Pak een willekeurig toplijstje van Europese hoofdsteden en Oslo, Stockholm, Helsinki en Kopenhagen staan erin. Natuurlijk, hip, duurzaam, culinair: het past allemaal bij de Scandinavische steden. Ze staan helaas ook bekend als dure steden, maar ook met een wat kleiner budget kun je hier prima terecht. Houd in elk geval een klein beetje budget over om de Scandinavische winkelmogelijkheden te verkennen. Uiteraard tref je hier de flagship-stores van H&M en Ikea. Maar ga juist in de kleine winkels op zoek naar het strakke Scandinavische design. Zoek het in bijvoorbeeld meubels, kleding en accessoires.

Scandinavië | Scandinavische steden

Stockholm en Helsinki

Stockholm steekt er met kop en schouders bovenuit. Deze ruime stad is namelijk gebouwd op 14 eilanden. Daardoor heeft het de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ gekregen. Ontdek hier bijvoorbeeld de archipel, de oude binnenstad Gamla Stan, statige gebouwen en zing karaoke op het podium in het ABBA Museum.

Helsinki is klein, maar erg verrassend door Russische invloeden in de architectuur van de stad. De ronde koepeldaken van de Uspenski kathedraal en de wit-groene Domkerk zijn echter nét zo bijzonder als de in rotsen uitgehouwen Tempeliaukiokerk.

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, begeven Scandinaviërs zich in parken, bootjes, aan de waterkant en op de vele terrassen. Door de midzomernachtzon blijft het dan ook tot laat in de avond licht én levendig in de stad.

Wegwijzerbord Scandinavië

Oslo en Kopenhagen

Oslo heeft de laatste jaren hard gewerkt om de auto’s uit de stad te weren. Nu kun je heerlijk wandelen vanaf de Opera, door de winkelstraat Karl Johansgate naar het Koninklijk Paleis. Bewonder ook de bijzondere beelden in het Vigeland Beeldenpark en snuif wat cultuur op het museumeilandje Bygdøy.

Kopenhagen lijkt op Amsterdam, met haar grachten, pakhuizen en kosmopolitische sfeer. Hier kun je slenteren in Nyhavn, op de foto met de Kleine Zeemeermin, naar de wisseling van de wacht in het Koninklijk Paleis en ook nostalgisch genieten in het amusementspark Tivoli.

Van een zomerse duik in het Havnebadet (havenzwembad) van Kopenhagen tot aan een winters schaatstochtje in Oslo en de kerstmarkt in Stockholm: de Scandinavische steden zijn op elk moment in het jaar leuk om te bezoeken!