Maak je reis eens een stukje groener!

We hebben maar één planeet. Daar moeten we zuinig op zijn. We willen allemaal graag een steentje bijdragen aan een beter milieu en een groenere aarde, maar is dat wel mogelijk tijdens onze vakantie, waarin we toch vooral lekker willen genieten en niet teveel willen nadenken? Zeker wel! Er zijn zoveel manieren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen, dat je onbezorgd en zonder schuldgevoel op reis kunt.

Overal ter wereld ontstaan unieke projecten en groene ideeën. We weten inmiddels hoe we in de hotels met onze handdoeken moeten omgaan. Ophangen als je ze nog een keertje wilt gebruiken en op de grond leggen als je graag schone handdoeken wilt. Maar weet je ook één van onze hotels in Azië tijdens het kinderanimatie-uurtje de mooiste knutselwerken maakt van het plastic dat op het strand is aangespoeld? De kinderen maken ze zo twee dingen duidelijk: hou de aarde schoon en doe het voor hun toekomst.

Rondreis per auto

Een autorondreis lijkt in eerste instantie niet duurzaam, maar ook hier kun je al meehelpen aan een betere wereld. Wanneer je twee of drie nachten in een hotel verblijft, zuinig rijdt, de auto een keer laat staan of kiest voor elektrisch rijden, dan is jouw vakantie zonder veel moeite al een stukje duurzamer

Reizen per trein door Scandinavië

Op wandelen en fietsen na is reizen per trein de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Je zorgt voor minder CO2-uitstoot maar er zijn nog meer voordelen. Een treinreis is comfortabel, de zitplaatsen zijn ruim en je kunt de benen strekken wanneer je wilt. In steeds meer treinen zijn stopcontacten en gratis wifi aan boord. Zie het landschap aan je voorbij glijden door de panoramaramen, mijmer weg of lees een boek. Dat laatste lukt niet altijd, want voor je het weet, ben je in een boeiend gesprek met een medereiziger beland.

Aan boord kun je prima eten en drinken in de cateringwagon. Zelfs een glaasje wijn of bier is mogelijk want je hoeft immers niet te rijden. Het hotel ligt altijd op loopafstand van het station en dat is weer ideaal om ’s avonds nog even de stad in te gaan. Uiteraard zonder tol- of parkeerkosten. Bijzonder zijn de toeristische treinen die langs routes gaan met spectaculaire hoogteverschillen, tunnels, bruggen en viaducten. De Glacier Express, Bernina Express, Flåmsbanen en Raumabanen zijn klinkende namen bij treinliefhebbers.

Interesse in het reizen per trein of wil je liever de trein als vervoermiddel naar jouw eindbestemming, vraag dan advies aan onze reisspecialisten of ANVR-Reisadviseur. We bieden treinreizen in Scandinavië en Zwitserland aan, maar stellen in de overige landen graag een reis op maat voor jouw samen.

Lees alles over treinreizen door Europa

Bekijk ons blog over milieubewust op vakantie