milieubewust plastic opruimen

Iedereen probeert zijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Of je nu minder vlees probeert te eten, je afval streng probeert te scheiden of vaker met het openbaar vervoer reist. Maar hoe kun je er nu op vakantie voor zorgen dat je zo milieubewust mogelijk bezig bent? Wij geven je vijf praktische tips om plasticgebruik op vakantie te verminderen en zo milieubewust op vakantie gaat.

Tip 1: neem een hervulbare waterfles mee

Genoeg drinken is erg belangrijk als je op vakantie bent, maar er kunnen nog wel eens een heleboel plastic flesjes doorheen gaan als je in de warmte rondloopt. Neem daarom een herbruikbare waterfles mee. In landen waar je geen water uit de kraan kunt drinken, raden we je aan om water uit hervulbare watercontainers te halen. Ook zijn er speciale waterfilters te verkrijgen waarmee je veilig je fles kunt vullen.

Tip 2: gebruik geen kleine shampoo- en douchegelflesjes

Je vindt ze in bijna elk hotel: de miniflesjes met shampoo, conditioner, douchegel en bodylotion. Hartstikke leuk zulke flesjes, maar wel erg slecht voor het milieu. Daarom is het ook een stuk beter om je eigen shampoo en douchegel mee te nemen. Kies voor een hervulbaar flesje óf wees nog milieubewuster en schaf een shampoobar aan. Zo hoef je je ook nog eens geen zorgen te maken om de hoeveelheid vloeistof in je koffer!

Tip 3: koop groenten en fruit bij lokale boeren

Niks is lekkerder dan een vers stuk fruit als je in een warm land bent. Koop je groente en fruit bij lokale boeren en bedrijven, daar is het namelijk een stuk minder vaak in plastic verpakt.

Tip 4: neem een tasje mee dat je kunt hergebruiken

Ga je wat te drinken of snacks kopen bij de plaatselijke supermarkt op vakantie? Neem zelf een tasje mee, bijvoorbeeld van canvas, zodat je niet steeds om een plastic tasje hoeft te vragen. Goed nieuws: supermarktketen 7-Eleven stopt in Thailand per 1 januari 2020 al volledig met het uitdelen van plastic tasjes. Daar worden we vrolijk van!

Tip 5: kies voor ecovriendelijke accommodaties

Met name in Azië, maar ook in Zuid-Europa zijn er steeds meer ecovriendelijke hotels en resorts te vinden. Neem bijvoorbeeld de resorts op Bali. Je slaapt hier in luxe safaritenten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Wil je meer tips om milieubewust op vakantie te gaan? Volg dan de Jong Intra Vakanties op Facebook en Instagram. Hier delen we regelmatig tips om plasticgebruik op reis te verminderen.