Liefhebbers van cultuur en historie weten de oude Poolse Hanzestad Gdańsk al langer te vinden. Maar wist je dat de Poolse kustplaats ook over een mooi strand beschikt? Het knisperende witte zand loopt door tot aan de mondaine badplaats Sopot. Een stedentrip Gdańsk (en omgeving) is ideaal te combineren met een strandvakantie!

Gdańsk, ook wel bekend als Danzig, ligt in het noorden van Polen, waar de rivier de Wisła in de Oostzee uitmondt. Tijdens de middeleeuwen ontwikkelde Gdańsk zich tot één van de machtigste Hanzesteden. Zo werd er intensief handel gedreven met de Lage Landen. Gaandeweg werd Amsterdam zelfs de populairste partner. Al die handel vertaalde zich naar een internationale, schilderachtige stad. Wanneer je nu door de straten dwaalt, vallen de fraaie koopmanshuizen met hun rijkgedecoreerde gevels en de imponerende stadspoorten op.

Tolerantie

In de zestiende eeuw deden armoede en religieuze vervolging veel katholieken, waaronder schilders en architecten, uitwijken naar het tolerante Gdańsk. Ze namen de Nederlandse stijl met zich mee. Dat verklaart waarom het straatbeeld zo vertrouwd oogt.

Ongeveer halverwege de vorstelijke ulica Długa, de Langstraat, staat het Artushof, misschien wel het mooiste gebouw in het oude centrum. Hier kwamen handelaren uit heel Europa bijeen. Het gebouw werd verfraaid door Abraham van den Blocke, van Vlaamse afkomst. Zijn broer Izaak schilderde De apotheose van Danzig, dat in de Rode Zaal van het Stadhuis ernaast hangt. Een blikvanger voor het Artushof is de Neptunusfontein, icoon van de stad en symbool van de band met de zee. Eveneens van de hand van Abraham.

Van de fontein is het niet ver lopen naar de ulica Mariacka, de Mariastraat, een beeldig straatje vol cafés en winkeltjes, dat de rivierzijde met de Mariakerk verbindt. Vlij jezelf neer op een van de terrasjes, met op de achtergrond de bakstenen kerk, een enorm gotisch bouwwerk. Vergeet niet om in een van de winkeltjes wat barnsteen uit de Oostzee te kopen, het ‘Poolse goud’.

Wit zandstrand

De Oude Stad is voor de meeste reizigers de eerste bestemming, maar niet ver daarvandaan, op zo’n tien kilometer, ligt een lange strook strand, die tot voorbij de havenstad Gdynia loopt, één van de steden in de Driestad. Gdańsk is veruit de grootste stad binnen deze Driestad, een eenheid van drie steden, elk met een eigen karakter: Gdańsk, Gdynia en badplaats Sopot. Leuk is dat je ze alle drie kunt bereiken via het strand. Vertrek bijvoorbeeld vanuit de wijk Brzeźno, en van daaruit langs Gdynia naar Sopot. Er loopt een fiets- en wandelpad naast het strand: perfect voor een actieve vakantie.

Mondaine badplaats Sopot

Sopot heeft ook een prima treinverbinding. Vanaf het oude stationnetje loop je door de hoofdstraat, de ulica Bohaterów Monte Cassino omlaag richting het strand. Daar is het alsof je in een ander tijdperk bent beland. Sopot is het Scheveningen van Polen. De badplaats is eind negentiende eeuw gesticht als kuuroord door de Fransman Jean Haffner, die als arts diende in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Na de rampzalig verlopen campagne in Rusland, besloot hij in Gdańsk te blijven. Al gauw streek de beau monde in het nieuwe kuuroord neer. Bijna honderdvijftig jaar later heeft de badplaats niets aan charme ingeboet.

De Franse arts koos een slimme plek: vanwege de beschutte ligging tussen beboste heuvels en het schiereiland Hel heerst er in Sopot een microklimaat. Bovendien schijnt de zon er vaak en is de bodem rijk aan mineralen. Het mineraalwater kun je zelf proeven in het vrolijke Cafe Mamma Mia, tegenover de pier.

Loop een willekeurig hotel binnen, en het heeft een uitgebreide spa, die ook toegankelijk is voor niet-gasten. Sopot beschikt over een heerlijk strand, met goede voorzieningen als kleedhokjes, parasols en ligbankjes – een erfenis uit de tijd van Haffner. Op het strand steekt de langste houten pier van Europa een halve kilometer de zee in. Aan het eind ervan is een restaurant en een kleine jachthaven.

Groene omgeving

Gdańsk is een geweldige uitvalsbasis voor het ontdekken van de regio. Vanuit de stad zit je zo in het hart van Kasjoebië, de historische naam voor de streek, een ideale omgeving voor een sportieve vakantie. Voor de natuurliefhebber is daar genoeg te doen: trek naar het heuvelachtige merengebied, of bekijk de “wandelende duinen” in het Słowiński nationaal park (een UNESCO-bioreservaat).

Iets noordelijker buigt in de baai van Gdańsk het schiereiland Hel over Gdańsk heen, waardoor Sopot zijn bijzondere klimaat krijgt. De landtong is uitzonderlijk van vorm: meer dan dertig kilometer lang, en op zijn smalst niet breder dan honderd meter. Geestig is dat buslijn 666 de plaatsjes en vuurtoren met elkaar verbindt.

Tip: Dominicaanse jaarmarkt

Augustus is een van de leukste maanden om naar Gdańsk af te reizen. Alles staat dan in het teken van de jarmark dominikański, de Dominicaanse jaarmarkt die al sinds 1260 plaatsvindt. De vele stalletjes en artiesten toveren de Oude Stad om tot een groot openluchtfeest. Ook voor kinderen is er veel te doen.

Meer weten over het prachtige Polen? Op de website www.prachtigpolen.nl vind je een bak aan informatie voor jouw reis.

Ook op stedentrip naar Gdańsk? Bekijk hier alle mogelijkheden voor stedentrip Gdańsk.