Laten we je meteen uit de droom helpen, je kunt niet al het moois dat Wenen te bieden heeft zien in één dag. Maar omdat we natuurlijk niet willen dat je door tijdgebrek hoogtepunten misloopt, hebben we een efficiënte dagindeling voor je gemaakt. Zo geniet je optimaal van jouw stedentrip Wenen. En neem maar van ons aan, als je eenmaal van de stad geproefd hebt, wil je gráág nog eens terug.

Ontbijten in Wenen

8:30 Je kunt op vele plekken leuk ontbijten, maar je hebt weinig tijd en je moet nog genoeg typisch Weense specialiteiten proeven. Stap dus de eerste de beste supermarkt in en spoed je naar de afdeling met vers beleg. Daar kies je uit tientallen soorten kaas en worst en er liggen ook verschillende zoete broodjes. Je vraagt aan de dame of heer om een belegd broodje en je zult versteld staan van de hoeveelheid beleg die je krijgt, voor vaak nog geen 2 euro. Flesje sap of romige “buttermilch” erbij en je hebt een prima, snel ontbijtje gescoord.

Met de Metro naar Schloss Schönbrunn

9:00 Pak metrolijn (U-bahn) U4 richting Hütteldorf en stap uit bij halte Schönbrunn. Het is maar een klein stukje lopen naar het keizerlijk paleis en omdat je vroeg bent is de toeristische drukte nog niet op het hoogtepunt. Je hebt te weinig tijd om het museum van binnen te bekijken, dus wandel om het paleis heen naar de achterzijde en geniet van de tuin met de prachtige lanen. Vanaf de fontein achterin maak je de mooiste foto’s van Slot Schönbrunn. Onmisbaar als je Wenen in een dag bezoekt.

Oostenrijk Wenen Schönbrunn

Sachertorte eten

11:00 Neem dezelfde metro terug naar het centrum en stap weer uit bij Karlsplatz. Hier staat de imposante Karlskirche, die ook zeker een foto waard is. Loop via de Kärntner Strasse Richting hotel Sacher en geniet in het gelijknamige café van de enige, echte Sachertorte. Ditis een verfijnde chocoladetaart met een laagje abrikozenconfituur en chocoladeglazuur. Je zult misschien even in de rij moeten staan, maar dit taartje is het zeker waard.

Oostenrijk Wenen Sacher

Winkelen in de binnenstad

12:30 Vervolg je weg over de Kärntner Strasse richting de indrukwekkende Stephansdom. Onderweg kun je je vergapen aan prachtige winkels zoals warenhuis Steffl, de enorme Douglas, Lobmeyr met de vele kroonluchters en Swarovski, waar werkelijk alles schittert. Je kunt een blik in de Stephansdom werpen voordat je afslaat op de Graben. Hier worden de winkels luxer en halverwege staat een belangrijk monument, de Pestsäule. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van de pest. In de zijstraten staan verschillende kramen met Weense grillworst. Deze snack is eenvoudig maar geliefd en dient als stevige, snelle lunch. Als je aan het einde van de straat weer links gaat, sta je op de Köhlmarkt. Hier doemt aan het einde de Hofburg op, het winterpaleis. Op de Kohlmarkt zijn de grote designers gevestigd.

Oostenrijk Wenen Kohlmarkt

Je vergapen aan de Hofburg

14:30 Steek de Michaelerplatz over en neem een foto van de Hofburg met de mooie, groene koepel. Hierin is niet alleen het Sissi Museum gevestigd, maar ook de beroemde Spaanse rijschool. Loop onder het gebouw door richting de Heldenplatz. Dit immense plein en het peleiscomplex moet je gewoon even in je opnemen. Vervolg je weg daarna richting de Maria-Theresien-Platz. Hier staan twee identieke gebouwen tegenover elkaar waarin musea gevestigd zijn. Loop terug naar de Heldenplatz en wandel door de Volksgarten richting het parlement. In deze tuin staan honderden rozenstruiken en er is een monument voor keizerin Sissi. Als je het Parlement eenmaal hebt bewonderd volg je de ringweg in noordelijke richting en kom je vanzelf bij het Rathaus. Op het bijbehorende plein vinden vaak evenementen plaats. Las even pauze in met een kopje koffie of een ander drankje bij Café Landtmann aan de overkant.

Oostenrijk Wenen Heldenplatz

Wiener Schnitzel eten bij Figlmüller

16:30 Loop door de binnenstad richting Figlmüller. Hét adres voor een echte Wiener Schnitzel. Zorg dat je hier ruim van te voren reserveert, want het is er erg druk en de rij is vaak meedogenloos lang. Vraag niet om patat of mayonaise, dat waarderen de kelners niet zo. Gewoon een Schnitzel bestellen met aardappelsalade en een glas wijn uit eigen wijngaard. Meer heb je echt niet nodig en zo ervaar je het échte Wenen in een dag.

Oostenrijk Wenen Figlmuller

Cultuur snuiven in de avond

19:00 Als het zomer is breng je de avond door in de stad of in de parken, dat doen de Weners ook. Er is in de binnenstad vaak straattheater en klassieke muziek en in de publieke parken is het ook heerlijk toeven op een zwoele zomeravond. Ook als het winter is hoef je je niet te vervelen. In de kerstperiode zijn er vele kerstmarkten en daarbuiten kun je goed terecht op de Naschmarkt, waar het barst van de kleine barretjes. Je kunt natuurlijk ook een musical of klassiek concert bezoeken, het aanbod is zeer gevarieerd.

Oostenrijk Wenen Klassieke Muziek

Cocktails drinken

22.00 Voor een afsluitende cocktail ga je naar de hippe Onyx Bar in het Haas Haus, tegenover de Stephansdom. Dit supermoderne gebouw vormt een mooi contrast met de klassieke binnenstad en ze mixen hier uiteenlopende cocktails. Kleed je wel een beetje netjes aan als je hierheen gaat.

Oostenrijk Wenen Onyx Bar

Wat mag je volgens jou niet missen als je Wenen in een dag bezoekt?

Benieuwd naar Wenen? Bekijk hier al onze stedentrips.