Istanbul Hagia Sophia twee continenten

Wereldwijd is er slechts één stad die op twee continenten gebouwd is: het Turkse Istanbul. Gescheiden door de Bosporusrivier vind je aan de linkerkant Europees Istanbul en rechts het Aziatische gedeelte. De mooiste bezienswaardigheden van de stad liggen in of aan de rand van de Bosporus. Wij nemen je mee op ontdekkingstocht.

Indrukwekkende bouwwerken

Istanbul staat bol van de schitterende bouwwerken. Het bekendste is misschien wel de Hagia Sophia. In de 4e eeuw begon men met de bouw van dit architectonische hoogstandje, wat eerst een kerk moest worden. Na een aantal eeuwen veranderde de Hagia Sophia echter in een moskee en daarmee veranderde ook de naam in Aya Sophia. Moslims en christenen in de stad bleven echter strijden om het bouwwerk, waardoor in 1934 besloten werd dat de Hagia Sophia een museum zou worden.

De Blauwe Moskee vind je tegenover de Hagia Sophia en dat is geen toeval. In de 17e eeuw werd deze moskee namelijk gebouwd in opdracht van sultan Ahmed I, omdat hij het niet kon verkroppen dat er zo’n groot christelijk bouwwerk in de stad stond. De Blauwe Moskee wordt nog steeds gebruikt voor diensten, maar je kunt hem ook zeker van binnen bekijken tijdens de openingstijden.

Andere bekende bouwwerken die je absoluut moet bezoeken als je in Istanbul bent, zijn het Topkapi Paleis, het Dolmabahçe Paleis en de Moskee van Süleyman.

Istanbul grote bazaar

Bruggen en bazaars

Het Europese deel van Istanbul, waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn, is op zijn beurt ook weer in tweeën op te delen: het oude stadscentrum, ook wel bekend als Constantinopel, en een modern deel. De bekendste wijk van oud-Europees Istanbul is Sultanahmet, ook wel bekend als het oude centrum. Hier is het zowel overdag als ’s avonds goed vertoeven. Kijk zeker ook verder naar andere interessante wijken.

De Galatabrug verbindt het oude centrum van Istanbul met de moderne wijk Beyoglu en is vooral bekend vanwege de vele vissers die hier dagelijks hun hengel uitgooien. De verse vangst kun je direct proeven in één van de heerlijke visrestaurants die gevestigd zijn aan de brug. Vlakbij de Galatabrug vind je de gelijknamige toren. Daar vandaan heb je een prachtig uitzicht over Istanbul.

Denk je aan Turkije, dan denk je aan bazaars. En in Istanbul vind je één van de grootste ter wereld: de Grote Bazaar. Souvenirs, kleding, woonaccessoires, servies en voeding – je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier. Toch zijn er ook kleinere bazaars die zeker een bezoekje waard zijn. De Egyptische Bazaar bijvoorbeeld. Daar zie je overal kruiden, specerijen en vruchten.

Istanbul nacht

Tip: gebruik de dolmus

Tram, bus, metro en veerboot: stuk voor stuk vervoersmiddelen waar je in Istanbul gebruik van kunt maken. De meest gebruikelijke manier om snel je plek van bestemming te bereiken, is echter de Dolmus. Deze taxibusjes, geel aan de Aziatische kant en blauw in Europees Istanbul, zie je overal rondrijden. Vaste haltes hebben ze niet, maar geef een gil wanneer je uit wilt stappen en de chauffeur zal voor je stoppen. Dus: stap in en bewonder Istanbul, de stad op twee continenten!