Langs de Duitse rivieren de Moezel en de Rijn is zoveel te zien en te beleven. Ga jij er graag op uit? Wij hebben de vijf leukste uitstapjes langs de Moezel en de Rijn voor jou op een rijtje gezet.

1. Trier

Trier is de grootste en levendigste stad langs de Moezel. Als oudste stad van Duitsland neemt Trier zijn bezoekers mee in de lange historie van de stad. Zowel de stad als de omgeving hebben veel te bieden, met diverse historische bezienswaardigheden die door UNESCO zijn uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Bekend zijn de Port Nigra, de oude stadspoort aan het einde van de winkelstraat en het roze Kurfürstliches Palast met zijn mooie tuinen. Het contrast van de sobere Basilica, die tegen het Kurfürstliches Palast is aangebouwd, is zeer fotogeniek en prijkt op menig ansichtkaart. Daarom is dit één van de leukste uitstapjes aan de Moezel en Rijn.

Een bezoek aan Trier wordt nog mooier met de hoge kortingen van de TrierCard. Bij diverse highlights van de stad krijg je 10- tot 15% korting en reizen met de bus is zelfs gratis.

Trier, een leuk uitstapje aan de Moezel en Rijn

2. Koblenz

De Romeinen noemden hun stad op de samenloop van de Moezel en de Rijn ‘Confluentes’, oftewel Koblenz. Deze stad is één van de meest fascinerende steden in Rijnland. Je leert de stad het beste kennen via een rondleiding of met het populaire Geocaching, waarbij je met je mobiele telefoon een soort speurtocht door de stad doet. Ook een wijnproeverij met de bekende Moezel- en Rijnwijnen laat je kennis maken met Koblenz en de omliggende wijngebieden.

Als je Koblenz bezoekt mag je twee dingen niet missen. De beroemde Deutsche Eck is een monument op de plaats waar de Moezel de Rijn in stroomt. Vertrek hier met de glazen kabelbaan voor een ritje over de Rijn naar Burg Ehrenbreitstein. Deze imposante burcht is één van de grootste van Europa. Ook een bezoek aan het Romanticum mag niet ontbreken als je in Koblenz bent. Deze multimediale expositiewereld laat je op interactieve manier kennis maken met de streek en is leuk voor jong en oud.

3. Met de Kinderen

De Moezel en Rijn zijn niet alleen geliefde vakantiebestemmingen voor wijnliefhebbers, fijnproevers of cultuurfans. Er is hier ook genoeg te beleven voor gezinnen met kinderen.

Een bezoek aan Wild & Freizeitpark Klotten bij Cochem staat garant voor een dag plezier voor het hele gezin. Het kleine dierenpark, de vogelshows en de diverse mooie thema-attracties maken dit een geliefd uitstapje bij een vakantie aan de Moezel.

Oudere kinderen zullen de Romeinse opgravingen bij Trier ook zeker weten te waarderen. Bij de Kaiserthermen ervaar je de sfeer van oude Romeinse badhuizen en in het Amfitheater komen de oude Romeinse spelen tot leven.

In Cochem vind je speciale rondleidingen voor kinderen, waar je op een leuke manier kennis maakt met dit gezellige oude stadje aan de Moezel.

4. Ridders en burchten

De Moezelstreek is een echte ridderstreek. Er zijn ongeveer honderd burchten en burchtruïnes langs de rivier. Zowel op de noordelijke hellingen aan de kant van de Eifel, als de zuidelijke oevers aan de kant van de Hunsrück vind je diverse indrukwekkende burchten of ruïnes.

Ook langs de Rijn vind je diverse burchten in goede staat. Op het prachtige traject tussen Rüdesheim am Rhein en Koblenz zie je het ene na het andere kasteel, vaak prachtig gelegen op de rotsen langs de rivier. Ook het landschap is hier zeer de moeite waard: de Rijn slingert zich hier door een smal dal en je vindt hier ook de beroemde Lorelei.

Een leuk uitstapje aan de Moezel en Rijn

5. Middenmoezel

Er zijn veel manieren om het bijzondere van de Middenmoezel te ontdekken: vanaf het water, tijdens het wandelen tussen de wijnranken en in de oude stadscentra. Maar er is één goede manier om dit alles te combineren! Wie een korte boottocht met de Weiße Flotte onderneemt van Bernkastel-Kues naar Traben-Trarbach, geniet onderweg van het prachtige landschap en ontdekt in beide steden unieke architectuur. Omgekeerd, van Traben-Trarbach naar Bernkastel-Kues, kan natuurlijk ook.

Ben je na het lezen van deze blog ook geïnteresseerd in een vakantie naar de Moezel en Rijn? Bekijk hier al onze reizen.