Als je denkt aan Marrakech krijg je al snel een beeld van een sprookje uit de verhalen van 1001 nacht. Hoewel het maar een paar uur vliegen is vanaf Amsterdam, bevind je je in Marrakech in een totaal andere wereld!

De magische medina

Tajin borden in Marrakesh

Alle Marokkaanse steden hebben een medina. Dit is het oudste deel van de stad. Eén van de highlights van Marrakech is de Koutoubia Moskee. Dit is de grootste moskee van Marokko en de minaret kun je vanaf vele plekken in de stad zien. Vanaf de Koutoubia Moskee loop je eenvoudig richting het Djeema el Fna plein. Dit plein had lang een slechte naam vanwege verhalen over oplichting en berovingen. Gebruik je gezond verstand, dan is het geen probleem om dit plein te bezoeken. Vanaf Djeema el Fna kun je de Souks inlopen. In deze wirwar van straten en stegen zijn allerlei winkels gevestigd waar je van alles en nog wat koopt. In de winkels in de Souks worden vaak geen prijzen vermeld, dus hier kun je al je onderhandeltalent uit de kast halen. Na het slenteren door de Souks is het tijd voor een hapje en een drankje.

Bahia Paleis

Verder vind je in de Medina het Bahia Paleis. Dit prachtige 19e-eeuwse paleis is een goed voorbeeld van Marokkaanse architectuur. Het complex bestaat in totaal uit ongeveer 8 hectare en meerdere gebouwen. Genoeg om te bewonderen dus! Maak een wandeling door de tuinen en dwaal door de gangen en langs de poorten en binnenplaatsen. Breng ook zeker een bezoek aan de Medersa Ben Youssef. Deze Koranschool is gebouwd in de 14e  eeuw, maar is tegenwoordig niet meer in gebruik. Bezoek Medersa Ben Youssef vroeg in de ochtend om in alle rust te genieten van de indrukwekkende decoraties, de grote binnenplaats en de prachtig versierde marmeren pilaren.


Verblijven in een riad

Een unieke beleving tijdens een stedentrip Marrakech is het verblijven in een riad. Vroeger woonde in de riads rijke Marokkaanse families, tegenwoordig vind je er gastenverblijven en restaurants. De huizen hebben altijd een mooie binnentuin waar ook de naam riad (‘tuin’) vandaan komt. In deze prachtige binnentuinen vind je daarnaast vaak allerlei tropische planten en een fontein of zwembad. Onze favoriet: Riad Barroko! Krijg hier het gevoel van de 1001 nacht in Marrakech!


Totaal andere wereld

Dat is de nieuwe stad van Marrakech: Ville Nouvelle. Hier vind je moderne architectuur en brede avenues. Je vindt hier veel winkelstraten met bekende winkelketens. Een must-see in de Nieuwe Stad zijn de botanische tuinen Jardin Majorelle. Deze tuinen zijn ontworpen door Jacques Majorelle en zijn in eigendom van modeontwerper Yves Saint Laurent. Je vindt hier zeldzame planten, reusachtige cactussen en een museum over de Berbercultuur. Een rustige plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad.