Dublin header

Wat hangt er toch een lekkere sfeer in de vrolijke hoofdstad van Ierland. Beleef mooie avonturen in het middeleeuwse centrum met talrijke bezienswaardigheden en oergezellige pubs en merk dat de Dubliners, als je even niet oplet, garant staan voor uren vertelplezier. Geniet dubbel in Dublin!

Pub hoppen

Samen het glas heffen, samen zingen, dansen en muziek maken, als het aan de Ieren ligt… Gastvrijheid voorop! Eerst maar eens acclimatiseren met een pint Guinness-bier, ’the black stuff’? Dat doe je natuurlijk in een typisch Ierse pub. Neem er Irish stew of black pudding bij en je bent ingeburgerd. Zoeken hoeft niet, Dublin lijkt aaneengeregen door pubs, zeker in Temple Bar. Krijg je door de traditionele folkmuziek die je overal hoort zin in wat sterkers? De bekendste pub, The Temple Bar heeft een whiskey-collectie waar je ´u´ tegen zegt. Ierse muziek is mateloos populair, ook als bron voor rock. U2, een van de grootste bands ooit, is synoniem aan Dublin.  En hoor je beroemde publiederen als Seven Drunken Nights en Whiskey in the Jar, dan weet je: Ierse pubs en folkmuziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Temple Bar Dublin

Dublin verrast

Voel je je al thuis in Dublin? Mooi, dan wordt het tijd om cultuur te snuiven. Trinity College werd opgericht in 1592 door koningin Elizabeth I om de Ieren ‘beschaving’ bij te brengen. In de Old Library is de Long Room met boekenkasten adembenemend. Je krijgt er een Hogwarts Library-gevoel, alsof Harry Potter in de buurt is. De grote trekker is The Book of Kells, een uniek manuscript uit de 9de eeuw.

Dublin Castle vormt het historische hart van de stad. Het oudste deel, de Record Tower, was onderdeel van een Normandisch kasteel en stamt uit de 13e eeuw. Je ziet er delen van terug in de crypte. De twee nabijgelegen kathedralen, Saint Patrick’s Cathedral – de grootste in heel Ierland – en Christ Church Cathedral, zijn schitterend.

Verrassende bezoeken, maar er is meer. Een absolute topper is Guinness Storehouse, zeven verdiepingen bierplezier met een welverdiende pint in de panoramische Gravity Bar met uitzicht over Dublin. Kilmainham Goal, de oude gevangenis vol tragische geheimen, bezorgt je koude rillingen. In Jameson-distilleerderij ontdek je de geheimen van Ierse whiskey en word je weer warm. Die brug over de rivier? Die heet Liffey Bridge, maar wordt door iedereen bij haar bijnaam genoemd: Ha’Penny Bridge, naar de halve penny – ha’penny – die de oversteek vroeger kostte.

Dublin Liffey brug

Shoppen

Weet je dat je ook heerlijk winkelen kunt in Dublin? In Grafton Street zijn talloze mooie winkels en loop zeker Avoca Handweavers binnen, het luxe warenhuis van zeven verdiepingen. George’s Street Arcade is daarnaast de oudste overdekte markthal van Ierland, vol tweedehands spullen, speciale etenswaar en hippe zaakjes. Powerscourt Centre is historisch en vol allure en design, food en galerieën vind je in Creative Quarter.

Liever uit de drukte­? Maak een wandeling door de Dublin Docklands, het oude havengebied. Of pak de trein naar Howth, het lieflijke kustplaatsje met prachtig uitzicht over Dublin Bay met de indrukwekkende kliffen. Met een beetje geluk spot je zeehonden.

Dublin Grafton Street
Grafton Street met ‘Vrolijk Kerstfeest’ in het Iers.

The Shack

In hartje Temple Bar vind je The Shack met typisch Ierse gerechten. Vis komt er recht uit de zee op je bord, verser krijg je het niet. Een echte aanrader! Kortom, in Dublin geniet je dubbel!