Tot enkele jaren geleden waren er weinigen die van de Spaanse stad Bilbao gehoord hadden. Met de komst van het Guggenheim Museum in 1997 en de titel Culturele Hoofdstad 2016 voor het nabijgelegen San Sebastian heeft deze gezellige havenstad echter een hoop populariteit gewonnen. Bilbao is een ideale bestemming voor een korte stedentrip naar één van Spanjes minder bekende regio’s. Bovendien blijkt Bilbao de ideale uitvalsbasis om de rest van het schitterende Baskenland te ontdekken.

Guggenheim museum Bilbao Spanje

De hoogtepunten van Bilbao in één dag

Het Guggenheim Museum is dé grote trekpleister van Bilbao. Ook als je niet zoveel met kunst hebt, kun je je met gemak enkele dagen vermaken in deze stad. In het oude stadscentrum, Casco Viejo genaamd, verdwaal je in smalle straatjes, eet je de lekkerste pintxos en vind je prachtige bouwwerken, zoals de gotische Santiago kathedraal. Foodies mogen ook zeker de Mercado de la Ribera niet overslaan. Deze markthal verkoopt prachtige verse producten, maar je kunt hier ook terecht voor een lunch of diner.

Tijdens een wandeling door Bilbao vind je overal om je heen de mooiste streetart. En ook de Zubizuri, een metalen voetgangersbrug, moet je zeker bewandeld hebben. Mits je geen hoogtevrees hebt tenminste, want de glazen bodem heb je direct zicht op het water dat je via de brug oversteekt.

San Sebastian

Van Bilbao naar San Sebastián

Hoewel Bilbao zeker de moeite waard is voor een korte stedentrip, raden we je bij iets meer tijd zeker aan wat meer van het Spaanse Baskenland te verkennen. In ruim een uur rijd je bijvoorbeeld al naar kustplaats San Sebastián. In deze gastronomische hoofdstad van Spanje kun je – hoe kan het ook anders? – heerlijk culinair genieten. Maar ook het strand is erg populair in San Sebastián. Het hele jaar door staat hier een fris windje. Ideaal voor surf- en watersportliefhebbers!

Vanaf de boulevard bij San Sebastián kun je met een kabelbaan de top van Monte Igueldo bereiken, een echte aanrader. Je vindt hier een oud pretpark maar alleen al voor de prachtige uitzichten is een ritje naar de top van de berg de moeite waard.

Als je nog wat tijd over hebt…

Met Bilbao en San Sebastián heb je de twee mooiste steden van het Spaanse Baskenland wel gezien. Heb je nog meer tijd over en wil je een korte roadtrip maken? Sla dan zeker het ecologische natuurreservaat Urdaibai niet over. Daarnaast heeft Baskenland tal van dorpjes met een roemrijke geschiedenis. In het sfeervolle Oñati bijvoorbeeld vind je een eeuwenoude universiteit en prachtige bouwwerken. Op de grens met Frankrijk ligt badplaats Hondarribia. Dit is een schattig plaatjes met oud stadscentrum – inclusief stadsmuur -, kleurrijke huizen en een fijn strand.

Vamos a España! Nog niet op vakantie? Kom meer te weten over dit prachtige land en lees onze andere blogs!