieuwd naar de mooiste stranden van Sardinië? We schreven er eerder een blog over!

Natuurlijk heeft Sardinië nog veel meer te bieden, want cultuurliefhebbers zijn ook hier aan het goede adres. Geniet van de mooie badplaats Alghero, ook wel “Klein Barcelona” genoemd vanwege de Spaanse invloeden die je hier ziet. Het centrum van Alghero is pittoresk met smalle steegjes, oude huizen en de haven. Op verschillende plekken op Sardinië kom je bouwwerken tegen die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Dit zijn Nuraghi, torens van blokken steen zonder cement die in de steentijd op Sardinië werden gemaakt.

Sicilië of Sardinië – wat wordt het?

Of je nu voor Sicilië of Sardinië kiest, je vakantie wordt ongetwijfeld fantastisch. Geniet op beide eilanden van cultuur en de heerlijke Italiaanse keuken. Ben je graag actief en houd je van cultuur? Bezoek dan eens Sicilië. Meer een strand- en natuurliefhebber? Dan moet je op Sardinië zijn!

Bekijk hier alle reizen naar Italië.