De erfenis van de woeste Noormannen die rovend en plunderend een enorm territorium veroverden, is vandaag de dag nog overal in Noorwegen (en in de rest van Noord-Europa) terug te zien. De Noren zijn trots op hun afkomst en cultuur. In het Vikingschipmuseum in Oslo wandel je langs de best bewaarde Vikingschepen en de beroemde ijshal in Hamar heeft de vorm van een omgekeerd Vikingschip.

In een aantal andere plaatsen zijn nog oude Viking nederzettingen te vinden. Maar de Noorse cultuur omvat nog veel meer: de staafkerken, de Noorse klederdracht die op de Nationale feestdag op 17 mei gedragen wordt, de geheel eigen Samicultuur in het noorden. Je kunt er niet omheen.

Fjorden, gletsjers en dalen

De natuur in Noorwegen is fenomenaal. Onze Veluwe is een achtertuintje vergeleken met hetgeen u in Noorwegen voorgeschoteld krijgt. In de ijstijd is een groot deel van het landschap gevormd. De enorme gletsjers hebben de U-vormige fjorden geslepen, die zich net als eeuwenoude bomen opsplitsen in honderden vertakkingen. De felle zon, woeste wolken, steile rotswanden en het turquoise water boeien ieder moment van de dag. Noorwegen telt maar liefst 300 bergen die hoger zijn dan 2000 meter. Het smeltwater van de sneeuw zorgt voor watervakken met duizenden liters water die met zoveel kracht omlaag storten dat regenbogen in de waternevel te zien zijn. En tot slot zijn er de gletsjers die u kunt bekijken, bewandelen, beklimmen en in de zomer kun je er zelfs op skiën.

Architectuur en design

Wanner je in Noorwegen bent, zal je zien dat de Noren een neus voor architectuur en design hebben. Modern, functioneel en fenomenaal. Of het nu gaat om tunnels, bruggen, wegen of gebouwen gaat, het zijn allemaal huzarenstukjes. Enkele architectonische hoogstandjes zijn de Atlantic Road, het Operagebouw in Olso, de Hardangerbrug, de 25 kilometer lange Fjaerland tunnel en alle uitzichtpunten op de 19 nationale Toeristenroutes, die in perfecte harmonie met het landschap zijn ontworpen.

Groene steden

De steden in Noorwegen zijn bijna helemaal groen en natuurlijk, vanwege hun ligging aan het water of tussen de bergen. Dat maakt een stedenbezoek aan Noorwegen heel ontspannen. Ontdek Stavanger, Oslo, Bergen, Trondheim en de art-nouveau stad Ålesund tijdens jouw vakantie Noorwegen met de Jong Intra Vakanties.

Zelf de historie van de Vikingen in Noorwegen ervaren? Bekijk hier al onze reizen naar Noorwegen.