Love locks Rome

Een stedentrip is de perfecte gelegenheid om de liefde te vieren. Er zijn weinig dingen romantischer dan samen met je geliefde door een nieuwe stad slenteren, de lokale keuken te ontdekken en al het moois in je opnemen. Een stad die zich perfect leent voor een romantische stedentrip, is de Italiaanse hoofdstad Rome. Een stad die in het teken staat van een roemrijke historie, prachtige musea en knusse wijken.

Bezienswaardigheden die je moet bezoeken

Het Colosseum, Vaticaanstad en het Pantheon: stuk voor stuk bekende bezienswaardigheden die je niet over wilt slaan bij een romantische stedentrip naar Rome. Gelukkig is het stadscentrum redelijk compact. Daarom lukt het prima om in één of twee dagen de belangrijkste highlights af te strepen. Laten we eerlijk zijn: de prachtige oude gebouwen, mooie kunst en sfeervolle straatjes roepen al snel een gevoel van romantiek op.

Niet minder bekend dan de eerder genoemde bezienswaardigheden, is Galleria Borghese. Hier vind je één van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld. De prachtige villa waarin je deze collectie kunt bewonderen, ligt in het park Villa Borghese. Dit is een perfecte locatie om samen in het gras te ploffen, te genieten van een picknick en even lekker uit te rusten.

De grootste fontein van Rome – de Trevifontein – staat natuurlijk bekend om het aloude ritueel waarmee je jouw terugkeer naar de Italiaanse hoofdstad kunt bevestigen. Simpelweg door een muntje over je linkerschouder te gooien. Maar wist je ook dat je door het succesvol gooien van drie muntjes met een Romein zult trouwen? Vast niet!

Veel romantische films zijn opgenomen of spelen zich af in Rome. Ken je bijvoorbeeld de klassieker Roman Holiday met Audrey Hepburn nog? De bekende Spaanse Trappen zie je in deze film en mag je tijdens jouw bezoek aan Rome zeker niet overslaan. Bovendien kun je ook het appartement van de hoofdpersonen uit de film nog steeds bewonderen. Dat doe je aan Via Margutta 51.

Rome Trevifontein
Trevifontein

De leukste wijken

Als je Rome voor de eerste keer bezoekt, is er in het oude centrum vaak al voldoende te beleven. Toch is het zeer de moeite waard om ook andere wijken van de Italiaanse hoofdstad te verkennen.

Een wijk die de laatste jaren veel populariteit heeft gewonnen in Rome is de oude volkswijk Monti. Je vindt deze wijk achter het Colosseum en kunt hier terecht voor innovatieve pop-up stores, hippe koffietentjes en gezellige wijnbars. Als je luxe wilt shoppen, kun je hier goed terecht. Maar ook kleine vintage boetiekjes, kunstenaarsshops en sieradenzaken vind je hier volop. En of je ’s avonds nou met je geliefde op een zonnig terras wilt neerploffen of liever uitgebreid tafelt in een intieme trattoria: je kunt hier alle kanten op.

Een eveneens alsmaar populairdere wijk in Rome, maar wél één die nog authentiek en dorps aanvoelt, is het volkse Trastevere. Vind je het leuk om ’s avonds samen een dansje te wagen in een club of café? Dan kun je hier terecht. Maar ook om lekker rond te struinen, het echte Italiaanse leven te aanschouwen en om te genieten van een overheerlijke pizza ben je in Trastevere aan het juiste adres.

Iets verder buiten het centrum van Rome kunnen liefhebbers van de Italiaanse gastronomie zich uitleven in wijk Testaccio. Je vindt hier talloze goede restaurants en in Mercato Testaccio kun je je te goed doen aan biologische producten en typisch Italiaanse delicatessen. Elke zondag is er een grote markt langs de Tiber waar je zowel tweedehands als nieuwe kleding, servies en hebbedingetjes kunt kopen. Een goed begin van de dag!

Wijk Travestere
Wijk Trastevere

Romantische eetgelegenheden

We zouden bijna stellen dat je niet naar Rome gaat als je geen enorme liefhebber bent van de Italiaanse keuken. Traditioneel Italiaans eten kun je hier letterlijk op elke hoek van de straat. Of je nou samen wilt genieten van een originele Italiaanse ijsco, uitgebreid en luxe wilt dineren of graag een drankje neemt in een hippe wijnbar. Wil je het goed doen, ga dan voor authentieke Italiaanse eterijen. Geen pizza’s met talloze ingrediënten maar eenvoud en goede producten zetten hier de toon. Een belangrijk ingrediënt voor de Romeinen is artisjok. Gebakken, gefrituurd of gekookt – je vindt ze in vele pasta’s, pizza’s en vleesgerechten terug.

Romantische terrassen vind je in Rome ten overvloede. En natuurlijk kun je voor een verfrissend drankje of een espresso om je dag te starten terecht op bekende pleinen als Piazza Navona, maar zoek het ook eens wat kleiner op. Aan Piazza della Rotonda bijvoorbeeld heb je een prachtig uitzicht op het Pantheon. Daarnaast is Campo dei Fiori een heerlijke plek om lekker tegen elkaar aan te kruipen en de dag af te sluiten.

Bijna iedereen weet dat de pizza zoals wij die kennen zijn oorsprong vindt in het eveneens Italiaanse Napels. Maar ook Rome kent zijn eigen pizza. Dit is een flinterdun exemplaar dat ook vaak als lunch of to go gerecht wordt gekozen. Je drinkt er natuurlijk een goed glas Italiaanse wijn bij. Ben je niet zo’n wijndrinker? Ook een Bellini en Aperol Spritz zijn hier erg populair. Lees hier meer over de lekkerste Italiaanse hapjes en drankjes!

Een ijsje (per dag) mag niet ontbreken bij jouw romantische stedentrip naar Rome. Je vindt hier enkele van de beste ijssalons ter wereld. Maar eerlijk is eerlijk: bijna elk ijsje dat je hier zult bestellen is goed. De bekendste ijssalon van Rome is misschien wel Giolitti. Je kunt hem bijna niet missen, want de naam van de salon staat in grote witte letters op de gevel geprent. De keuze is hier reuze. We raden je zeker aan eens af te stappen van je eerste keuze om verrast te worden door een ware ijssensatie!

Colosseum Rome met ijs | Romantische stedentrip naar Rome

Rome: La Città Eterna