Boedapest

Wat is er veel te zien en te doen in de Hongaarse hoofdstad. Je verveelt je er geen minuut. De machtige Donau splitst de stad in twee delen, die enorm van elkaar verschillen. In Pest vind je bezienswaardigheden zoals het parlementsgebouw en veel winkels en restaurants. Boeda is geweldig met zijn Burchtwijk en heuvels met wonderschone uitzichten. Raak zelf in de ban van het prachtige Boedapest!

In de ban van Boedapest

Boedapest – de naam bestaat sinds 1873 – is majestueus. De stad wordt wel het ‘Parijs van het Noorden’ of de ‘Parel aan de Donau’ genoemd. Een groot deel van de bezienswaardigheden staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kunst- en geschiedenisliefhebbers halen hun hart op in de vele musea die de stad rijk is. Shoppen kan prima in beroemde winkelstraten, zoals de Váci Utca en Fashion Street.

Houd je van lekker eten en drinken? Dan is Boedapest de perfecte bestemming. Probeer zeker het traditionele hartige Hongarije te proeven, zoals goulash en kip met paprika en de traditionele vissoep: halászlé. Overal in de stad vind je hippe koffiebarretjes met barista’s, maar ook traditionele koffiehuizen. Wil je koffie met een wauw-effect, dan ga je naar het New York Café. Het voelt er net alsof je op een filmset bent beland: marmeren pilaren, bladgoud en kroonluchters. Hier is alles even stijlvol en klassiek. Voor een Hongaarse beleving met de lekkerste gebakjes van de stad ga je naar Konditorei Ruszwurm. Dit brengt je bovendien in de sfeer van het 19e-eeuwse Boedapest.

Boedapest eten en drinken
In Boedapest kun je heerlijk eten en drinken.

Bewogen geschiedenis

Kennen wij Boedapest nu als een betoverend mooie stad, eeuwenlang werd zij geteisterd door veroveringen en verwoestingen. Na een bloeiperiode, zoals in de vijftiende eeuw onder koning Matthias Corvinus, volgde een verovering en lag de stad in puin. Zo ook aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De bezetting door de Sovjets bracht de Hongaarse Opstand in 1956, die bloedig werd neergeslagen. Na de opheffing van het IJzeren Gordijn in 1989 werd in Boedapest de Republiek Hongarije opgericht.

Bruisende baden en helend water

Dankzij de prachtige architectuur en thermale baden kreeg Boedapest de reputatie van kuuroord. De hotsprings worden druk bezocht vanwege hun geneeskrachtige werking, maar ook om te ontspannen. Het grote spa-genieten doe je in het Széchenyibad, dat eruitziet als een neobarok paleis. Het Gellért badhuis met zijn glas-in-lood ramen en de karakteristieke Zsolnay mozaïektegels is ook prachtig. Beleef een letterlijk hoogtepunt in het Ottomaanse badhuis Rudas. Vanuit het bubbelbad op het dak heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Donau en de mooiste bruggen van Boedapest.

Boedapest

Toppers van Boeda

Om van Pest in Boeda te komen, maak je het best de oversteek via de Kettingbrug met zijn antieke triomfbogen en stenen leeuwen. Boeda is het historische deel van de stad. Je kunt de prachtige Burchtheuvel bereiken via een klim, maar aantrekkelijker is het om de authentieke kabeltram te nemen. Het heuvelachtige Boeda kenmerkt zich door kronkelstraatjes met hobbelige klinkertjes. Bovenop de Burchtheuvel ligt de Matthiaskerk, dit is een statige verschijning waar de koningen werden gekroond. Daarnaast ligt hier het Vissersbastion. Dit verdedigingswerk wordt gekenmerkt door sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, arcaden en dromerige torentjes. Het uitzicht is er spectaculair. De imposante burcht van Boeda wat vroeger het domein van koningen was, heeft een prachtig interieur. Ook de kasteeltuinen, de musea en catacomben zijn er om je ogen uit te kijken.

Kettingbrug Pest Buda
Kettingbrug

Triomfen van Pest

Pest – je spreekt de naam uit als Pesjht – is vlak en heeft een fraaie 19e-eeuwse binnenstad. Zonder twijfel is het parlementsgebouw direct aan de Donau de blikvanger. Het iconische bouwwerk heeft vele torens en een indrukwekkende koepel. Samen met de iets verderop gelegen Sint Stefansbasiliek is dit het hoogste gebouw van Boedapest. Het Heldenplein aan het einde van de Andrássyboulevard vormt de grand entree van het stadspark. Op dit plein vind je het Millenniummonument met de hoge zuil met aartsengel Gabriël en de zuilengalerij met beelden. Aan weerskanten zijn het Museum van de Schone Kunsten en de Kunsthal gevestigd. Eén van de hipste wijken van Boedapest is de Joodse buurt en de Grote Synagoge maakt daarnaast diepe indruk. Breng in Pest een bezoek aan de Grote Markthal. Deze is uitgeroepen tot ‘de mooiste markt ter wereld’ door CNN. En terecht!

Chique winkelen of op koopjesjacht

Slenteren door de chique winkelstraat Váci en bijbehorende zijstraten is een feest. Hier vind je gerenommeerde modemerken. Verder vind je ook boeken, sieraden, vintage en glaswerk. Vergeet niet een blik op de gevels te werpen. Op de Vörösmarty tér verzamelen zich portretschilders, muzikanten en souvenirverkopers. Dan kom je in Fashion Street, daar heeft alles met mode te maken. Schoenen, tassen, zonnebrillen of kleding, je kunt het zo gek niet bedenken. Voor leuke koopjes, communistische spulletjes en dumpgoederen van het Sovjetleger kun je naar de Grote Markthal. In Boedapest betaal je met de Hongaarse Forint. Je kunt hier echt voordelig uit zijn als je dat wilt. Kortom, het is niet moeilijk om in de ban te raken van Boedapest, wat een fantastische stad!

Markthal
De grote markthal in Boedapest.

Meer lezen over goedkope steden in Europa? Lees deze blog.