De weg naar de prachtige Italiaanse regio Toscane met bestemmingen Pisa en Florence weten we wel te vinden. Maar wist je dat deze regio ideaal is voor een combinatie van citytrippen en het ontdekken van La Bella Toscana?

Pisa: de stad van de scheve toren

Pisa is zoveel meer dan de stad van de scheve toren. Terwijl een bezoek aan deze wereldberoemde Torre Pendente wel op je lijstje moet staan. Hoe deze toren zo scheef komt? Tijdens de bouw merkte men al dat de toren ging hellen. Een mislukte poging om dit op te lossen is nog steeds te zien op de bovenste verdieping: hier zie je aan de ene kant een opstapje van drie treden en aan de andere kant maar één.

Vergeet niet de gebouwen rondom de toren te bewonderen, zoals de Battistero (de Doopkapel) en de kathedraal van Pisa. Neem ook een kijkje bij de modernste hotspot: de muurschildering Tuttomondo van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Je vindt hem op de gevel van de Sint Antoniuskerk vlakbij het station.

Pisa en Florence
Toren van Pisa

Lucca: van een heerlijk ontbijt tot een sportieve middag

Na highlights spotten in Pisa, ben je klaar om verder de regio in te reizen. Met de trein sta je in ongeveer een half uur in deze Middeleeuwse stad Lucca.

Loop van het tation via de stadspoort Porta San Pietro het stadje in. Natuurlijk begin je de dag op zijn Italiaans. Duik één van de cafés in en bestel een espresso en een brioche, oftewel een croissant. Tip! Pasticceria Buralli – Il Burallino (Via San Girolamo, Lucca- gelegen dichtbij de stadspoort).

Dan is het tijd om een fiets te huren, om ‘een rondje Lucca’ te doen. De ideale fietsroute is over de 4,5 km lange stadsmuur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zet de fiets aan de kant en ga te voet verder. Dwaal door de straten van Lucca, in de richting van het Romeinse plein Piazza Amphiteatro. De naam verraadt de unieke vorm van dit plein al. Strijk neer op één van de vele terrassen voor een heerlijke lunch.

Laatste hoogtepunt voor vandaag: de Torre Guinigi, de opvallende toren in de skyline van Lucca. Waarom? Boven op de toren zijn bomen te zien! In de middeleeuwen had Lucca veel torens. Helaas is de Torre Guinigi nog maar één van de weinige torens die overeind staat.

Lucca Toscane
Piazza Amphiteatro

Florence: op zoek naar kunst

Florence is dé stad van de Renaissance en daardoor geliefd door kunstliefhebbers van over de hele wereld! Werken van grootmeesters als Da Vinci, Raffaello, Michelangelo, Botticelli, Brunelleschi en Giotto zijn hier te vinden. Een bezoek aan de musea Galleria dell’Accadmia en de Uffizi Galerij is dan zeker aan te raden. Al met al is Florence een openluchtmuseum op zich! De koepel van de Duomo van Florence en de klokkentoren van Giotto bezoeken we maar al te graag. Voor een adembenemend uitzicht over de skyline van Florence ga je naar het Piazzale Michelangelo.

Florence Duomo koepel
Koepel van de Duomo

Chianti

Om verder Toscane te ontdekken, huur je het best een auto. In ongeveer een uur rijd je naar het Chianti gebied, ook wel het hart van Toscane genoemd. Beroemd om de heerlijke wijnen! Wijk zeker ook eens van de hoofdweg af richting een wijnhuis. Bijvoorbeeld bij wijnhuis Castello d’Albola, in de buurt van het dorpje Radda in Chianti.

Eten & drinken

Tijdens een stedentrip Toscane kom je overal de echte Toscaanse specialiteiten tegen. Genoeg om te proeven! 

Cinghiale

In Toscane en zeker in het Chianti gebied komen wilde zwijnen voor. Italianen zijn fervente jagers en daarom vind je Cinghiale overal in Toscane op de menukaarten terug. Een echte favoriet is de Ragù di Cinghiale geserveerd met pasta, zoals Tagliatelle of Pappardelle. 

Bistecca alla Fiorentina

Vleesliefhebbers halen hun hart op met een gerecht als Bistecca alla Fiorentina. Een groot stuk biefstuk bereid op Florentijnse manier: kort gegaard op een houtskool grill en geserveerd met een goede olijfolie.

Pecorino di Pienza

Beroemde schapenkaas uit de stad Pienza, in het zuiden van Toscane.

Crostini ai Fegatini

Dit typisch Toscaanse voorgerecht zal niet van elke Nederlander de eerste keuze zijn. De Crostini ai Fegatini is een crostini belegd met een paté van kippenlevers, knoflook, ansjovis en kappertjes.

Vin Santo del Chianti Classico

Vin Santo, oftewel een heilige (dessert)wijn, vind je terug op de dessertkaart. Bij deze wijn worden vaak Cantuccini, amandelkoekjes, geserveerd.

Vin Santo en Cantuccini
Vin Santo en Cantuccini

Meer weten over eten in Toscane? Lees hier onze restaurant tips!