Berlijn is een grote stad en om efficiënt met je tijd om te gaan als je op stedentrip bent, kun je het beste een beroep doen op het openbaar vervoer. Dit is heel goed geregeld, veilig en niet duur. Cross dus met het openbaar vervoer Berlijn door, zo bereik je snel en gemakkelijk alle belangrijkste locaties en uithoeken van de stad. In dit artikel helpen wij je alvast op weg met belangrijke informatie, zodat je voorbereid de Berliner Verkehrsbetriebe van de Duitse hoofdstad instapt tijdens je stedentrip Berlijn.

Vervoersbewijzen

Uiteraard is het noodzakelijk dat je een vervoersbewijs in je bezit hebt als je reist met het openbaar vervoer in Berlijn. Deze koop je vooraf bij een kaartjesautomaat. Deze vind je in de stationshallen, op de perrons, in de tram of bij de buschauffeur. Vergeet niet om je kaartje voor de reis af te stempelen, anders is het niet geldig. Wat je ook kunt doen is de app van de BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) downloaden. Via deze app kun je een mobiel ticket kopen, zodat je geen papieren kaartje meer nodig hebt. Bovendien helpt de app je ook bij het vinden van de beste verbindingen.

Zones

De stad Berlijn en de omliggende wijken zijn verdeeld in 3 zones: A, B en C. De tarieven voor reizen met het openbaar vervoer verschillen per zone. Zone A is de binnenstad inclusief de ring waar de S-bahn (snelmetro) rijdt, zone B is het gebied buiten de tramring tot de grens van de stad (inclusief vliegveld Tegel) en zone C is een gebied van zo’n 15 km uit de stadsgrens (inclusief vliegveld Schönefeld) waar ook de stad Potsdam in valt. Je kunt combitickets kopen om door meerdere zones te reizen.

Prijzen

Je kunt steeds een los kaartje kopen voor iedere rit die je maakt, maar het is goedkoper om een combikaartje aan te schaffen als je meerdere keren met het openbaar vervoer reist. Zo kun je een dagkaart kopen, maar ook een ticket voor 4 ritten, een 7-dagen kaart of zelfs een maandkaart. Met de Berlin WelcomeCard en de Berlin CityTourCard krijg je ook extra korting op verschillende, betaalde attracties. Dit kan dus interessant zijn als je deze attracties toch al op je planning had staan. Op de website van de BVG vind je een uitgebreid overzicht van alle tickets en de actuele prijzen.

Plan je route

Je kunt op de kaart kijken van het ov-netwerk van Berlijn kijken en aan de hand hiervan een route kiezen. De BVG heeft ook een handige routeplanner waarmee je jouw reis precies kun uitstippelen. Deze routeplanner zit in de app, maar staat ook gewoon op de website. Je vult je begin- en eindbestemming in en de planner vertelt je precies hoe en wat. Je kunt ook Google Maps gebruiken, maar dit is wel wat minder accuraat als er bijvoorbeeld vertragingen of omleidingen zijn.

Dienstregeling

Je hoeft in Berlijn nooit heel lang te wachten op het openbaar vervoer. Overdag komt de S-bahn in de binnenstad elke 10 minuten en buiten het centrum iedere 20 minuten. De metro (U-bahn) komt iedere 4 minuten. In het weekend rijden de meeste metro’s de hele nacht door, alleen wat minder regelmatig dus misschien moet je dan wat langer wachten. Op doordeweekse dagen rijden de metro’s tot middernacht en daarna worden er nachtbussen ingezet die dezelfde route rijden als de metro. Je herkent de nachtbus aan een “N” voor het lijnnummer Je hoeft voor de nachtbus geen speciaal kaartje te kopen, je dagticket is hiervoor gewoon geldig.