Mauerpark Berlin
Berlijn is bekroond met de titel 'City of Design'

Berlijn is een fantastische stad met een ongekend rijk, maar ook bewogen verleden. Nu blijken Berlijners ware optimisten, die hun gevoel van hoop en vrijheid de vrije loop laten. Dit resulteert bijvoorbeeld in kleurrijke kunstwerken die de voorheen trieste grijze muren sieren. Ontdek de vibe van vrijheid, blijheid en bewonder de kunst in Berlijn!

Culturele avonturiers

Dompel je onder in Berlijn, de stad waar geschiedenis en toekomst samenkomen in een bruisend heden. Nergens anders in Europa zie je zo helder wat vrijheid en vooruitgang betekenen. Er heerst een ontspannen sfeer, voelbaar op alle plekken. Neem de Gendarmenmarkt, het mooiste plein van Berlijn. Het Konzerthaus en de twee reusachtige kathedralen zijn ’s avonds prachtig verlicht. Bovendien hebben ze een magnetische aantrekkingskracht. Hofjescomplex de Hackesche Höfe ook, met Jugendstilgevels vol kleurrijke mozaïeken. Deze kregen een nieuw leven ingeblazen door culturele avonturiers.

Berlijn leeft

De hoofdstad van Duitsland bruist van levenslust. De vreedzame revolutie van 1989 die resulteerde in de val de Muur, leidde tot een tijdperk in van vernieuwing. Dat ging niet vanzelf, want de twee stadsdelen verschilden enorm. De westkant stond onder invloed van het kapitalistische Westen. De oostkant onder een communistisch regime viel. Inmiddels zijn veel sporen van de deling gewist en is Berlijn een trotse stad met een vrije en respectvolle samenleving.

Talrijke hoogtepunten

Berlijn is een stad van bezienswaardigheden en monumenten. Denk aan de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur, Reichstag, de Gedächtniskirche en Slot Charlottenburg. Verder zijn er trekpleisters als Potsdamer Platz en Kurfürstendamm. Hiernaast zijn er ook musea en galeries. Voor een hapje of drankje zijn er voldoende cafés en restaurants. Leef je ook uit in de leukste winkels. Ontspan na een lange dag in de parken en beroemde hotels. Wat een cultuur en historie, wat een diversiteit!

Duitsland Brandenburger Tor vuurwerk
Brandenburger Tor

Kunst in Berlijn

Al in 2005 werd Berlijn bekroond met de titel ‘City of Design’ door UNESCO. Dit toont aan hoeveel kunst er in Berlijn te vinden is! Deze eervolle kwalificatie is mede te danken aan de geweldige street art die in Berlijn terug te vinden is. Er zijn wijken waarin het voelt alsof je door een openluchtmuseum van prachtige kleuren en kunstwerken loopt. Dat Berlijn de bezoeker veel te bieden heeft, blijkt uit een verkenning met street art als rode draad.                     

Kunst met een boodschap

Straatkunstenaars zorgen voor onverwachte verrassingen in de stad. Met hun kleurrijke voorstellingen vertellen ze een verhaal. Bovendien geven ze een politieke boodschap, een kritische blik of juist een grap mee. Als een podium voor graffiti-artiesten werd de Berlijnse Muur al vóór de val aan de westkant volop beschilderd. Aan DDR-zijde was zoiets onmogelijk. Tegenwoordig heerst in de wijk Friedrichshain in voormalig Oost-Berlijn eenzelfde bohemian sfeer als in de wijk Kreuzberg aan de overzijde van de rivier de Spree. Wandelend tussen de bogen van de prachtige kasteelachtige Oberbaumbrücke bereik je beide zijden.

Openluchtgalerij

Meer dan 45 kilometer lang was-ie, die betonnen muur tussen Oost- en West-Berlijn. Als een genadeloos symbool dat aantoonde dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Her en der staan nog stukken overeind, maar de grote verrassing vinden we in de East Side Gallery. Het langste overgebleven deel Berlijnse muur is hier versierd met kunstwerken van 118 kunstenaars van over de hele wereld.

Berlijn east side gallery
East Side Gallery

Wie graag historische highlights mixt met een ontdekkingstocht door een stad die hip & happening en vol kunst is, gaat naar Berlijn. Dit is één van de creatiefste steden van Europa. Met het openbaar vervoer reizen in Berlijn? Lees onze tips!

Berlijn bruist en Berlijn leeft!