Belvedere Wenen | Klassiek en modern Wenen

Bij velen staat Wenen bekend als een klassieke stad: Mozart, Sissi en prachtige paleizen als Schönbrunn en Belvedere komen al snel in je gedachten. Maar Wenen is ook een opkomende stad met toffe hotspots en bezienswaardigheden. In de stad zijn verschillende musea, architectuur en leuke bars en clubs te ontdekken. Wenen werd niet voor niets al voor de 10e keer op rij benoemd tot de meest leefbare stad van de wereld. Daarnaast is het een echte fietsstad! Er zijn veel fietspaden en veilige oversteekplaatsen. Ontdek de stad zelf per fiets of ga mee met een fietstour. Onze partner Mijn Wenen Tours neemt je mee op ontdekkingstocht door Wenen op de fiets! Ontdek klassiek én modern Wenen.

Zó veel hotspots

Een goede start van een fietstocht door de stad is de Ring Radweg. Het fietspad loopt langs de ring rondom het centrum van de stad, een prachtige route waarbij je langs bezienswaardigheden als de Staatsoper, De Hofburg en het prachtige parlementsgebouw komt. Een ronde over de Ring Radweg is ongeveer 4,5 kilometer lang en de route is vrij vlak, dus heel goed te doen! Maak tijdens de rit over de Ring Radweg zeker een stop bij het MuseumsQuartier. Je vindt hier musea zoals het Natuurhistorische museum, het moderne kunstmuseum mumok en het Kunsthistorisch museum. Als je houdt van werken van de grootmeesters mag je dit museum zeker niet overslaan. Hier hangen namelijk schilderijen van Michelangelo, Vermeer en Rembrandt. Daarnaast is het MuseumsQuartier een leuke plek om wat tijd te spenderen, want je vindt hier naast musea ook theaters en hippe bars.

Vanaf de Ring Radweg kun je verder de stad in fietsen, bijvoorbeeld langs de Heldenplatz. Op dit plein hield Adolf Hitler in 1935 een beruchte toespraak. Fiets verder en je komt uit bij de Hofburg. Het keizerlijke paleis van de vorsten uit de Habsburgse dynastie. Hier vind je ook de Spaanse rijschool waar je dressuur kunt bewonderen. Vanaf de Hofburg loop je zo het Goldenes Quartier in. Mocht je een goed gevulde portemonnee hebben, dan is dit dé place to be. Je vindt hier luxe winkels van alle welbekende merken. Tussen deze winkels vind je ook de bakkerij van Demel. Jarenlang hebben de bakkerijen Demel en Sacher er over geruzied: de Sachertorte. Van wie was hét originele recept? Na een lange strijd is besloten dat alleen Hotel Sacher hun taart “Original Sacher-Torte” mochten noemen. Alle andere bakkers, inclusief Demel, moeten het doen met de naam “Sachertorte”. Proef ze zelf!

Sachertorte Wenen Oostenrijk

En dan…

Niet ver van het Goldenes Quartier vind je een ander icoon van de stad, de Stephansdom. Deze geliefde middeleeuwse dom is een echte eyecatcher met een prachtig versierde torenspits die je ook kan beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Wenen is ook dé stad van de muziek. Fiets door het Wiener Stadtpark en je komt een standbeeld van Johan Strauss tegen, een stukje verder vind je het Wiener Konzerthaus en de Staatsoper. Maar naast klassieke muziek is Wenen ook een stad die bekend staat om goede clubs waar elektronische muziek gedraaid wordt. Hier is weer een mooie mix van klassiek naast modern zichtbaar in Wenen. Bekende clubs zijn onder andere Flex, Grelle Forelle, Donau en Pratersauna.

Nog niet uit gefietst? Tijdens onze highlights fietstour bezoek je ook het park Augarten en hoor je het verhaal over de Flagturms die in dit park te vinden zijn. Heb je zelf de highlights al ontdekt? Ga dan mee met de “Verborgen Wenen” Tour! Tijdens deze tour maak je kennis met de mythes en legendes van de stad, maar hoor je ook de verhalen achter het Weense leven van vandaag en in het verleden.

Wat is er nog meer te doen?

Tijdens een fietstocht kun je al heel veel van Wenen zien, klassiek én modern, maar er is nog zóveel meer te doen in de stad. Breng een bezoek aan het Paleis Schönbrunn en verbaas je over de grootsheid van deze zomerresidentie van Franz Joseph en Sissi. Er valt trouwens nog veel meer te zien in de stad over de beroemde prinses Sissi. In het Sissi museum kun je de trouwjurk, koets en het meubilair bewonderen. Voor een échte Weense beleving kun je een Schönbrunner Schlossconcert bijwonen. Beroemde werken van Mozart en Strauss worden ter gehorde gebracht in de Orangerie van het paleis. Klassiek Weenser kan bijna niet!

Reuzenrad Wenen | Klassiek en modern wenen

Een heel ander symbool van de stad is het reuzenrad in attractiepark Prater. Stap in één van de houten gondels en je hebt een prachtig uitzicht over de Donau skyline en de Stephansdom. Meer over Wenen? Lees onze blog Zo doe je Wenen in één dag!