Beieren is een van de mooiste regio’s in Duitsland. Van het prachtige landschap tot de authentieke steden: er is zoveel te zien in Beieren! We hebben de 8 bezienswaardigheden die je in Beieren gewoon moet zien op een rijtje gezet.

1. De Zugspitze

De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland met een hoogte van 2962 meter. De berg is onderdeel van het Wettersteingebergte dat op de grens van Oostenrijk en Duitsland ligt. De top van berg is bereikbaar met de trein van de Bayerische Zugspitzbahn. Ooit werd dit bijzondere spoortraject aangelegd om het enorme weerstation – het Schneefernerhaus – te bouwen en om alpinisten naar het gletsjerplateau van de berg te brengen. De berg is ook zeer populair onder wandelaars. Er zijn wandelpaden voor alle niveaus en bij de Zugspitz-Westgipfel bevindt zich een panoramisch restaurant.

2. Königssee

Eén van de mooiste plekken in Beieren is de smaragdgroene Königssee. Dit meer is omringd door steile beboste berghellingen en de rotsachtige kliffen van het Watzmann-gebergte en ligt middenin het Nationale Park Berchtesgaden.

Op de oevers van het meer staat het kleine St. Bartholomeus kerkje. Deze kerk is uitsluitend te bereiken met de boot vanuit Schönau am Königssee of via een lange wandeling langs de oevers van het meer. Wil je niet mee op één van de rondvaartboten, dan loop je langs de houten bootshuizen van Schönau am Königssee en volg je het smalle wandelpad vanaf Café Malerwinkel naar het uitzichtpunt.

Königsee | 8 Bezienswaardigheden in Beieren

3. Kathedraal van Bamberg

Boven op een heuvel in de stad vind je de kathedraal van Bamberg, ook wel de Domberg genoemd. Dit deel van de stad doet velen denken aan de beroemde burchtheuvel van Praag. Je hebt er een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Bamberg, één van de meest pittoreske steden van Beieren. De kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw en heeft 4 markante torens en indrukwekkende poorten.

Vanaf de heuvel daal je af naar het oude centrum op de oevers van de Rechnitz. Hier zijn onder andere het Altes Rathaus en de oude watermolens de moeite waard.

4. Schloß Linderhof

Koning Ludwig II had vele paleizen, maar het statige Linderhof was absoluut één van zijn favorieten. Dit weelderige paleis in landhuisstijl is vooral bekend vanwege de enorme siertuinen met prachtige waterpartijen, bloemperken en diverse paviljoens. De kunstmatige grot is misschien wat over de top, maar een rondleiding door de tuinen is zeker de moeite waard. Je vindt het Linderhof in de buurt van Oberammergau, diep verscholen in de bossen van het Ammergebirge.

5. Schloß Neuschwanstein

Ook dit 19e-eeuwse kasteel is gebouwd in opdracht van Koning Ludwig II en is misschien nog wel bekender dan het Linderhof. Het kasteel staat boven op een rots en kijkt uit over de Forggensee en de beboste hellingen van de Beierse Alpen. Het kasteel ziet er van binnen net zo indrukwekkend uit als van buiten.

Je zou het kasteel kunnen herkennen van Disney. Gezegd wordt dat het als inspiratie diende voor het bekende kasteel van Doornroosje in de Disneyparken. Het is dus niet gek dat Schloß Neuschwanstein zo uit een sprookje lijkt te komen.

6. Neurenberg

Het oude stadscentrum van Neurenberg wordt omgeven door een stadsmuur van meer dan vier kilometer lang. Deze indrukwekkende stadsmuren en de hooggelegen burcht Kaiserburg stammen uit de 12e tot 16e eeuw en geven de stad zijn Middeleeuwse uiterlijk. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar in de jaren daarna grotendeels hersteld naar de vooroorlogse staat.

Hoogtepunten van Neurenberg zijn de Hauptmarkt, de beroemde kerstmarkt van Neurenberg (Nürnberger Christkindlesmarkt) en de Lorenzkirche uit de 14e eeuw.

7. Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Het stadje is hét symbool van de Romantische Straße, de beroemde autoroute door Beieren. Je struint hier door smalle straatjes met kleine winkels en cafés in eeuwenoude panden. Direct na binnenkomst via één van de stadpoorten waan je je in een andere wereld. De hoofdstraten worden opgesierd door de typische Middeleeuws aandoende smeedijzeren uithangborden. Veel Nederlanders zullen de stijl van Anton Pieck – bekend van de Efteling – ook herkennen in de bouwstijl van het stadje.

Neem bij aankomst of vertrek de tijd om even om de stad te rijden door het dal van de Tauber. Het uitzicht op de stad met zijn dikke stadsmuren is vanaf hier de moeite meer dan waard!

Rothenburg | 8 Bezienswaardigheden in Beieren

8. München

De laatste van de 8 bezienswaardigheden in Beieren brengt ons naar München. Naast de prachtige natuur heeft Beieren ook een paar prachtige grote steden. De grootste stad van Beieren – en bovendien één van de grootste steden van Duitsland – is München. In deze wereldstad vind je prachtige bezienswaardigheden zoals de Frauenkirche en de Marienplatz met het Altes Rathaus en het Neues Rathaus.

Buiten het centrum is Schloß Nymphenburg met het mooie Schloßpark en de botanische tuinen de moeite waard. En ben je er toevallig in de laatste week van september, dan mag een bezoek aan het Oktoberfest op de Theresienwiesse niet ontbreken.

München | 8 Bezienswaardigheden in Beieren

Ben je na het lezen van deze 8 bezienswaardigheden in Beieren ook geïnteresseerd in een vakantie naar Beieren? Bekijk hier al onze reizen.