Het is voor velen één van de redenen om Azië te blijven bezoeken: het heerlijke eten. De echte smaak uit Azië is in Nederland lastig na te bootsen, maar je kan zeker een goede poging wagen met deze tien lekkere Aziatische recepten om thuis te proberen.

  1. Chinese dumplings

De Chinese keuken waar je in Nederland wellicht in eerste instantie aan denkt, lijkt grotendeels helemaal niet op de gerechten die je in China voorgeschoteld krijgt. De meeste traditionele Chinese gerechten hebben rijst of noedels als basis. Maar ook dumplings zijn op bijna elk menu wel terug te vinden. Deze kleine deeghapjes, gevuld met vlees, vis of groenten, kun je bakken, koken of stomen. Erg leuk om thuis eens te proberen!

2. Karakteristieke Indonesische rendang

Vraag iemand om een willekeurig Indonesisch gerecht op te noemen en je zal vaak rendang als antwoord krijgen. Officieel vindt dit heerlijke vleesgerecht zijn oorsprong in West-Sumatra. Hoewel het wat tijd kost om de perfecte rendang op tafel te krijgen, is het gerecht relatief eenvoudig te maken. In de meeste gevallen gebruik je rundvlees, dat je een aantal uur laat koken in kokosmelk en verschillende kruiden. Toch wordt rendang, met name buiten Indonesië, ook vaak op een snellere manier gemaakt waardoor het meer weg heeft van een stoofpotje. Ook heerlijk!

3. Maleisische nasi lemak

In Maleisië kun je heerlijk eten. De Maleisische keuken is een mix van verschillende Aziatische invloeden maar kent een aantal kenmerkende gerechten. Een relatief makkelijk recept om thuis eens mee te beginnen, is nasi lemak. Dit gerecht bestaat uit witte rijst die wordt gekookt in kokosmelk en geserveerd wordt met diverse toppings, zoals sambal, komkommer, pinda’s en een gekookt ei.

4. Hét nationale gerecht van Thailand: pad thai

Hét nationale gerecht van Thailand dat je op elke hoek van de straat kunt bestellen, is pad thai. De basis van het gerecht zijn gebakken rijstnoedels met pinda en limoen. Daar voeg je naar eigen smaak ingrediënten aan toe. Een populaire variatie is pad thai met gamba’s, ei, taugé en bosui. Maar je kunt net zo makkelijk een gerecht maken met kip, vis of groenten.

Vietnamese pho

5. Vietnamese Pho

Eén van de Aziatische landen die qua keuken het minst tot de verbeelding spreekt, is misschien wel Vietnam. Waar je bij Thailand meteen denkt aan lekkere curry’s en China direct aan Peking Eend doet denken, is het nationale gerecht van Vietnam wereldwijd een stuk minder bekend. Onterecht als je het ons vraagt, want Vietnamese Pho – daar gaat het over – is een heerlijke soep die je absoluut eens geprobeerd moet hebben. En ook in Nederland maak je deze soep, met een basis van bouillon en rijstnoedels, met gemak na.

6. Traditionele Peking Eend uit Beijing

Denk je aan Beijing, dan denk je aan Peking eend. Dit gerecht is nog steeds mateloos populair in China en niet zonder reden. Het kost wat tijd om de echte Peking eend thuis na te bootsen, maar de moeite is het zeker waard. Het proces bestaat onder meer uit het marineren, laten drogen en bakken van de eend. Idealiter eet je de eend in speciale pannenkoekjes die je bij de toko kunt kopen, maar je kunt er uiteraard ook rijst of noedels bij serveren.

7. Indonesische soto soep

Soto is een rijkgevulde Indonesische soep met een basis van (kippen)bouillon. De bekendste variant is soto ayam: pittige kippensoep. Deze soep is heel goed thuis na te bootsen. Vul de soep met groenten, kippenvlees, rijst, aardappel of ei en voeg er om hem nog wat vullender te maken rijst aan toe.

8. Pittige Curry Laksa uit Singapore

Vooral op koude winterdagen is een vullende currysoep geen verkeerd idee. Curry Laksa, dat zijn oorsprong vindt in Singapore, is dan een goede optie. Voor het lekkerste resultaat maak je de laksa currypasta zelf. De ingrediënten variëren, maar noedels vormen de basis. Daaraan kun je van alles toevoegen, zoals garnalen, ei, taugé of verse koriander.

9. Pittige Thaise Massaman curry

Wie op een Thaise avondmarkt een groene curry bestelt, bestelt er maar beter een groot glas drinken óf extra kokosmelk bij: dit gerecht is namelijk erg pittig. Als je wel van curry houdt, maar liever niet al te pittig eet is de massaman curry een goed alternatief. Belangrijke ingrediënten zijn kurkuma, aardappel en ui.

Thaise massaman currry

10. Stokbroodje Vietnamese stijl: Bahn Mí

De Vietnamese keuken kent veel Franse invloeden en daar is de Banh Mí er één van. Bijna in geen enkel Aziatisch land is het zo makkelijk om een lekker stokbroodje te bestellen als in Vietnam. Banh Mi is dan ook de perfecte lunch tijdens een middagje in de stad. Het stokbrood is in de meeste gevallen belegd met varkensvlees, groenten en saus maar er zijn ook vaak vegetarische varianten te verkrijgen.

Hoe leuk het ook blijft om thuis te experimenteren met Aziatische recepten, het lekkerst eet je toch in Azië zelf. Wil je het meemaken? Boek dan jouw verre reis naar Indonesië, Maleisië of Thailand bij de Jong Intra Vakanties.