‘Een goed begin is het halve werk’ is niet alleen uitstekende levenswijsheid; hij is naar onze mening nog het meest van toepassing op reizen. Het kan je namelijk zomaar gebeuren dat je vakantie al in het water valt, voordat deze goed en wel is begonnen. Daarom geven wij je vier tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat.

Tip 1: zet het op papier

Het lijkt misschien kinderachtig en misschien trappen we open deuren in, maar maak lijstjes van alles wat je moet meenemen of moet regelen vóór vertrek, de plekken die je wil bezoeken of de activiteiten die je wil doen. Zet de belangrijkste zaken bovenaan: je paspoort, vliegticket, pinpas, mobiele telefoon, opladers etc – een tandenborstel kun je desnoods op het vliegveld of op je bestemming kopen, een nieuw paspoort is een ander verhaal.

Het kan ook handig zijn om de belangrijkste en steeds terugkerende benodigdheden op een apart lijstje te zetten dat je vervolgens plastificeert of digitaal in de cloud opslaat, zodat je niet iedere reis opnieuw hoeft te beginnen. Het kan overigens ook geen kwaad om kopieën van al je persoonlijke documenten ergens veilig op te slaan voor het geval je ze tijdens je reis verliest.

Zo voorkom je niet alleen dat je dingen vergeet, maar je vermindert tegelijkertijd een grote hoeveelheid vakantiestress, doordat je je niet continu hoeft af te vragen of je alles bij je hebt. Je gaat op vakantie om te ontspannen, toch?

Tip 2: zorg dat alle documenten in orde zijn

Wist je dat je veel landen niet eens binnenkomt als je reisdocument niet nog minimaal zes maanden na de terugkomstdatum van je reis geldig is? Als je paspoort over een paar maanden verloopt, vraag dan ruim voor vertrek een nieuw aan.

Ligt je vakantiebestemming buiten de EU? Ga dan na of je een visum nodig hebt en houd er rekening mee dat de aanvraag van een visum in sommige gevallen enige tijd in beslag kan nemen. Raadpleeg daarnaast je huisarts of je voor het betreffende land misschien vaccinaties nodig hebt.

Tip 3: houd je familie op de hoogte

Het kan nooit kwaad om je naaste familie ervan op de hoogte te brengen waar je naartoe gaat en in welke periode je precies weg bent. Geef ze in ieder geval het adres van de accommodatie waar je verblijft en eventueel je vluchtgegevens. Vooral als je een avontuurlijke reis maakt, is het belangrijk dat er mensen zijn die weten waar je bent. Daarentegen is het raadzaam om je vakantiekiekjes te bewaren en ze pas na je vakantie op je social media te plaatsen. Inbrekers maken steeds vaker gebruik van Facebook en Instagram om te achterhalen of iemand langer van huis is.

Tip 4: bespaar geld op je luchthavenparkeerplaats

Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt als je je vliegvakantie boekt, maar de kosten voor een parkeerplek bij het vliegveld kunnen ver uiteenlopen. Op de officiële parkings van de luchthaven betaal je vaak torenhoge dagtarieven en dat tikt aan wanneer je voor een langere periode weggaat. Vliegen en Parkeren is een voorbeeld van een online platform waarop je het alternatieve en (in het geval van bijvoorbeeld Schiphol en Weeze) ook het officiële aanbod met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld het aanbod parkings op Eindhoven airport.