Velázquez standbeeld in Madrid cultuur en musea

Musea in Madrid                                

“Madrid met magnifieke, meeslepende, mooie musea”: het kan zo als titel op een tegeltje staan! Met meer dan 50 musea en een gezellige Spaanse sfeer is Madrid een echte topper. Alle musea bezoeken lukt je niet in één, twee of drie stedentrips. En dan hebben we het nog niet eens over de andere hoogtepunten van Madrid. Er is zoveel te beleven in de Spaanse hoofdstad. Voor Cultuur en Musea zit je in Madrid zeker goed.

De trots van Madrid

Standbeeld in Madrid op een plein

De Gouden Driehoek, de drie van de belangrijkste kunstmusea van Europa, vind je op slechts 1 kilometer afstand van elkaar. Met als echte trots en een waar hoogtepunt voor kunstliefhebbers het Museo del Prado: het Rijksmuseum van Spanje. Al 200 jaar toont dit museum Europese kunst van kunstenaars als Goya, Velázquez, Monet en Titiaan. Ook wij mogen trots zijn, want kunstwerken van onze Hollandse meesters Rembrandt en Jheronimus Bosch hangen hier. De wachtrij kan erg lang zijn, dus koop vooraf online je kaartje. Naast het museum is een botanische tuin; ideaal om na te genieten van alle indrukken.

Waan je terug in de tijd

Museo Sorolla, gevestigd in het voormalige woonhuis van de bekende Spaanse schilder Joaquin Sorolla y Bastida, brengt je terug naar het begin van de 20e eeuw. Je verwondert je hier niet alleen over zijn prachtige schilderijen, maar je ziet ook hoe hij woonde – bijna alles is in dezelfde staat gebleven na zijn overlijden. Een bijzonder plekje in het huis is het schilderij met zijn kwasten ernaast. Ze zeggen dat dit zijn laatste, nog niet afgeronde schilderij is.

Hoe overleef je de Spaanse hitte?

Wat is onmisbaar tijdens de hete Spaanse zomers? De abanicos, bij ons bekend als waaier. De oudste waaierwinkel van Madrid is Casa de Diego, gelegen aan het plein Puerta del Sol. Wist je dat op dit plein op Oudejaarsavond vele Madrileños bij elkaar komen om 12 druiven te eten in de laatste 12 seconden om voorspoed te krijgen in het nieuwe jaar? Uitdaging voor komende 31 december! In een klein waaiermuseum in Madrid bezichtig je de mooi versierde Europese waaiers met ware kunstwerken erop, teruggaand naar de 18e eeuw.

Waaiers in het Museum in Madrid. Cultuur en musea in madrid

Gezellig uitje voor jong en oud

Kunst en geschiedenis gevormd in wax. In het wassenbeeldenmuseum – museo de Cera –kom je historische figuren tegen en sta je oog in oog met beroemdheden. Stap daarnaast op de zogeheten terror train, beleef een avontuur in de Simulator en ervaar de geschiedenis bij de Multivision.

Zeker ook een aanrader is het Andén Cero museum, vertaald als Spoor 0. Beleef hier hoe het oude metrostation Chamberí eruitzag in het jaar 1960. Gratis entree.

Proef een stukje geschiedenis

Churro's die heerlijk zijn in Madrid na een dag van cultuur snuiven en musea bezoeken in madrid

Naast deze prachtige musea moet je zeker ook de tijd nemen om te genieten van churros, dé specialiteit van Spanje. De smaak is vergelijkbaar met een oliebol en donut. Uit ervaring weten we dat de lekkerste churros worden gemaakt bij Chocolateria San Ginés. 24 uur per dag geniet je hier op zowel het terras als in het restaurant van deze populaire zoetigheid. Tip! Eet de churros met een kop chocolademelk (chocolade con churros). Hier denk je nog lang aan terug.

Bent je na het lezen van deze blog geïnteresseerd voor een reis naar de cultuur en musea in Madrid? Klik dan HIER.

Klik hier voor onze reizen naar Spanje en hier voor al onze reizen.