Schwarzwald oftewel het Zwarte Woud is een dicht bebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. Er zijn hier veel mooie plekken om te bezoeken. En met diverse hoge heuvels – waarvan de hoogste net onder de 1500 meter – heb je prachtige vergezichten op de uitgestrekte bossen. In deze blog staan 10 tips voor je vakantie naar het Zwarte woud.

1. Bad Wildbad: Boomtoppad op de Sommerberg

Onderaan de Sommerberg (letterlijk: de Zomerberg) ligt het kuuroord Bad Wildbad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het omliggende Zwarte Woud. Bespaar je de moeite van een lange wandeling bergop en pak gewoon de kabelbaan naar de bijna 800 meter hoge top. Wanneer je boven bent moet je zeker het boomtoppad bezoeken. Het Boomtoppad Sommerberg bestaat uit houten loopbruggen die slingerend door de bossen gaan en waar je na ongeveer een kilometer de 40 meter hoge uitkijktoren bereikt.

Boomtoppad | 10 Tips voor het Zwarte Woud

2. Wildline Hangbrug

Op de Sommerberg bij Bad Wildbad en vlakbij het boomtoppad, vind je nog een leuke attractie: de Wildline Hangbrug. Deze attractie is voor iedereen die van een mooi uitzicht en van een beetje spanning houdt. Deze 400 meter lange hangbrug loopt hoog boven het bos. Wanneer je de grond onder je ziet verdwijnen en het pad opeens schommelig aanvoelt, dan weet je dat je op de Wildline Hangbrug loopt.

3. Schwarzenbachtalsperre

De 2,5 kilometer lange dam van de Schwarzenbachtalsperre vormt het grootste stuwmeer in het noordelijke Zwarte Woud. Het meer beschikt over een rondweg van 6,5 kilometer. De kleine witte zandstranden aan de oever nodigen uit om een ​​pauze te nemen tijdens een wandeling om het meer. En in de zomer is het natuurlijk heerlijk zwemmen! In de bossen rond het stuwmeer kom je diverse bijzondere bunkerachtige, verlaten bouwwerken tegen.

4. Hirschgrund Zipline

Met de Hirschgrund Zipline raas je met een hoge snelheid dwars door het Zwarte Woud. De zipline ligt echt midden in de natuur en de wandelpaden in het bos gaan van station naar station. De vlucht van de Hirschgrund Zipline gaat over de boomtoppen van de vallei en met de lengte van 570 meter en hoogte van 83 meter is dit de langste zipline van Duitsland.

5. Todtnau-waterval

We zijn op de helft van de 10 tips voor het Zwarte Woud, en vanaf een hoogte van 97 m stort het water hier vanaf verschillende tredes naar beneden. Hierdoor is de Todtnau-waterval één van de hoogste watervallen van Duitsland. Via een kort wandelpad bereik je de Todtnau-waterval, waarvan de hoogste val 60 meter hoog is. Deze is het beste te zien vanaf een uitkijkplatform en vanaf de diverse loopbruggen.

Todtnau- waterval | 10 Tips voor het Zwarte Woud

6. De Wutachschlucht

De Wutachschlucht – in het Nederlands de Wutachkloof – Duitsland grootste rivierkloof. Het is een indrukwekkende en ruige plek, en een heerlijk wandelgebied in het zuiden van het Zwarte Woud. De vele kleine watervallen en bruggen verken je via de smalle wandelpaden. Het sprookjesachtige van de omgeving komt tot uiting in de naam van de bekendste waterval, de Märchenwasserfall, waar diverse kleine stroompjes over de met mos begroeide helling stromen en eindigen in een soort ‘regendouche’.

7. Schwarzwaldhochstraße

De Schwarzwaldhochstraße is een mooie panoramaroute die de B 500 volgt van Freudenstadt naar Baden-Baden. Deze 60 km-lange route loopt langs de mooiste plekken in het Zwarte woud, waaronder de Hornisgrinde – met 1.164 meter de hoogste berg in het noorden van het Zwarte Woud, het Nationalparkzentrum am Ruhestein en de eerder genoemde Schwarzenbachtalsperre.

8. Burg Hohenzollern

Dichtbij het dorpje Hechingen, net ten noorden van het Zwarte Woud, ligt het indrukwekkende Burg Hohenzollern bovenop een bergtop van 850 meter hoog. Dit kasteel staat hier al sinds de 14e eeuw en het zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen. Burg Hohenzollern is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio.

9. Freiburg im Breisgau

De universiteitsstad Freiburg im Breisgau is de grootste stad van het Zwarte Woud en hét historische centrum van de regio. In Freiburg is het oude stadsgedeelte een bezoek meer dan waard. Je zal in de smalle straatjes heel wat gootjes opmerken. Die Freiburger Bächle dienden vroeger om de bewoners van water te voorzien, maar vandaag de dag zijn het kleine beekjes die het straatbeeld sieren.

In het centrum kan je onder andere de bekende Munster van Freiburg bezoeken, een toren in gotische stijl van 116 meter hoog. Ook het stadhuis, de oude stadspoorten en de Martinstor – één van de toegangspoorten van de stad – zijn een bezoekje waard. Wie geïnteresseerd is in kunst moet zeker langsgaan bij het Augustinermuseum om er de uitgebreide collectie middeleeuwse kunst te bezoeken.

Freiburg | 10 Tips voor het Zwarte Woud

10. Watervallen van Triberg

Wie naar het Zwarte Woud gaat, mag de watervallen van Triberg zeker niet missen. Je bewondert er 7 watervallen vlak naast elkaar, die in totaal 163 meter naar beneden vallen. Daarmee zijn de watervallen van Triberg één van de hoogste van Duitsland. Je kan langs de watervallen op een wandelpad lopen, maar wees voorzichtig: het kan er behoorlijk glad worden!

Ben je na het lezen van deze 10 tips voor het Zwarte Woud ook geïnteresseerd geraakt in een vakantie naar het Zwarte Woud? Bekijk hier al onze reizen.